Kodinohjauksen käyttökokemuksia parin vuoden jälkeen

Syksyllä 2016 kerroimme porvoolaisesta perheestä, joku oli juuri muuttanut uuteen omakotitaloonsa. Isäntä halusi kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta, ja valitsi kotiinsa ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmän. Nyt on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Mikä on toiminut ja mikä ei? Onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?

Kotiautomaatio ABB-free@home ohjaa tätä porvoolaista kotia
Kotiautomaatio ABB-free@home ohjaa tätä porvoolaista kotia

Arkea helpottavia toimintoja heti alusta alkaen

Kodinohjausjärjestelmässä oli alusta asti valojen, vesikiertoisen lattialämmityksen termostaattien ja ilmastoinnin ohjaukset. Olohuoneen pistorasiat olivat ohjattavia, samoin autotallin pistorasiat, jotta voitiin käyttää ajastetusti autojen lohkolämmitystä. free@home-järjestelmään kytkettiin myös Philips Ambilight tv, mikä mahdollisti sen, että olohuoneeseen sai musiikin tahtiin toimivat valotehosteet, ja jotka toimivat yhdessä Hue-värivalojen kanssa. Järjestelmään oli kytketty myös ovipuhelinjärjestelmä.

"Erittäin käteväksi on havaittu ns. "kaikki pois"-ohjaus silloin kun lähdemme esimerkiksi töihin. Tällöin kaikki valot sammuvat, lattiatermostaatin lämpötila laskee ja ilmanvaihdosta putoaa noin 30 % pois", Josi Roppola kertoo. Energiansäästö on todellista, kun pystyy käyttämään tällaisia ohjauksia. Näin säästäminen on todella helppoa. Kaukolämpökohteen sähkölasku on edelleen noin 11 % pienempi kuin aikaisemmin.

Muutoksia ja lisäyksiä kodin ohjaukseen

"Ensimmäisen puolen vuoden aikana tuli tehtyä enemmänkin muutoksia ohjauksiin, esimerkiksi valoryhmiin. Sen jälkeen ei paljon muutoksia enää tarvittu tehdä. Ohjaukset sopivat hyvin perheen elämään nykymuodossaan", toteaa Roppola. Kovin usein ei muutenkaan kannata ohjauksia muuttaa, koska silloin voi itsekin mennä helposti sekaisin siinä, mitä juuri tämän kytkimen painallus saa aikaa.

Lisäyksiä sen sijaan on tehty. Esimerkiksi kaikki piha- ja seinävalot ovat astronomisen kellon takana. Valot syttyvät ja sammuvat kellon mukaan automaattisesti. Joskus vahingossa valot sammutettiin kytkimestä ja tähän tehtiinkin sitten järjestelmään ohjaus, jolla valot ovat aina iltaisin päällä. Näin niitä ei voi vahingossa sammuttaa, eikä tarvitse tulla pimeässä kotiin.

Sääasema on asennettu autokatoksen kulmaan jälkikäteen. Autonlämmityksen ohjaus on sääaseman asentamisen jälkeen ohjattu niin, että jos lämpötila on alla + 5 astetta, autonlämmitys kytkeytyy päälle kahdeksi tunniksi. Sisällä free@home-näytöltä näkeekin nyt suoraan myös ulkolämpötilan, tuulen nopeuden ja sateen.

Varastossa on koekäytössä kosteusvahti, joka on toiminut hienosti. Se antaa kosteutta havaitessaan hälytyksen free@home-näyttöön ja puhelimeen sekä Sonos-järjestelmän kautta vielä äänihälytyksen. Koejakso on vakuuttanut Roppolan niin, että kosteusvahti otetaan varmasti pian oikeaan käyttöön.

Entä ovatko muut perheenjäsenet oppineet käyttämään kodinohjausjärjestelmää? Yllättävän hyvin, kuuluu vastaus. Valaistuksen ohjaus, autonlämmitys, säätilan tarkistus ja ulko-oven avaus ovat kovassa käytössä. Mielenkiintoista onkin, että tässä talossa eivät avaimet juuri kulu, koska käytössä on ABB-Welcome-ovipuhelin, joka mahdollistaa oven avaamisen kännykällä. Kätevää!

Mitä tekisin toisin?

Kysyttäessä mitä perhe tekisi toisin, tulee käytännön kautta pari vinkkiä. Kaikki pistorasiat kannattaisi olla ohjattuja, koska näin ne saataisiin kaikki "poissa"-tilaan silloin, kun lähdetään kotoa. Näin varmistetaan, että mitään ei voi jäädä vahingossa päälle. Tai joulun aikaan voisi ohjata jouluvaloja myös muissa huoneissa kuin olohuoneessa. Vieraiden on välillä hankala tietää, mikä kytkin ohjaa vaikkapa keittiön valoja. Kytkimiin voisi lisätä merkintäkilven ja se onkin seuraavia hankittavia lisäyksiä järjestelmään. Pieni, mutta elämää helpottava idea.

Lopuksi vielä yksi kysymys. Valitsisitko kodinohjausjärjestelmän edelleen kotiisi? Vastaus tulee epäröimättä, "kyllä".

ABB-free@home ohjaa keittiössä mm. valaistusta ja pistorasioita
ABB-free@home ohjaa keittiössä mm. valaistusta ja pistorasioita

Roppolan koti Porvoossa

  • pinta-ala 171 m², kerrosala 140 m²
  • Taloratkaisu: Mammuttikoti, pre cut
  • Sähkösuunnittelu: Zan Pujol, ABB Oy
  • Sähköurakointi: Apeko Oy
  • Kotiautomaatio: ABB- free@home
  • Ovipuhelinjärjestelmä: ABB- Welcome

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen sekä teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Yhtiö palvelee energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaita maailmanlaajuisesti. ABB on rakentamassa digitaalista tulevaisuutta tuomalla sähköä voimalaitoksista sähkönkulutuksen pisteisiin sekä automatisoimalla teollisuutta raaka-ainetuotannosta lopputuotteiden tuotantoon saakka. Kansainvälisen autoliiton FIA:n täysin sähköisen Formula E -sarjan nimikkopartnerina ABB kehittää sähköistä liikennettä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Innovointimme jatkuu yli 130 vuoden kokemuksella. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 300. www.abb.fi

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp