Satavuotias generaattori korjattiin huippuasiantuntemuksella

Satavuotias generaattori korjattiin huippuasiantuntemuksella

ABB sai haasteellisen generaattorin korjaustyön Museoviraston suojelemasta, vuonna 1921 valmistuneesta Billnäsin pienvoimalaitoksesta. Korjausoperaatio oli vaikuttava ammattitaidon näytös.

Billnäsin suojellun ruukkialueen pienvoimalaitoksessa syttyi tulipalo lokakuussa 2022. Tulen ja savun hälvennyttyä kävi ilmi, että yksi voimalan kolmesta generaattorista oli vahingoittunut. Kun kyseessä on yli satavuotiaan generaattorin korjaus, vaatii työ erikoisosaamista kaikilta osa-alueilta.

ABB oli korjannut viisi vuotta aiemmin toisen generaattorin, jonka käämit olivat palaneet. ”ABB oli meille tuttu ja hyväksi todettu toimija, joten oli järkevintä tarttua tähän vaihtoehtoon”, kertoo vesivoimapäällikkö Ari Fräntilä Koskienergia Oy:stä.

Haasteellinen työmaa

Nyt palaneen generaattorin levypaketti oli sen verran pahasti vaurioitunut, että sitä ei voitu korjata paikan päällä. Korjausoperaatio piti siis suunnitella äärimmäisen tarkkaan etukäteen.

ABB:n tiimin ensimmäinen haaste tuli vastaan heti konesalissa, jossa laite piti purkaa osiin. ”Tyylikkään konesalin laattalattian kantavuudesta ei ollut saatavilla tarkkaa tietoa, joten meidän tuli miettiä tarkasti yhdessä asiakkaan kanssa, mitä voi laskea ja mihin” kertoo työnjohtaja Kari Ojainmaa.

Kuvia tai karttoja salista ei ollut, mutta tiedettiin, että alapuolella oli kellari. Saliin jouduttiin tekemään suojaavia rakennelmia ja miettimään miten 10 000 kg painava generaattori saadaan purettua turvallisesti sekä historiallista rakennusta kunnioittaen. ”Museoviraston suojelema historiallinen konesali oli työympäristönä vaativa, harvoinpa konesalissa on yli sata vuotta vanha, täysin virheetön laattalattia” tekninen asiantuntija Pasi Leino kuvailee.

Vanhaa kunnioittaen

Kaksi muuta generaattoria oli koko ajan toiminnassa, joten kaiken piti tapahtua yhden päivän aikana. ”Suunnittelu oli erittäin tärkeää, ja olimme laskeneet millintarkasti kaiken nostoon ja kuljetukseen liittyvän, jotta ne voidaan toteuttaa turvallisesti”, Ojainmaa kertoo.

Seuraavana haasteena oli saada generaattori irti ja ulos. ”Mitään ei saanut rikkoa, edes naapurin vanhaan omenapuuhun ei saanut koskea. Tämä oli ympäristönä todella haastava ja vaati tiimiltä kekseliäisyyttä ja luovuutta”, Leino sanoo.

Rakennuksen toiseen päähän pihalle tuotiin autonosturi. Lisäksi sisällä käytettiin laitoksen omaa nostinta, joka on 100-vuotias lihasvoimalla toimiva laite. Tällä laitteella osat saatiin siirrettyä konesalin toiseen päähän, josta artesaanipuuseppä purki ovet ja ikkunat. Näin saatiin aikaan osien mentävä aukko, jonka toisella puolella odotti autonosturi. ”Norsu tuotiin hyttysen kokoisesta aukosta ulos”, Leino kuvailee. Sovitus oli millimetripeliä.

Liukkaat olosuhteet

Purku ja kuljetus tehtiin kevättalvella, lumisella ja liukkaalla kelillä. Leinon mukaan voimalaitoksen piha oli paikoitellen kuin hyppyrimäki, joten asiakas hiekoitti kulkureitit ja toi paikalle rekka-autolasteittain mursketta autonosturin alustan tasaamiseksi. ”Koskienergia mahdollisti turvalliset nostot ja meillä oli yhteinen palo saada homma toimimaan. Asiakkaan tuki oli aivan omaa luokkaansa”, Leino kehuu.

”Siinä oli kaikenlaista kommervenkkiä, kun generaattoria yritettiin nostaa. Ei ihan joka päivä ole tällaisia hommia”, Koskienergian Fräntilä toteaa.

Historiallinen generaattori kuntoon ABB:n sähkökonekorjaamolla Helsingissä

Generaattori oli pahemmin vaurioitunut kuin alunperin luultiin. Osa peltipaketista oli sulanut generaattorin vaurioitumisen yhteydessä. Lähtökohtainen ajatus oli, että vain staattorikäämityksen vyyhtejä olisi vaurioitunut ja ne olisi pystytty korjaamaan paikan päällä. Koska vauriot olivat laajemmat, päädyimme asiakkaan kanssa siihen, että generaattori tuodaan Helsingin korjaamolle.

Mitään varaosia ei ollut valmiina, joten Helsingin korjaamon väen tuli miettiä mistä kaikki tarvittavat varaosat ja materiaalit saadaan. ”Niitä teetettiin mallin mukaan, piirrettiin ja suunniteltiin työvälineistä ja osista lähtien”, Leino kertoo.

Peltipakettiin tehtiin osakorjaus, jossa laserleikattuja pellin paloja asennettiin käsityönä. Korjauksen yhteydessä generaattorille tehtiin täydellinen korjaamohuolto. ”Se on vanha, legendaarinen ja hieno kone. Lakkasimme käämitykset juuri oikealla punaisen sävyllä ja runko-osat sävytettiin vastaamaan alkuperäistä mustan sävyä”, Service Manager Niki Koivunen kertoo. Punainen suojalakka tuo lisää eristystä ja käyttöikää staattorin ja roottorin käämitykselle. Musta toimii korroosiosuojana.

Täydellinen onnistuminen

”Yli satavuotias kone on harvinainen. Oli hienoa, että olen saanut olla tässä ainutlaatuisessa projektissa mukana”, Koivunen toteaa ja tiimikaverit ovat samaa mieltä. Leino tunnustaa, että hänellä meinasi tulla tippa silmään, kun korjattu generaattori asennettiin takaisin paikalleen ja koekäyttö suoritettiin tämän vuoden elokuussa.

”Onnistumistamme kuvaa se, kun olimme tehneet koekäytön, asiakas pyysi vielä viereisestä koneesta huoltotarjouksen”, Leino sanoo.

Koskienergian Fräntilä on tyytyväinen lopputulokseen: vuonna 1921 valmistunut voimalaitos toimii taas täydellä teholla. ”Toivomme, että voimalaitos pysyy toiminnassa vielä pitkään. Kyllä tätä kannattaa korjata ja huoltaa.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp