Sellainen on Sipe Santapukin Lahden keskustaan remontoima kaupunkikoti. 1930-luvulla rakennettu talo on kokenut täydellisen saneerauksen. Se on täynnä mielenkiintoisia ja uniikkeja yksityiskohtia ja silti mukava, helppo, turvallinen ja energiatehokas. Sipen perheen uuden kodin automaatio toimii ABBfree@home-järjestelmän älyllä.
”Olen tehnyt useampia remontteja ja niissä olen oppinut, että talon tekniselle tilalle pitää varata hyvä tila”, Sipe Santapukki kertoo ja aloittaa uuden kotinsa esittelykierroksen juuri alakerran teknisestä tilasta.
Kotiautomaatio ja sähköjärjestelmä saavat miehen selvästi innostumaan.
”Tämä sähkökaappi näytti johtoineen niin hienolta, että olisi voinut olla vaikka pleksilasin takana, niin olisi ollut kivasti näkyvillä”, hän selittää.
Tässä kohtaa remontissa on kuitenkin tyydytty niin sanottuun ”perinteiseen ratkaisuun” eli sähkökeskukseen, mutta muuten talo on remontoitu pieteetillä ja hauskoja sekä tyylikkäitä ratkaisuja käyttäen. Jokaisessa huoneessa on jokin persoonallinen yksityiskohta tai toiminto, joka yllättää ja ihastuttaa.
Muusikolle sopiva
Innostuksestaan huolimatta Sipe kertoo olevansa kaikkea muuta kuin näppärä erilaisten it- ja sähköjärjestelmien kanssa.
”free@home-järjestelmään ihastuin alun perin juuri sen helppokäyttöisyyden takia. Tässä ei tarvitse olla insinööri, systeemi on soittajalle sopiva. Järjestelmässä on älyä, mutta sitä osaa kuka tahansa käyttää ja muokata. Se on suuri etu. Ei tarvitse kutsua aina sähkömiestä paikalle, jos haluaa jotakin asetuksissa muuttaa. Lisäksi järjestelmä sisältää ihan valtavasti vaihtoehtoja, joista voidaan räätälöidä omaan käyttöön juuri ne ominaisuudet, mitä omassa kodissa tarvitsee.”
Sipe halusi uuteen kotiinsa älykkään sähköjärjestelmän. Kun remontin yhteydessä talon kaikki seinät uusittiin, oli sähköjärjestelmän uusiminen melko yksinkertaista. Hänen mielestään talon sähköjen päivittäminen nykyaikaan oli itsestään selvyys.
”Sähköremontteja ei pidä pelätä. Hyöty, joka saadaan, kun remontissa uusitaan myös sähköjärjestelmä, on yllättävän iso”, hän kannustaa.
Mukava asua
Sipe Santapukki on erityisen innostunut kodin valaistuksesta ja sen suunnittelusta. Uudessa kodissa ei ole yhtään suoraa valonlähdettä. Kaikki valaistus on toteutettu epäsuorana. Remontissa onkin käytetty melkoisesti aikaa, vaivaa ja ledivalonauhaa.
Jotta erilaiset valot pääsisivät oikeuksiinsa, niitä pitää olla helppo käyttää ja säätää. Juuri tässä free@home-järjestelmä tuo kotiin toimivuutta ja asumisen helppoutta.
”Valaistus on tärkeä osa kotia. Uudessa kodissa on runsaasti valoja ja erilaisia erikoistoteutuksia. Kaikkien näiden valojen hallitseminen yksittäisistä painikkeista ei onnistu. Tässä älykäs järjestelmä on ihan loistava”, hän kiittelee.
Valojen käyttö kodissa on todellakin uniikkia. Esimerkiksi Minnan urheilu-urallaan saavuttamat palkinnot ovat esillä lattiaan upotetussa, upeasti valaistussa palkintokaapissa. Kattoon on myös valoista sommiteltu tähtitaivaat juuri siltä hetkeltä, kun perheen poika on syntynyt.
”Nämä yksityiskohdat ovat meidän perheelle tärkeitä ja niitä voidaan käyttää kodin erilaisissa tunnelmissa ja tilanteissa”, Sipe miettii.
Myös sähkökalusteet on valittu niin, että ne sopivat kodin tyyliin. Sipe valitsi asennuskalustesarjakseen ABB:n Impressivo-sarjan, josta löytyi kaikki tarvittavat toiminnot. Sarjan värit valkoinen ja antrasiitti sopivat hyvin talon sisustukseen.
Koska kodista on haluttu jokaiselta yksityiskohdaltaan tyylikäs on sähkövedotkin tehty niin, että ne eivät missään kohtaan pistä silmään. Esimerkiksi televisiolle tarkoitettu, tiiliseinän päälle vedetty johto on piilotettu kupariputkeen, joka sointuu hyvin tiiliseinän väriin.
Turvallinen koti
Kun koti on suunniteltu lapsiperheelle, turvallisuus on ykkösjuttu. Myös kotiautomaationkin avulla kodin turvallisuutta voidaan lisätä.
”Minun mielestäni kotimme ovipuhelin on tärkeä turvallisuutta lisäävä tekijä. Se on vaan niin näppärä, kun näet kuka on tulossa. Ja ovipuhelinhan toimii myös tallentavasti, joten näen, kuka oven takana on käynyt myös silloin, kun olemme olleet poissa.”
Oven voi avata myös mobiilisti. Se lisää perheen asumismukavuutta.
”On kiva ajatus, että jos lapselta on joskus tulevaisuudessa avain unohtunut, voi oven avata vaikka isän työpaikalta.”
Turvallisuutta ja asumismukavuutta kotiin tuo myös kotona-poissa-ominaisuus. Sen avulla voi tarkistaa unohtuiko kahvinkeitin päälle, mutta se ilmoittaa myös, jos jossakin huoneessa vaikkapa lämpötila laskee nopeasti.
”Talvipakkasella avoinna oleva ikkuna saa lämpötilan huoneessa laskemaan. Tästä tulee kännykkään ilmoitus. Turvallisuuden lisäksi tällainen ominaisuus on hyvä myös energiatehokkuuden kannalta.”
Järkevää energiankäyttöä
Sipe Santapukin kodin lämmitysjärjestelmä on hybridi. Lämmityksestä pääasiassa vastaa ilma-vesi-lämpöpumppu. Lisäksi energiajärjestelmää tukevat aurinkokeräimet, joiden avulla lämmitetään käyttövesi. Lämpöä kotiin tuovat talon alkuperäiset pönttöuunit, leivinuuni ja takka. Asunnossa on muutama ilmalämpöpumppu, joiden tarkoitus on ennen kaikkea pitää koti sopivan viileänä kesäaikaan.
”Energiajärjestelmämme on aikamoinen palapeli, joten on tärkeää, että se toimii automaattisesti ja älykkäästi. Kotiautomaatio hoitaa keskustelun eri lämmitysmuotojen välillä, joten minun ei tarvitse miettiä erilaisten lämmönlähteiden säätämistä. Se säästää energiaa ja lisää myös asumismukavuutta.”