ABB:n eHouse mahdollistaa dynaamisen sähkönjakelun Kevitsan avolouhoksella

Bolidenin Kevitsan kaivoksella Sodankylässä sähkönjakelusta vastaa ABB:n räätälöimä mobiili sähkötila, eli eHouse. Ratkaisu sopii erinomaisesti pohjoisen ympäristön vaativiin olosuhteisiin.

Sodankylän Kevitsan avolouhos on kaivostoiminnan työympäristöjen haastavimmasta päästä. Vuoden aikana lämpötila voi vaihdella jopa 80 astetta huippupakkasista helteisiin, minkä lisäksi kohteessa on luonnollisesti pölyä ja talvella lunta. Lapin ääriolosuhteet edellyttävätkin erityistä sopeutumis- ja muuntautumiskykyä sekä ihmisiltä että laitteilta.

"Kesällä laitteet pitää pystyä jäähdyttämään ja vastaavasti talvella ne eivät saisi olla umpijäässä. Kaikkien rakenteiden täytyy olla myös kestäviä, koska kaivos- ja avolouhosolosuhteissa niihin kohdistuu monenlaisia ulkoisia rasituksia. Räjäytys- ja louhintatyötä tehdään hyvinkin lähellä muuntamoita, mikä asettaa omat haasteensa", kertoo Boliden Kevitsan sähkö- ja automaatiokunnossapidon päällikkö Joni Knuuti.

Kevitsassa haasteisiin on vastattu uudenlaisten, pohjoisen olosuhteisiin erityisesti räätälöityjen ratkaisujen avulla. Sähkönjakelun ajankohtaisin hanke ja hankinta on Kevitsan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, ABB:n räätälöimä eHouse, eli liikuteltava sähkötila. Ratkaisu sopii erityisesti avolouhoksiin, kaivoksiin ja muuhun teollisuuteen, jossa toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti.

"Kaivoksen infrastruktuuri on alati muuttuva. Se maa-ala, joka on siellä tänään, ei ole samalla paikalla enää puolentoista vuoden päästä, vaan se on voinut siirtyä esimerkiksi 50 metriä alemmas. Siksi tarvitsimme muuntamon, joka mahdollistaa dynaamisen jakeluverkon rakenteen" Knuuti tähdentää.

ABB:n Kevitsan avolouhokselle räätälöimä eHouse painaa noin 26 000 kiloa, mikä mahdollistaa koko muuntamon liikuttamisen ja siirtelyn sellaisenaan.
ABB:n Kevitsan avolouhokselle räätälöimä eHouse painaa noin 26 000 kiloa, mikä mahdollistaa koko muuntamon liikuttamisen ja siirtelyn sellaisenaan. "eHousen voi siirtää periaatteessa minne tahansa avolouhosalueella", toteaa Boliden Kevitsan sähkö- ja automaatiokunnossapidon päällikkö Joni Knuuti.

Liikuteltava ja tehokas ekoteko

Ero entiseen on selkeä. Siinä missä aikaisempia muuntamoita piti siirrettäessä keventää, koska niiden rakenne ei kantanut omaa painoaan, on nykyinen eHouse-muuntamo liikuteltavissa ja siirreltävissä sellaisenaan. Vain ulkoiset kaapelit täytyy irrottaa ja kytkeä takaisin siirron jälkeen. Knuuti kertoo, että muuntamo on nyt noin sadan metrin syvyydessä louhoksessa. Sähköä jaetaan kaivoskoneille liikuteltavien jatkokaapeleiden avulla.

"Toimintamme pohjautuu siihen, että sähkönjakelu kaivoksella sujuu häiriöttä. Koska jatkojohtoja ei voi peräkkäin määräänsä enempää laittaa, oli eHouselle toimintaympäristössämme tilausta, ja se on täyttänyt kriteerimme", Knuuti sanoo.

"Liikuteltavuus on kaikkein merkittävin tekijä. Kun kaivos etenee, eHouse on helppo siirtää toiseen paikkaan irrottamalla siitä ulkoinen kaapelointi. Jos verrataan ratkaisua kiinteään rakennukseen, jakamoon tai puistomuuntamoon, ero on siinä, että sellainen täytyy aina siirrettäessä purkaa ja rakentaa uudelleen", ABB:n myyntipäällikkö Hannu Pakola rinnastaa.

Liikuteltavuuden lisäksi viimeisin eHouse on myös aikaisempia suurempitehoinen. Uudistuksen ansiosta se pystyy syöttämään useampia kaivoskoneita. Lisäksi sillä on aiempia muuntamoja pienempi ympäristökuormitus, pienemmät häviöt sekä öljytön päämuuntaja.

"Kun öljyeristeinen muuntaja on korvattu ilmaeristeisellä kuivamuuntajalla, ei öljyvuotojen vaaraa ole ja ympäristövahingonriskit on minimoitu. Tämä on ympäristön kannalta turvallinen vaihtoehto", Knuuti sanoo.

Lisäksi eHouse on helppo ottaa käyttöön. Sekä tilaaja että toimittajakin hyötyvät avaimet käteen -periaatteesta. Käytännössä se tarkoittaa, ettei laitteita tarvitse asentaa pölyisessä ja kylmässä kohteessa, vaan ne tuodaan käyttövalmiina, ABB:n ammattilaisten testaamina paikan päälle.

"Nämä tuotteet räätälöidään asiakaskohtaisesti eri teknologioita ja maailmalla käytössä olevia ratkaisuja hyödyntämällä. Meillä on vahvaa ymmärrystä kaivosympäristöstä, sen prosesseista, toimintakulttuurista ja laitteista", ABB:n toimialajohtaja Petri Vuolukka vakuuttaa.

ABB:n räätälöimä eHouse-ratkaisu varmistaa häiriöttömän sähkönsiirron kaivosalueella. ABB:n eHousessa on kiinnitetty huomiota siihen, ettei kaivosolosuhteiden pöly pääse kulkeutumaan sähkölaitteisiin. Muuntajassa on tiiviit ovet ja hyvät ilmanottosuodattimet.
ABB:n räätälöimä eHouse-ratkaisu varmistaa häiriöttömän sähkönsiirron kaivosalueella. ABB:n eHousessa on kiinnitetty huomiota siihen, ettei kaivosolosuhteiden pöly pääse kulkeutumaan sähkölaitteisiin. Muuntajassa on tiiviit ovet ja hyvät ilmanottosuodattimet.

Lapissa testattu

ABB tekee yhteistyötä asiakkaan kanssa, ja yhdessä etsitään parhaat mahdolliset ratkaisut toiminnan tehostamiseksi.

"Kevitsan eHousea ideoitiin asiakkaan kanssa yhdessä jo esisuunnitteluvaiheessa. Kehitystyö jatkuu edelleen. Asiat jalostuvat ja uusia ideoita kehitellään käyttökokemusten kasvaessa", Pakola kertoo.

Bolidenilla ollaan vakuuttuneita siitä, että lisää eHouseja tilataan myös tulevaisuudessa. Laatukriteerit ovat täyttyneet. Yrityksen edustajat suosittelevat konseptin käyttöönottoa muillekin kaivosalan toimijoille.

"Jos jokin ratkaisu toimii Lapin avolouhosympäristössä, se toimii todennäköisesti lähes missä tahansa muuallakin. Täältä löytyvät ne olosuhteet, missä laitteet todella testataan", Knuuti tietää.

"eHousen soveltuminen kaivosympäristöön osoittaa ratkaisun toimivuuden myös monissa muissa haastavissa olosuhteissa", Vuolukka ja Pakola kiteyttävät.

"Kaikki ABB:n ratkaisut räätälöidään asiakaskohtaisesti erilaisiin tarpeisiin, kuten kaivosten vedenpumppaukseen, ilmastoinnin hoitamiseen ja koneiden sähkönsyöttöä varten", kertovat ABB:n myyntipäällikkö Hannu Pakola (oikealla) ja toimialajohtaja Petri Vuolukka (keskellä). Vasemmalla Bolidenin Joni Knuuti.

ABB:n eHouse
- Tuotteistettu ratkaisu sähkönjakeluun tarpeisiin vaativissa olosuhteissa.
- Toimii sekä maan alla, että päällä.
- Ratkaisusta voidaan tehdä joko kiinteä tai siirrettävä.
- eHousen avulla sähköä voidaan jakaa eri puolille kohdetta sähkösyöttökaapelien avulla.
- Ympäristökuormitus pieni ja turvallisuus huippuluokkaa.
- Rakennetaan alihankkijan tiloissa valmiiksi ja toimitetaan asiakkaalle avaimet käteen -periaatteella.
- ABB testaa ratkaisun ennen toimitusta asiakkaalle.
- ABB on myynyt tuotetta eri muodoissaan kaivosteollisuuteen Suomessa noin 10 vuotta.

Teksti Maria Paldanius Kuvat Kaisa Sirén

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp