Break Sokos Hotel Vuokatin valaistus modernisoitiin KNX:n avulla

Break Sokos Hotel Vuokatin valaistus modernisoitiin KNX:n avulla

Break Sokos Hotel Vuokatti uudisti hotellihuoneitaan ja samalla huoneiden valaistuksenohjaus modernisointiin. Uudistettujen huoneiden valaistusta ohjaa nyt ABB i-bus® KNX-järjestelmä, jonka automaatio pitää huolta valaistuksen käyttömukavuudesta ja energiatehokkuudesta.

Hotellin johtaja Tiina Rimpiläinen kertoo, että uudistuksessa oli itsestään selvää, että valaistus automatisoidaan.

”Valaistuksen automatisointi on erittäin tärkeä lisä asiakkaiden viihtyvyyteen ja asiakaskokemukseen. Sokos Hotellit ovat uudistuneet paljon viime vuosina ja hotelleihin on lisätty valaistuksen ohjausjärjestelmiä, josta syystä myös asiakkaiden odotukset ovat viime vuosina kasvaneet.”

”Vastuullisuuden huomiointi on meille kaikessa toiminnassamme ehdotonta, olemmehan saaneet jo kahdeksan vuotta peräkkäin Green Key -sertifikaatin”, hän sanoo.

Uudistettujen huoneiden valaistusta ohjaa nyt ABB i-bus® KNX-järjestelmä, jonka automaatio pitää huolta valaistuksen käyttömukavuudesta ja energiatehokkuudesta. Kuva: Break Sokos Hotel Vuokatti.
Uudistettujen huoneiden valaistusta ohjaa nyt ABB i-bus® KNX-järjestelmä, jonka automaatio pitää huolta valaistuksen käyttömukavuudesta ja energiatehokkuudesta. Kuva: Break Sokos Hotel Vuokatti.
center

KNX:n laajat mahdollisuudet

Hotellin sähkötöistä vastannut Paikallis-Sähkö valitsi automaatiojärjestelmäksi ABB i-bus® KNX:n. Valinnan vaakakupissa painoi se, että järjestelmä on standardin mukainen, globaali ja avoin.

”Jo laskentavaiheessa päädyimme siihen, että KNX on järkevä ratkaisu. Kun järjestelmä on avoin, sen mahdollisuudet ovat laajat. Se myös vastasi tilaajan toiveisiin eli muunneltavuuteen ja käytännöllisyyteen. Olemme myös tehneet pitkään yhteistyötä ABB:n kanssa, joten tiesimme, että homma toimii. Kokemuksemme mukaan ABB on luotettava ja kokenut kumppani. Meillä on ollut myös sama yhteyshenkilö jo pitkään, joten luottamus on vahva”, kertovat Hannu Piipponen ja Matti Huotari Paikallis-Sähköstä.

Homman piti todellakin toimia, sillä uudistustyö toteutettiin toiminnassa olevassa hotellissa. Kaikkiaan urakka oli pilkottu seitsemään osaan, mikä tarkoitti, että aikataulun piti toimia kellon lailla.

”Kaikki toimi hyvin ja aikataulu oli tilaajan puolelta suunniteltu hyvin. Toki esimerkiksi materiaalien ja tarvikkeiden tuonti piti ajoittaa niin, että kaikesta oli mahdollisimman vähän harmia hotellin asiakkaille”, miehet miettivät.

Virtuaalinen korttikytkin hoitaa valaistuksen huoneeseen

KNX:n käyttöönottaminen on mahdollistanut uudenlaisen virtuaalisen korttikytkimen käytön. Se tarkoittaa, että avainkorttia ei enää tarvitse laittaa kortinlukijaan, vaan tervetuloa-valaistus syttyy automaattisesti, kun hotellivieras saapuu huoneeseen.

Kun vieras poistuu huoneesta, automatiikka sammuttaa valaistuksen ja kytkee myös osan pistorasioista pois käytöstä. Näin automatiikka pitää huolen, että energiaa ei kulu turhaan ja säästöjä saadaan järkevästi aikaan.

Kun vieraat ovat huoneessa, valaistuspainikkeet ja pistorasiat toimivat taas normaalin tapaan.

Hannu Piipponen ja Matti Huotari Paikallis-Sähköstä kertovat, että sähköasennuksissa pystyttiin hyödyntämään olemassa olevia keskuksia.

”Uudet komponentit saatiin mahtumaan hotellin sähkökeskuksiin, joten niitä ei tarvinnut vaihtaa. Senkin puoleen uudistus sujui hyvin”, he kertovat.

KNX-järjestelmää on hyödynnetty paljon juuri hotelleissa ja se on koettu toimivaksi. Toki hotellinjohtaja Tiina Rimpiläinen kertoo, että joihinkin ongelmatilanteisiin on myös törmätty ja näitä on yhdessä sähköurakoitsijan kanssa puitu ja testattu.

”Asiakkaat ovat myös kiitelleet valaistuksen uusimista ja varsinkin sitä, että valaistus on nyt nykyaikainen”, hän kertoo.

Kuvat: Break Sokos Hotel Vuokatti.

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp