Kodin ohjausta ja mukavampaa asumista saneeratussa asunnossa

Tamperelaisen Antti Rinteen ei tarvitse herättyään muuta kuin ojentaa kätensä ja painaa vuoteen vieressä olevaa nappia, niin illalla valmiiksi ladattu kahvinkeitin napsahtaa keittiössä päälle. Hetken kuluttua tuoreen kahvin tuoksu houkuttelee heräämään kunnolla.

ABB-free@home-järjestelmän avulla Antti Rinteen kerrostaloasunto muuntuu hetkessä kodista työtilaksi ja toimistoksi. Helppo aamukahvi ei ollut Rinteen tärkein syy ABB-free@home-järjestelmän hankintaan, mutta hauskin se on edelleen, vielä noin vuoden käytön jälkeenkin.

- Minua kiinnostaa tekniikka, ja olin jo etukäteen erityisen innostunut valojen ohjaamisesta, koska teen ääntä ja valoa työkseni, kertoo Rinne, jonka yritys Riemurinne Ky on erikoistunut tapahtuma- ja esitystekniikkaan.

- Asumisen mukavuus on ABB-free@home-järjestelmän ydin: helppoutta kodin valojen ja muiden sähkölaitteiden ohjaamiseen, tiivistää tekninen asiantuntija Sakari Hannikka ABB:ltä.

Antti Rinteen kodissa on toistakymmentä erilaista valaistustilannetta - yksi on erityisesti TV:n katseluun.
Antti Rinteen kodissa on toistakymmentä erilaista valaistustilannetta - yksi on erityisesti TV:n katseluun.

Kodista toimistoksi yhdellä painalluksella
Antti Rinteen avara kerrostaloasunto on sekä koti että työtila, ja Rinne tietää jo ammattinsa puolesta, miten tärkeä valaistus on oikean tunnelman luomisessa. Samassa tilassa voi aamulla olla neuvottelu asiakkaan kanssa, päivällä toimistotöitä ja illalla juhlat ystävien kesken saunan ja soiton kera.

ABB-free@home-järjestelmän käyttöönoton jälkeen kaikenlaisia tilanteita varten on oma valaistuksensa, jonka saa päälle yhdellä painalluksella. Mahdollisuus hassutella valaistuksella lämmittää Rinteen mieltä erityisesti.

- Minulla on nyt erilaisia vaihtoehtoja yhteensä 15 kappaletta, ja lisää voi tietysti tehdä aina kun haluaa. Täällä on esimerkiksi sellaisia kuin saunailta, jatkot, siivous, yö ja päivä - sekä Tappara, kertoo Rinne ja vaihtaa valaistuksesta toiseen iPadin hipaisulla.

free@home-järjestelmän
free@home-järjestelmän "äly" on sijoitettu pieneen sähkökeskukseen.

- Järjestelmä on joustava, sitä pystyy laajentamaan ja siihen voi vapaasti ohjelmoida toimintoja. Sinulle voisi vaikka laittaa vielä liiketunnistimen tänne olohuoneeseen, niin saisit uusia vaihtoehtoja ohjaukseen, Hannikka ehdottaa.

Kotiautomaatiota voi lisätä myös saneerauksessa
ABB-free@home-järjestelmä asennettiin Antti Rinteen asuntoon samalla, kun asunto remontoitiin täydellisesti lattiasta kattoon. Sähkösuunnittelijana oli Futur-Sähkö Oy:n järjestelmäasiantuntija Juho Syrjä, ja yritys hoiti myös kohteen sähkö- ja LVI-asennukset. Syrjä arvioi, että ABB-free@home sopii hyvin kerros- ja rivitalokäyttöön ja useimpiin omakotitaloihin.

Taloautomaatioon ennakkoluulottomasti suhtautuva asiakas oli sähkösuunnittelijalle ilo, sillä usein etenkään kerros- ja rivitaloasujat eivät osaa edes haaveilla automaatiojärjestelmästä tai arvelevat sen tulevan liian kalliiksi.

- Kun asiaa selvitetään, moni yllättyy iloisesti ja huomaa, että pienillä jipoilla saadaan aikaan iso vaikutus. Eikä kyse ole mistään tulevaisuuden tekniikasta, sillä meille suunnittelijoille ja tekijöille nämä ovat ihan arkipäivää, Syrjä kertoo.

Asukas voi itse muokata ja tehdä ohjauksia kotiinsa. Lyhyt perehdytys asentajalta riittää.
Asukas voi itse muokata ja tehdä ohjauksia kotiinsa. Lyhyt perehdytys asentajalta riittää.

Helppo käyttää ja muokata tarpeen mukaan
Asiakkaan ei tarvitse olla Antti Rinteen tapaan tekniikan tuntija, koska sähkösuunnittelija tai -urakoitsija auttaa kenet tahansa alkuun taloautomaation ensiaskeleissa. ABB-free@home-järjestelmässä on painotettu suunnittelun, asennuksen, käyttöönoton ja käytön helppoutta. Tavallisesta perhearjesta taas löytyy monelle tuttuja tilanteita, joissa järjestelmästä on hyötyä.

- Esimerkiksi painike, josta voi kotoa lähtiessään sammuttaa yhdellä painalluksella kaikki valot sekä sähköt tietyistä pistorasioista. Se helpottaa elämää ihan varmasti, Hannikka sanoo.

Antti Rinteen koti:

  • Ylimmän kerroksen asunto vuonna 1979 rakennetussa kerrostalossa Tampereen Hervannassa.
  • ABB-free@home asennettiin asunnon remontin yhteydessä.
  • Asunnon kattoon rakennettiin muutaman sentin alaslasku, jonka mahdollisti ABB-free@homen väyläkaapeloinnin ja sähkövedot.
  • Järjestelmän avulla ohjataan asunnon valaistusta, verhoja ja lattialämmitystä. Turvallisuutta tuo myös parvekkeen säteilylämmittimen ohjaus, jossa on automaattinen poiskytkentä.
  • Väriä asunnon valaistukseen antavat 17 kappaletta erilaisia Philips Hue-lamppuja. ABB-free@home-järjestelmä ohjaa Hue-valoja langattomasti.

ABB-free@home-järjestelmä:

  • Helpottaa kodin ohjausta: valaistus, kaihtimet ja markiisit, lämmitys ja ilmastointi sekä ovipuhelin voidaan liittää samaan järjestelmään.
  • Asukas voi luoda itselleen omia tilanneohjauksia erilaisia arkielämän tilanteita varten ja muokata niitä helposti. Esimerkiksi huonelämpötilat voi näin pitää sopivina ja säästää lämmityskuluja silloin, kun huoneissa ei oleskella.
  • Ohjaus painikkeilla, tabletilla tai älypuhelimella, myös etänä.

ABB (abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 150 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 500.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp