Helsingin Kantametron raiteilla metrojunat kulkevat aamuvarhaisesta yön pikkutunneille. Ruoholahdesta Vuosaareen ja Mellunmäkeen ulottuvasta radasta noin puolet on maan alla. Kun radan UPS-laitteiden elinkaari alkoi tulla päätepisteeseen, piti päättää, millainen projekti otetaan työn alle. Lopulta päädyttiin laitteiden modernisointiin.
"Koska ratkaisumme oli alun perin rakennettu modulaariseksi, oli modernisointi sekä järkevä että kestävä ratkaisu," perustelee projektipäällikkö Lasse Rosenholm Kaupunkiliikenne Oy:lta.
Samaa mieltä on ABB:n UPS-liiketoimintayksikön päällikkö Mikael Uschanov.
"Olemme toimittaneet Kantametrolle UPS-laitteita vuodesta 2011 alkaen. Kun nämä laitteet nyt tulivat elinkaarensa päähän, ehdotimme, että modernisointi riittää. Näin asiakas säästyi suuremmilta laitevaihdoilta eikä uusia laitteita tarvittu. Tällä ratkaisulla saimme UPS-laitteille noin kymmenen vuotta lisäaikaa."
Modernisointiprojektissa UPS-moduulit vaihdettiin uuden sukupolven vastaaviin moduuleihin. Samalla vaihdettiin myös laitteiden etuovi. Näin UPS-laitteissa on nyt uudemman sukupolven näyttö, joten niiden dataa saa enemmän ja helpommin näkyviin. Lisäksi laitteisiin asennettiin nykyaikaiset verkkovalvontakortit, jotka entisestään lisäävät niiden helppokäyttöisyyttä.
ABB:n ainutlaatuinen UPS-arkkitehtuuri perustuu aitoon modulaarisuuteen. Yksittäinen UPS-moduuli käsittää kaikki autonomisen toiminnan edellyttämät laitteistot ja ohjelmistot - tasasuuntaajan, vaihtosuuntaajan, akkumuuntimen, staattisen ohituskytkimen, takaisinsyötön eston, ohjauslogiikan, näyttöpäätteen, sekä kaavionäytön valvontaan ja ohjaukseen. Kun kaikki kriittiset komponentit on hajautettu ja jaettu erillisten yksiköiden kesken, saadaan mahdollinen yksittäinen vikakohta eliminoitua.
Hyödyt: nopeus ja vastuullisuus
Kantametron UPS-laitteet varmentavat radan penkan ja junan välistä liikennettä. Ne eivät ole liikenteen kulun kannalta välttämättömiä, mutta niiden varmentamilla laitteilla kerätään tärkeää tietoa itse junista. Sinänsä laitteiden uusiminen ei olisi ollut haastava projekti, mutta laitteiden sijainnit olivat haasteelliset.
"Tilat olivat ahtaat eikä liikenteelle saanut aiheuttaa käyttökatkoja. Jos UPS-laitteet olisi uusittu, työ olisi pitänyt tehdä yöaikaan. Kun päädyimme keveämpään vaihtoehtoon eli modernisointiin, pystyimme tekemään suurimman osan työstä päiväaikaan," Mikael Uschanov kertoo.
Lasse Rosenholm jatkaa:
"Hyvä perustelu modernisoinnille oli myös hankkeen ekologisuus. Koska hyvin suunniteltu järjestelmä toimi, eikä meidän tarvinnut uusia koko laitteistoa, tämä oli paljon vastuullisempi ratkaisu kuin uusien UPS-laitteiden hankkiminen."
Modernisointiprojekti vietiin läpi jouhevasti eikä suurempia ongelmia tullut sen aikana vastaan. Kaikkiaan projekti kesti noin neljä kuukautta.
Mikael Uschanovin mukaan samankaltaiset modernisoinnit ovat mahdollisia myös muissa kohteissa.
"Tämä on hyvin innovatiivinen ratkaisu UPS-laitteiden elinkaaren pidentämiseksi. Modulaarisuuden ansiosta voidaan myös tehoa pienentää tai kasvattaa ilman suurempia päivityksiä," hän muistuttaa.
Lasse Rosenholmin mielestä ensimmäinen kysymys on se, onko uusimistarvetta vaativa nykyinen ratkaisu toimiva.
"Jos järjestelmä on hyvä ja vain akustot ovat loppu, on modernisointi kaikin puolin järkevää. Jos järjestelmä kaipaa parannuksia, silloin kannattaa harkita kokonaisuusintaa. Meidän kohdallamme tuo ensimmäinen vaihtoehto oli toimivin."