Lentoaseman valaistus kohdillaan päivin öin

Rovaniemen lentoaseman valaistusta ohjaava ABB:n KNX-automaatio on vapauttanut terminaalihenkilöstön valojen sytyttelystä ja sammuttelusta. Investointi led-valaistukseen ja älykkääseen ohjausjärjestelmään maksaa itsensä takaisin noin 2,5 vuodessa.

"Julkiset tilat ovat sellaisia, että valot kyllä laitetaan päälle, mutta kukaan ei niitä sammuta", toteaa Rovaniemen lentoaseman kunnossapidon päällikkö Vesa Santaniemi - kolmenkymmenen vuoden kokemuksella.

Kun 1992 valmistuneen terminaalin valaistus alkoi olla uusimisen tarpeessa, oli led-tekniikka luonteva valinta. Valaistuksen ohjauksessa sähköinsinööri Santaniemi taas luottaa mieluummin automaatioon kuin ihmisiin.

Kun terminaalin henkilökunta saapuu aamuvarhaisella paikalle, saa valaistusautomaatio tiedon lukkojen ohjaukselta. "Valot syttyvät ja sammuvat suunnitellulla tavalla automaation ohjaamina, ihmiset vain avaavat ovet ja panevat ne lukkoon", Santaniemi kertoo.

Rovaniemen-lentoasema-valaistuksenohjaus-KNX-taloautomaatiolla
Rovaniemen-lentoasema-valaistuksenohjaus-KNX-taloautomaatiolla

Tavoitteena huoltovapaa ja energiatehokas valaistuksenohjaus

Urakoinnista ja järjestelmän suunnittelusta vastasi rovaniemeläinen Sähkötapio Oy. Kun saneerausta suunniteltiin yhdessä Sähkötapion kanssa, oli tavoitteena energiansäästö ja huollontarpeen vähentäminen. Automaation suhteen suunnittelijalla oli vapaat kädet.

"Terminaalin päävalaistus on lohkottu viiteen alueeseen lentokentän toimintojen mukaan", kertoo terminaalin KNX-ohjelmoinnista vastannut Teemu Koivisto Sähkötapiosta. Suuren energiansäästön toi valaisintekniikan uusiminen, kun yleisvalaistuksesta vastanneet vanhat 150-wattiset monimetallivalaisimet vaihdettiin 55 watin LED-valaisimiin. Lisäsäästöä tuo lasiseinistä tulviva ilmainen luonnonvalo.

KNX-ohjauspaneelin avulla myös huolto helpottuu, sillä vikaantuneet laitteet löydetään nopeasti.
KNX-ohjauspaneelin avulla myös huolto helpottuu, sillä vikaantuneet laitteet löydetään nopeasti.

"Terminaalin eri alueiden valaistus säätyy automaattisesti vakiovalo-ohjauksella", Koivisto kertoo. Kesäaikaan napapiirillä on luonnonvaloa tarjolla yötä päivää, ja uusien led-valaisinten tehonkulutus on hyvin pientä.

Päävalaisimet on kytketty viiteen DALI-valaisinlinjaan, jotka on yhdistetty DALI-KNX-muuntimilla terminaalin KNX-väylään. Koko terminaalin valaistusta voi säätää infotiskin käyttöliittymästä. Väylätekniikka mahdollistaa jopa yksittäisen valaisimen portaattoman säädön, mutta käytännössä koko valaistuksen säätö on jätetty KNX-automaation huoleksi. Vain ravintolatilasta löytyy perinteisiä painikekatkaisimia, jotka nekin välittävät komentoja KNX-väylälle. "Infotiskin käyttöliittymästä voi säätää painikkeiden toimintaa", Koivisto kertoo.
"Vaikea tältä olisi ollut toteuttaa millään muulla kuin KNX-tekniikalla."

Kannattava investointi nopealla takaisinmaksuajalla

Rovaniemen terminaalin valaistusuudistuksesta syntyi myös ammattikorkeakoulun lopputyö. Sen perusteella yli 20 vuotta vanhaa valaisinkannan uusiminen nykytekniikalla on erinomaisen kannattavaa. Valaistuksen vuotuinen energiankulutus putosi yli 300 MWh:sta alle 50 MWh:iin. Hankkeen investointikustannukset maksavat itsensä takaisin energiansäästönä vain 2,5 vuodessa.

Suurimmat säästöt syntyvät Vesa Santaniemen mukaan terminaalin pohjakerroksessa, jonka 2500 neliön kylmissä liikenne- ja varastotiloissa 250 watin hitaasti syttyvät elohopealamput paloivat ennen lähes jatkuvasti, koska tilassa liikutaan usein. Nyt pitkä tila on jaettu viiteen pienempään palaseen, joiden led-valaistus syttyy liiketunnistimien ohjaamana.
"Entiset 10 kW:n HQL-valaisimet paloivat yötä päivää, uusilla ledeillä pohjakerroksen valaistuksen tehonkulutus on noin 1,5 kW, ja ne palavat ehkä 10% ajasta", Santaniemi kertoo.

Huomattava parannus on myös vähentynyt kunnossapitotyö. Jos entisten valonlähteiden tyypillinen elinikä oli noin 12 000 tuntia, kestävät led-valaisimet 50 000-70 000 tuntia.
"Lisäksi ledien ohjaus on helppoa, ja me optimoimme niiden käyttöä. Ne palavat vain silloin kun tarvitaan, usein esimerkiksi 40 % teholla. Sillä me saamme valaistukselle vielä lisää käyttötunteja", Vesa Santaniemi kertoo.

Rovaniemen-lentoasema-huoltovapaa-valaistuksenohjaus
Rovaniemen-lentoasema-huoltovapaa-valaistuksenohjaus

Älykkään KNX-ohjauksen etuja

Kunnossapitoa vähentää myös se, että automaatio valvoo itse itseään. Yksittäisen valaisimenkin putoaminen pois pelistä on välittömästi tiedossa. "Jos joku komponentti katoaa KNX-väylältä, siitä tulee ilmoitus ja voimme ohjata jatkohälytyksen vaikka huoltomiehelle", kertoo Teemu Koivisto.

Näin paikallistettiin esimerkiksi edelliskesänä ukkosen rikkoma komponentti. "Jos joku infotaulun kuvake muuttuu vihreästä punaiseksi, ei vikaa tarvitse sen enempää etsiä."
"Tämä on varsin huoltovapaa systeemi", kehuu myös Santaniemi.

Maan kolmanneksi vilkkain lentoasema on tyyppiesimerkki kohteesta, jossa valaistuksen energiaremontti on erityisen kannattava. Terminaali on avoinna ja valot päällä aamuvarhaisesta iltamyöhään, joten säästöä syntyy vuosien varrella roimasti.

Rovaniemellä mentiin vielä askelen pidemmälle, sillä valoa annostellaan fiksusti, vain tarpeen mukaan. "Led-valaistuksesta saadaan paras hyöty irti, kun siihen pannaan älykäs ohjaus", Santaniemi toteaa.

Rovaniemen-lentoasema-KNX-ohjattu-sulanapito
Rovaniemen-lentoasema-KNX-ohjattu-sulanapito

Tutustu Rovaniemen lentoaseman valaistussaneerauksesta tehtyyn insinöörityöhön: Vyyryläinen, Iiro: Lentoasematerminaalin valaistusuudistuksen elinkaarilaskelma : Energiatehokkuuden ja energiansäästön arviointi, TAMK 2015
https://publications.theseus.fi/handle/10024/84781

Faktaa: KNX on varma valinta valaistussaneeraukseen
KNX-väylätekniikka on pitkäikäinen automaatioratkaisu valaistussaneerauksessa. Teknologia on leveillä hartioilla, sillä komponenttien valmistajia on globaalisti noin 400 neljässäkymmenessä eri maassa. Myös teknistä osaamista on tarjolla runsaasti. Esimerkiksi Suomessa sertifioituja KNX-ohjelmoijia on 300 kappaletta.

KNX:n suurin etu on, että avoimeen standardiin pohjautuvaa järjestelmää voi koska tahansa laajentaa ja uudistaa tuleviin tarpeisiin. Jos kiinteistön käyttö tulevaisuudessa muuttuu, on väyläpohjaista järjestelmää helppo muokata satojen valmistajien komponenteilla. Eri valmistajien KNX-laitteet ovat keskenään yhteensopivia, ja tarjonta laajenee jatkuvasti tekniikan kehittyessä.

Taustaa: Joulupukin lentoasema
Rovaniemen lentoasema on maan kolmanneksi vilkkain, lähes puoli miljoonaa matkustajaa vuodessa. Rovaniemi on myös Joulupukin virallinen lentoasema, Joulupukin pajakylä sijaitsee vain parin kilometrin päässä lentokentältä. Nykyinen asemarakennus on otettu käyttöön vuonna 1992.

Terminaalirakennuksen valaistus uusittiin ajanmukaiseksi vuosina 2014-15. Uusi LED-valaistus sai parikseen KNX-väylätekniikkaan pohjautuvan älykkään ohjausjärjestelmän. Vuosina 2015-16 järjestelmän ohjaukseen kytkettiin myös terminaalin opaste- ja mainosvalaistus.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp