- Sähkökuorma-auton latausta 700 kilowatin teholla ja 1 000 ampeerin virralla esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle
- ABB E-mobilityn megawattilatausjärjestelmän (MCS) ensimmäinen prototyyppi Saksassa
- MCS-latausjärjestelmän yhteinen testaus MANin kehityskeskuksessa Münchenissä
- Akun latausaika: 10 prosentista 80 prosenttiin noin puolessa tunnissa
- MCS-lataus pidentää toimintasädettä lakisääteisen ajotauon aikana noin 300–400 km1
ABB E-mobility ja MAN Truck & Bus järjestivät megawattilatausjärjestelmän (MCS) ensiesittelyn, jossa Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder oli läsnä. MAN eTruck -kuorma-autoa ladattiin yli 700 kilowatin teholla ja 1 000 ampeerin virralla ABB E-mobilityn MCS-latausasemalla.
Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder sanoo: ”Baijeri on matkalla kohti tulevaisuuden liikkuvuutta: MANin tehtaalla Münchenissä otettiin tänään käyttöön ensimmäinen sähkökuorma-autojen latausasema, jonka teho on megawatin luokkaa. Baijerissa kehitetään huipputason ekologista ja taloudellista sähköistä liikkuvuutta. Meidän on varmistettava kotimaisen teollisuutemme kilpailukyky. Innovointi ja teknologia turvaavat tulevaisuuden.”
Megawattilatauksen ensiesittely oli lähtölaukaus hyötyajoneuvoalan vihreälle siirtymälle kohti ilmastoystävällistä liikkuvuutta. Lataus megawatin teholla on keskeinen edellytys sille, että linja-autojen ja kuorma-autojen sähköistäminen onnistuisi. Erityisesti kansallisessa ja kansainvälisessä kaukoliikenteessä sekä kuormauksen ja kuorman purkamisen yhteydessä sähkökuorma-autot ja tulevaisuudessa myös sähkölinja-autot tarvitsevat nopeaa MCS-tehostinta lakisääteisen ajotauon aikana. Uusi tekniikka täydentää siis olemassa olevia ratkaisuja: Pienemmällä latauskapasiteetilla tapahtuva lataus varikolla on keskeistä jatkossakin.
MAN ja ABB ovat osoittaneet MANin kehityskeskuksessa Münchenissä, että MCS-lataus toimii jo nyt. ABB E-mobility asensi sinne yhden Saksan ensimmäisistä megawatin latauspisteistä. ”MCS:llä kestävä kaukoliikenne kuorma-autoilla ja linja-autoilla on jo lähitulevaisuutta. Olemme osoittaneet sen tänään. Esittelimme täällä vielä prototyypin, mutta uuden MCS-standardin myötä olemme muutamassa vuodessa kaksinkertaistaneet sekä virranvoimakkuuden että latauskapasiteetin. Kuljetusalan energiamurrokseen tarvitaan ratkaisuja, jotka ovat kestäviä, luotettavia ja taloudellisia. Se edellyttää kokonaisvaltaista ajattelua ja yhteistyötä. Tämänpäiväinen esittely on myös tulosta MANin ja ABB E-mobilityn sekä koko alan tiiviistä yhteistyöstä”, sanoo ABB E-mobilityn toimitusjohtaja Michael Halbherr.
MAN Truck & Bus -yhtiön toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp toisti megawattilatauksen ensiesittelyssä vaatimuksensa siitä, että latausinfrastruktuurin laajentamista pitää nopeuttaa: ”Tavoitteena on Euroopassa vuoteen 2030 mennessä 30 000 MCS-latauspistettä, joista noin 4 000 olisi Saksassa. Otimme tänään käyttöön yhden ensimmäisistä latauspisteistä. Latausverkoston toteutuksella alkaa olla kiire. Sähkökuorma-autoja on saatavilla ja megawattilataus toimii. Tarvitsemme nyt poliitikoilta selkeitä signaaleja, jotta asiakkaidemme luottamus sähköistämistä kohtaan vahvistuisi. Infrastruktuuria on rakennettava ja laajennettava nopeasti nyt.”
Uusi MCS-megawattilatausstandardi on teknisesti suunniteltu enintään 3,75 MW:n latauskapasiteetille 3 000 ampeerin (A) virralla. ABB E-mobility ja MAN ovat tänään esitelleet yli 700 kW:n lataustehoa prototyyppilataustekniikalla. Kun MCS-standardi saadaan valmiiksi, yli yhden megawatin latauskapasiteetti on jo mahdollista. Tämä lyhentää merkittävästi latausaikoja. Vertailun vuoksi mainittakoon, että nykyiset CCS-standardin (Combined Charging System) mukaiset latausasemat soveltuvat henkilö- ja hyötyajoneuvoille. Näiden latausasemien suurin latauskapasiteetti on 400 kW 500 ampeerin virralla. Megawattilatausjärjestelmän kansainvälisen standardointiprosessin odotetaan valmistuvan tänä vuonna. ABB E-mobility ja MAN ovat vahvistaneet asiantuntemuksellaan MCS-standardin luomista kansainvälisessä teollisuusjärjestö CharINissa.
Tosiasia on, että MCS-lataukseen tarvitaan paljon energiaa. Kun sähköä virtaa paljon, avainasemassa ovat näkyvien latauspisteiden taustalla oleva infrastruktuuri, verkkoyhteydet ja tilavaatimukset esimerkiksi moottoriteiden varsilla olevilla huoltoasemilla tai pysäköintialueilla. Sähköverkkoa täytyy laajentaa ja digitalisoida uusiutuvan energian tarjonnan lisääntyessä tulevaisuudessa. Se on edellytys myös latausinfrastruktuurille.
Lisätietoja MCS-standardista löytyy täältä:
Megawatt Charging System (MCS) (charin.global)
1 MAN eTruck -kuorma-autoon asennettujen akkujen enimmäiskapasiteetti on 534 kWh (6 akkupakettia)
ABB E-mobility on sähköauton latausratkaisujen maailmanjohtaja ja se luo edellytyksiä vastuullisemmalle ja resurssitehokkaammalle tulevaisuuden liikenteelle. ABB E-mobility on ensisijainen kumppani maailman suurimmille sähköautojen valmistajille sekä kansallisten sähköautojen latausverkostojen operaattoreille. Sillä on laajin valikoima sähköauton latausratkaisuja, kuten kodin älylatureita ja suurteho-latausasemia tulevaisuuden valtateiden latausasemille. Valikoimaan kuuluu myös ratkaisuja ajoneuvokalustojen sähköistykseen sekä sähkölinja- ja -kuorma-autojen lataukseen. ABB E-mobilitylla on noin 1 500 työntekijää ympäri maailman. Se on yli 85 markkina-alueella myynyt yli miljoona sähköauton laturia, mm. yli 50 000 tasavirtapikalaturia. e-mobility.abb.com
MAN Truck & Bus on Euroopan johtavia hyötyajoneuvojen valmistajia ja kuljetusratkaisujen toimittajia. Sen vuotuinen liikevaihto on noin 14,8 miljardia euroa (2023). Tuotevalikoimaan kuuluvat pakettiautot, kuorma-autot, linja-autot, diesel- ja kaasumoottorit sekä henkilö- ja tavaraliikenteen palvelut. Sähköinen voimansiirtojärjestelmä on jo olennainen osa MANin linja-autojen ja MANin pakettiautojen vakiomallistoa, ja kattava valikoima sarjavalmisteisia sähkökuorma-autoja on ollut myynnissä lokakuusta 2023 lähtien. Siirtyminen päästöttömään ajamiseen on yhdessä maantiekuljetusten digitalisoinnin ja automatisoinnin kanssa keskeinen pilari NewMANin tulevaisuusstrategiassa. Sen myötä yritys on muuttumassa hyötyajoneuvojen valmistajasta älykkäiden ja kestävien liikenneratkaisujen toimittajaksi vuoteen 2030 mennessä. MAN Truck & Bus on TRATON GROUP -konserniin kuuluva yritys, joka työllistää noin 33 000 ihmistä maailmanlaajuisesti. www.man.eu