Järjestelmäkoulutusta etäyhteyksiä hyödyntäen – laatu ei kärsi, asiakkaat tyytyväisiä

Koronakriisin seurauksena ABB:n visualisointikoulutukset siirtyivät verkkoon. Niin kouluttajat kuin asiakkaatkin olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Etäkoulutus on kustannustehokas tapa järjestää laadukasta koulutusta.

Virtuaalitapahtumat, webinaarit, Skype- ja Teams-kokoukset. Nykyisen maailmantilanteen takia moni yritys on joutunut tekemään todellisen digiloikan muutamassa viikossa. Asiakastapaamiset ja kokoukset ovat siirtyneet verkkoon, ja näin on täytynyt tehdä myös koulutuksien suhteen.

ABB on järjestänyt jo pitkään webinaareja ja nyt niiden tarjontaa on lisätty entisestään. Webinaarit eivät kuitenkaan pysty korvaamaan kaikkia koulutustarpeita: interaktiivisuutta ja käytännön harjoituksia vaativat järjestelmäkoulutukset on mahdotonta toteuttaa luentotyyppisesti webinaareina, mutta ratkaisu siihenkin on löytynyt ja ABB on aloittanut järjestelmäkoulutukset etänä.

Sakari Hannikan koulutuslaitteisto mahdollistaa koulutettavien seuraamisen reaaliajassa, helpottaen koulutettavien ohjaamista.
Sakari Hannikan koulutuslaitteisto mahdollistaa koulutettavien seuraamisen reaaliajassa, helpottaen koulutettavien ohjaamista.

”Kysyimme asiakkailta heidän ennakko-odotuksiaan etänä järjestettävästä KNX-visualisointikoulutuksesta, ja hieman skeptisiä ymmärrettävästi oltiin siitä, voiko etäyhteydellä saada oikeasti kunnollisen kuvan järjestelmästä ja sen mahdollisuuksista”, kertoo ABB:n kiinteistöautomaatiojärjestelmien asiantuntija Sakari Hannikka. Myös se pohditutti, pysyykö koulutuksessa kärryillä, kun kouluttaja ei ole samassa tilassa ja yhtä helposti saatavilla.

Asiakkaan laitteisto ei sen kummempia vaadi, kuin tavallisen etätyöpisteen.
Asiakkaan laitteisto ei sen kummempia vaadi, kuin tavallisen etätyöpisteen.

Vaikka KNX-kiinteistöautomaatiojärjestelmä perustuu fyysisiin laitteisiin ja niiden verkottumiseen keskenään, asiakas pystyy osallistumaan etäkoulutukseen helposti pelkästään oman tietokoneensa avulla. Varsinainen koulutuslaitteisto, eli KNX-komponentit, ovat kouluttajan tiloissa. Kouluttaja näkee omilta näytöiltään reaaliaikaisesti kaiken, mitä oppilaat tekevät. ”Sekä asiakkaat että minä itse olimme hyvin tyytyväisiä siihen, että omalta näytöltäni pystyin seuraamaan mitä kukakin järjestelmässä tekee. Pystyin ohjaamaan jopa hieman ennakoivasti, kun olin koko ajan kartalla siitä, miten oppilaat etenevät tehtävässä”, Hannikka kuvailee. Myös asiakkailta tuli positiivista palautetta siitä, miten hyvin suoran verkkolähetyksen yli pystyi saamaan tukea, ja kuinka helppoa koulutusta oli seurata.

Varsinainen KNX-laitteisto, jolla harjoitukset tehdään, sijaitsee fyysisesti kouluttajalla - oppilas ottaa koulutuksessa laitteisiin etäyhteyden.
Varsinainen KNX-laitteisto, jolla harjoitukset tehdään, sijaitsee fyysisesti kouluttajalla - oppilas ottaa koulutuksessa laitteisiin etäyhteyden.

Ensimmäiset pilottikoulutukset on nyt järjestetty, ja palaute asiakkailta on ollut sen verran hyvää, että etäkoulutustarjontaa tullaan lisäämään kevään aikana. Sen lisäksi, että etäkoulutuksen mahdollisuuksista oltiin positiivisesti yllättyneitä, kiiteltiin asiakkaiden toimesta myös sitä, miten kattavana koulutuksen sisältö pystyttiin pitämään, vaikka osallistujat olivatkin kaikki omissa tiloissaan. Myös kouluttajat ovat kokeneet etäkoulutukset hyvinä, jopa niin laadukkaina, että niillä voisi jatkossakin korvata osan ns. luokkahuonekoulutuksista – sittenkin kun poikkeustilanne on päättynyt ja saamme taas tavata toisiamme kasvotustenkin.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp