Pikayhteys sakastista urkuparvelle

Turun tuomiokirkon ABB Welcome -ovipuhelinjärjestelmä kertoo urkurille, milloin on aika kajauttaa häämarssi.

Turun tuomiokirkko on maan merkittävimpiä rakennushistoriallisia muistomerkkejä. Vuonna 1300 valmistunut jättimäinen kirkkorakennus on yhä aktiivisessa käytössä. Kirkon henkilökunta viestii keskenään ABB Welcome -puhelinjärjestelmällä, joka tulee useammin vastaan kerrostalon alaoven summeria painaessa.

  • Tuomiokirkon henkilökunta kommunikoi tämän vuosituhannen tekniikalla.
  • Yksi Turun tuomiokirkon seitsemästä ABB Welcome -valvomokojeesta on kirkon urkurin työmaalla.

”Turun tuomiokirkko taitaa olla ensimmäinen kirkko, johon järjestelmä on asennettu”, ABB:n aluepäällikkö Mika Silver muistelee.

Kirkon sisäpuhelinjärjestelmän uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun vanhan järjestelmän keskus tuli elinkaarensa päähän. Kirkon sähköjärjestelmästä pitkään huolehtinut Teppo Ruusu RT-Sähköasennus Oy:stä kysyi, taipuisiko ABB:n ovipuhelinjärjestelmä tällaiseen käyttöön.

Taipuihan se. Nykyisin tuomiokirkon henkilökunta kommunikoi kosketusnäytöillä varustetuilla ABB Welcome -valvomokojeilla. Sisäpuhelimelle on suuressa kirkossa käyttöä myös kännykkäaikakaudella. Puheyhteys sakastin, urkuparven, infotiskin, muusikkojen huoneen ja kahvihuoneen välillä on korvaamaton, kun tilaisuuksien pitää sujua käsikirjoituksen mukaisesti.

Yli 700-vuotiaassa kivikirkossa on yksi haaste yli muiden, kaapelointi. Kaapelikanavia on rakennuksesta turha etsiä. Tässä kohtaa kohteen tuntevan urakoitsijan asiantuntemus oli arvokasta.

”Tiesimme, mitä tehdä, ja pystyimme hyödyntämään vanhan puhelinjärjestelmän kaapelointia”, Ruusu kertoo.

Uusi järjestelmä saatiin käyttöön sutjakasti. Ruusun mukaan ABB:n järjestelmän tärkeä valtti on jatkuvuus.

”Varaosien saatavuus ja tuki ovat hyvät. Jos tulee ongelmia, ne pystytään ratkaisemaan”, Ruusu toteaa.

Teksti Petja Partanen Kuva SHUTTERSTOCK / ABB

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp