Tammelundin Liikenteen sähköbussit ladataan yöllä varikolla

Tammelundin Liikenteen sähköbussit ladataan yöllä varikolla

Perinteikäs linja-autoyhtiö aloitti historiassaan uuden aikakauden kahden sähköbussin voimin viime syksynä. Intensiivisessä käytössä olevat bussit ladataan öisin varikolla ABB:n Terra-latauslaitteella.

Helsingin Seudun Liikenteelle (HSL) kuljetuspalveluita operoiva Tammelundin Liikenne Oy aloitti oman kalustonsa sähköistämisen syksyllä 2019. Yritys hankki ensi alkuun kaksi Itä-Helsingissä liikennöivää sähkökäyttöistä bussia ja investoi omaan latausinfraan. Tammelundin yövarikolle Tattarisuolle asennettiin kaksi ABB:n 50 kW HV Terra-latauslaitetta syyskuussa 2019.

”Päivisin linjat 90 ja 96 ajavat syöttöliikennettä metroon Vuosaaressa, ja kun metro ei kulje, ne ajavat Vuosaaren ja keskustan väliä. Alussa bussien suoritteet olivat matalammat, kun harjoittelimme uusia toimintatapoja. Nyt niiden ajoaika on jo noin 21 tuntia vuorokaudessa”, kertoo Tammelundin liikenteen johtaja Lauri Elers.

Sähkölataus on dieselin tankkausta siistimpää ja varikollakin se on selkeiden ohjeiden avulla tehty hyvin helpoksi”, Tammelundin liikenteen toimitusjohtaja Lauri Elers kertoo.
Sähkölataus on dieselin tankkausta siistimpää ja varikollakin se on selkeiden ohjeiden avulla tehty hyvin helpoksi”, Tammelundin liikenteen toimitusjohtaja Lauri Elers kertoo.
center

”Päivisin bussit ladataan päätepysäkkien HSL:n pikalatureilla. Yöllä kolmen tunnin varikkolatauksen aikana bussit puhdistetaan ja niille tehdään vuorokausihuolto.” 

Sähköbussit ovat hiljaisia ja meno on tasaista, dieselbussien tärinät ja liikkeellelähtöön kuuluneet nykimiset ovat jääneet kokonaan pois. Kuljettajat ovatkin ottaneet sähköbussit ilolla vastaan niiden ajo- ja käyttömukavuuden takia.

”Latauksesta niin päätepysäkeillä kuin varikollakin on aika nopeasti muodostunut uusi rutiini kuljettajille. Sähkölataus on dieselin tankkausta siistimpää ja varikollakin se on selkeiden ohjeiden avulla tehty hyvin helpoksi”, Elers kiittää.

Palvelu ratkaisee

Elers näkee bussiliikenteen sähköistymisen väistämättömänä muutoksena. Kun käyttövoima vaihtuu dieselistä sähköksi, koko arvoketju muuttuu. Kuvioon tulee uusia toimijoita ja palvelumalleja ja monet asiat eivät enää ole Tammelundin kaltaisten yritysten hallinnassa niin kuin tähän asti.

”Olemme muista riippuvaisia jo siinä, että saamme bussit pidettyä liikkeessä. Meille on elinehto, että latauslaitteet ja latauspalvelu ovat luotettavia”, Elers havainnollistaa.

Koska latauspuoli oli Tammelundille aivan uusi asia, yritys tutustui perusteellisesti aiheeseen ennen päätöksentekoa.

”Oli selvää, ettemme halunneet hankkia laitteita ulkomailta.”

Elersin näkemyksen mukaan voittajia ovat latauspuolella ne, jotka kykenevät tarjoamaan kokonaisvaltaista palvelua.

”Esimerkiksi me tarvitsemme tukea jatkuvasti ja vuorokauden kaikkina aikoina, koska bussitkin ovat liikkeellä lähes kellon ympäri.”

Hyvän maineen ja hinta-laatusuhteen ohella paikallinen tuki olikin yksi Tammelundin tärkeimmistä valintakriteereistä.

”Koimme ABB:n turvalliseksi ja toimivaksi ratkaisuksi ja olimme kuulleet positiivisia kokemuksia myös muualta. Kattava suomenkielinen tuki oli meille yksi tärkeimmistä kriteereistä, miksi päätimme investoida Terra-asemiin”, Elers päättää.

Raskaan liikenteen sähköistyminen etenee vauhdilla

Bussiliikenteen sähköistyminen on kovassa nosteessa maailmanlaajuisestikin ja muu raskas liikenne seuraa perässä. ABB on ollut edelläkävijänä kehittämässä raskaan kaluston latausjärjestelmiä, joilla pystytään tukemaan kaikkia näitä segmenttejä.

”Esimerkiksi sähköisten kuorma-autojen rooli kaupunkijakeluliikenteessä kasvaa vauhdilla”, ABB:n sähköautolatausratkaisujen tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp havainnollistaa.

”Alan nopea muutos luonnollisesti otetaan meillä ratkaisuissa huomioon. Esimerkiksi varikkolataamisen tehot tulevat nousemaan aina 180 kilowattiin asti kun teknologia kehittyy”, Kapp arvioi.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp