Vanhastakin talosta saa älykkään helposti. Kotiautomaatio helpottaa lapsiperheessä elämää monin tavoin. Kaikki sai alkunsa Jani Iivosen halusta pystyä ohjaamaan nelihenkisen perheensä edellisen, vanhan sähkölämmitteisen omakotitalon valaistusta. Yksinkertaisen, kaukosäätimellä toimivan valaistuksen sai asennettua autotalliin ja muutamaan muuhun paikkaan kotiin helposti. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä.
-Talossa oli suorasähkölämmitys. Jos olisimme pystyneet ohjaamaan sitä kotiautomaatiojärjestelmällä, olisimme varmasti voineet säästää sähkölaskussa, Jani harmittelee.
Kotiautomaatiojärjestelmää etsimässä
Muutaman valaisimen etäohjausta laajemman kotiautomaation hankkiminen kävi vuosi sitten ajankohtaiseksi, kun perhe osti lähes kahden vuosikymmenen ikään ehtineen omakotitalon. Aikanaan oivallisesti rakennettu ja hyvin pidetty talo kaipasi oikeastaan vain pintaremonttia sekä märkätilojen ja keittiön osalta päivitystä nykyaikaan.
Keittiö- ja kylpyhuoneremontteihin liittyy yleensä myös jonkin verran sähkötöitä ja kun hyvä urakoitsija - JO-Sähkö Oy:n sähköasentaja Joni Onnenlehto - talossa jo oli, Jani kysyikin, josko häneltä onnistuisi myös kotiautomaation asennus. Perhe kaipasi nimittäin uuteen kotiinsa enemmän ohjattavuutta ja hallittavuutta.

Iivoset olivat jo selvitelleet, minkälainen kodin älykkään sähköisen ohjauksen tulisi olla. - Halusimme selkeän, helposti myös myöhemmin laajennettavissa olevan kokonaisratkaisun.
Kotiautomaatiojärjestelmän piti tietysti olla helposti asennettavissa jo olemassa olevaan taloon. Onneksi kyseessä ei ollut kuitenkaan niin vanha rakennus, etteikö sen kaapeliputkituksia olisi voitu ainakin osittain hyödyntää. - Kun kaikkea ei kuitenkaan voitaisi kaapeloida, osan ohjauksista pitäisi kuitenkin toimia langattomasti, Jani kertoo.
Jani tutustui markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin ja Mikkelin asuntomessuilla kesällä 2017 perhe kävi tutustumassa kolmeen ABB-free@home -messukohteeseen. Niiden perusteella ABB-free@home vaikutti juuri sopivalta kotiautomaatiojärjestelmältä myös Iivosten kotiin.
Ohjausta ja seurantaa
Iivosten ABB-free@home-kotiautomaatiojärjestelmällä ohjataan kodin valaistusta ja pistorasioita. Verhojen ja markiisien ohjaus liitetään järjestelmään myöhemmin. Järjestelmään kuuluu myös sääasema.
ABB-free@home-kotiautomaation tilanneohjaus mahdollistaa esimerkiksi kodin asettamisen poissa-tilaan, jolloin valot sammuvat ja halutut pistorasiat kytketään pois päältä. Ohjaukset voivat myös olla automaattisia, jolloin ne ohjautuvat itsestään esimerkiksi kellonajan, säätilan tai auringon liikkeiden mukaan.
Järjestelmään kuuluu myös lämpötilan ohjaus, mutta kaukolämpöön kuuluvassa talossa lämmityksen ohjauksesta ei säästömielessä saavuteta aivan samanlaista hyötyä kuin suorasähkölämmitystalossa.
ABB-free@home-kotiautomaatioon voidaan liittää Sonos -äänentoistojärjestelmä ja järjestelmää voidaan ohjata myös Amazonin Alexa-puheohjauksella. Musiikkijärjestelmän liittämistä Iivoset eivät vielä ole harkinneet, mutta Jani arvelee varsinkin perheen 5- ja 7-vuotiaitten lasten kyllä innostuvan ääniohjausmahdollisuudesta.
ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmässä on panostettu myös turvallisuuteen ja Iivosillekin se on tärkeä näkökohta. Järjestelmään kuuluu esimerkiksi ABB-Welcome-ovipuhelin, jonka kautta sisääntulijat ja ovella käyneet voidaan tarkastaa myös jälkikäteen. Siihen on mahdollista saada myös etäohjausmahdollisuus. Soitto siirtyy mobiililaitteeseen, josta voidaan avata kuvallinen etäyhteys ovelle ja haluttaessa avata ovi tulijalle.
Lukituksen etähallinta ei vielä ole toiminnassa, sillä Jani ehti hankkia taloonsa uudet älylukot, joita ei ainakaan toistaiseksi järjestelmään saa liitetyksi.
-Kannattaa siis miettiä ajoissa näitä asioita, ettei tule toisiinsa sopimattomia virhehankintoja, hän harmittelee.
Helppo asentaa
Joni Onnenlehdolle Iivosten ABB-free@home oli asennuksena ensimmäinen laatuaan, mutta hän sanoo, ettei se ole osoittautunut normaalia sähköasennusta hankalammaksi ja KNX:ään verrattuna järjestelmä on hänen mielestään sekä yksinkertainen että nopea asentaa ja ottaa käyttöön.
Järjestelmä onkin kehitetty mahdollisimman joustavaksi ja helpoksi. Tiedonsiirto laitteiden välillä tapahtuu joko väyläkaapelia pitkin tai langattomasti. KNX-kaapelia käytettäessä väyläkaapeli voidaan tuoda samassa kanavassa kuin sähkökaapeli. Langattomat laitteet tarvitsevat toimiakseen vain 230 V virransyötön.
-Käytimme olemassa olevia putkituksia kaapeleille, aina kun se oli mahdollista, mutta emme lähteneet repimään seiniä auki. Langaton ohjaus on todella kätevä vaihtoehto, kun aivan kaikkea ei tarvitse kaapeloida, Joni huomauttaa.

Joustavan asennuksen mahdollistava menetelmä on aivan ehdoton vanhoissa kohteissa, joissa putkitusten sijaintia ei tiedetä, putkia ei syystä tai toisesta voida kaikkialla hyödyntää eikä rakenteita haluta rikkoa. - Vanhoissa taloissa on myös aivan tavallista, että sähköpiirustukset saattavat puuttua tai ainakaan niihin ei sataprosenttisesti voi luottaa, Joni lisää.
Onneksi Iivosten talosta piirustukset kuitenkin olivat olemassa ja joltisenkin paikkaansa pitävät. Syynä lienee se, että talolla oli ollut vain yksi omistaja, joten suuria muutoksia talon sähköistykseen ei ollut ehditty tehdä.
Lopussa kiitos seisoo
Iivoset muuttivat elokuussa 2017 ostamaansa taloon jo lokakuussa remontin keskelle. Keväällä 2018 remontti alkaa valmistua ja asukkaat pääsevät nauttimaan kodistaan ilman remonttimelua ja pölyä.
Jani odottaa kotiautomaatiojärjestelmänsä tuovan asumiseen ohjattavuuden myötä uudenlaista mukavuutta, helppoutta ja turvallisuutta. Parasta ABB-free@homessa on, että siihen voi tarpeen mukaan aina lisätä mukaan uusia toimintoja helposti.
-Hälytysjärjestelmä, ulkovalojen ohjaus, lämpötilan hallinta poissa ollessa, hän luettelee. -Modulaariseen järjestelmään toimintojen lisääminen käy kätevästi.
Jos jotain, hän toivoisi järjestelmään myös kätevästi siirrettäviä, etäohjattavia valokatkaisimia, sillä sellaista olisi tarvittu kiviseinään, jota ei kiinteällä katkaisimella haluttu pilata.
Teksti ja kuvat: Dakota Lavento
ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen sekä teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Yhtiö palvelee energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaita maailmanlaajuisesti. ABB on rakentamassa digitaalista tulevaisuutta tuomalla sähköä voimalaitoksista sähkönkulutuksen pisteisiin sekä automatisoimalla teollisuutta raaka-ainetuotannosta lopputuotteiden tuotantoon saakka. Kansainvälisen autoliiton FIA:n täysin sähköisen Formula E -sarjan nimikkopartnerina ABB kehittää sähköistä liikennettä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Innovointimme jatkuu yli 130 vuoden kokemuksella. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 300. www.abb.fi