As. Oy Männistö on kahdentoista puutalon asunto-osakeyhtiö Rauman Syväraumassa. Suljetun, vehreän pihapiirin muodostavat talot on rakennettu 1800-luvun lopulla siihen aikaan, kun vanha merenkulkukaupunki eli kultakauttaan ja Rauman purjelaivasto oli yksi maan suurimmista.
“Perimätieto kertoo, että aikanaan Männistön kaivo oli kaupungin paras ja raumalaiset tulivat muualtakin kaupungista hakemaan sieltä juomavettä”, tarinoi raumalaisen sähköliikkeen Narvi-Sähkön omistaja Raimo Narvila.
Elinkaari 50 vuotta
Männistön talojen pääkeskuksena oli 1970-luvulta asti toiminut Kabeldon-kaappi, joka alkoi lähestyä teknisen käyttöikänsä loppua. Taloyhtiö halusi jakokaapin päivittämisen yhteydessä myös mahdollisuuden sähköautojen lataukseen.
“Jokaisessa Männistön talossa on ollut alkujaan neljä asuntoa, eli jakokaapista on jaettu sähköt kaikkiaan yli 40 asuntoon. Tulevaisuutta ajatellen haluttiin myös varata kapasiteettia latauspaikalle koko taloyhtiön tarpeisiin, vaikka ensi alkuun tarvetta onkin vain muutamalle paikalle”, Narvila kertoo.
Gistelen myyntijohtaja Tapio Aro-Heinilä on tehnyt Narvi-Sähkön kanssa yhteistyötä jo vuosia ja hän suositteli taloyhtiölle seuraavaksikin ratkaisuksi ABB:n Kabeldon-jakokaappia.
"Haluan tarjota asiakkaille ratkaisuja, joilla on pitkä elinkaari. On tärkeää, ettei mennä hinta edellä, vaan valitaan laadukas tuote. Tällekin Kabeldon-jakokaapille voi luvata 50 vuotta käyttöikää", Aro-Heinilä sanoo. ”Tällaiset suojelukohdetyöt ovat meille kuin omiaan, sillä oma toimipisteemme on myös sijainnut jo yli 50 vuotta Vanhassa Raumassa”, Narvila jatkaa.
Sähköasentajien työturvallisuus paranee
Jakokaappi uusitaan laajemman projektin yhteydessä, jossa alueelle asennetaan myös uudet valokuidut ja datayhteydet. Männistön asunto-osakeyhtiöön tulee Kabeldonin 630-ampeerinen jakokaappi SDCM 698. Se on edeltäjäänsä sen verran järeämpi, että se pystyy toimimaan sekä pääkeskuksena että latauskeskuksena.
Ajatus oli alunperin laittaa kaksi kaappia vierekkäin, eli toinen olisi toiminut huoneistojen jakokaappina ja toinen latausasemia varten.
“Lopulta päätimme laittaa vain yhden vähän suuremman hybridikaapin ja lopputuloksesta tuli siistimmän näköinen”, Aro-Heinilä kertoo.
Samalla kaapin tekniikka tulee modernimmaksi ja turvallisemmaksi. Vanhassa kaapissa oli vanhat liittymät ja avoimet sulakelähdöt, eli sähköasentajilla oli sähköiskun vaara. Nyt kahvalähdöt korvataan jonovarokekytkimillä.
“Kaappiin tulee täysi kosketussuojaus, eli kun kaapin oven avaa, niin jännitteiset osat ovat aina IP2X-suojausluokituksen mukaiset. Uusi kaappi parantaa sähköasentajien työturvallisuutta huomattavasti ja mahdollistaa laajennukset jännitetyönä. Jos huoltotyöt ovat käynnissä, se on turvallisempi myös ohikulkijoille”, korostaa ABB:n myyntipäällikkö Vesa Puijola.