ABB:n Kabeldon-kaapelijakokaapit parantavat Vallisaaren sähköverkkoa

ABB:n Kabeldon-kaapelijakokaapit parantavat Vallisaaren sähköverkkoa

Entistä sotilaslinnakesaarta kehitetään voimallisesti merelliseksi luontomatkailukohteeksi. Vallisaaren uudessa sähköverkossa keskeisinä komponentteina ovat ABB:n Kabeldon-kaapelijakokaapit.

Helsingin edustalla sijaitseva Vallisaari ehostuu vauhdilla. Puolustusvoimilta siviilikäyttöön siirtynyt saari avautui yleisölle vuonna 2016 ja siitä tuli heti yksi kesäisen Helsingin vetonauloista: Ainutlaatuinen kohde on vetänyt 60 – 90 000 kävijää kesässä.

Helsinki Biennalen odotettiin tuovan saareen jopa 300 000 kävijää tänä kesänä, mutta tapahtuma siirtyi vuodella eteenpäin koronan vuoksi.

”Saaren kaavoitus ei ole vielä valmis, mutta sitä on jo reippaasti kehitetty asemakaavan mukaisesti merellisenä luontomatkailukohteena. Helsinki Biennaleen liittyvät suunnitelmat vauhdittivat saaren infrastruktuurin rakentamista”, kertoo erikoissuunnittelija Aino von Boehm saarta nykyään hallinnoivasta Metsähallituksesta.

Palvelut saarella tulevat kesällä 2020 olemaan koronasta huolimatta entistä monipuolisemmat ja laajemmat.

”Vierasvenesatamaan on laitettu uusi laituri, myös vesibusseille on oma laituri. Satamaan tulee kahvilakontti ja jäätelökahvila palvelee kävijöitä. Myös Torpedolahden satama-alueen palvelut paranevat”, von Boehm kertoo.

  • Sähköurakoinnista vastanneen Jeti-Sähkön Kim Forssell ja Metsähallituksen Aino Von Boehm uskovat, että Vallisaaren palveluja saadaan parannettua hyvin, kun infraa on kunnostettu.

Infrastruktuuri uusiksi

Saaren auttamattoman vanhaa infrastruktuuria on laitettu urakalla uusiksi. Vesi- ja viemäriverkoston lisäksi saaren pienjänniteverkkoa on vahvistettu ja modernisoitu. Vallisaaren sähköverkon hallinta siirtyy Puolustushallinnolta Helenille eli Helsingin kaupungin energiayhtiölle lähivuosina, mikä on otettu saaren sähköverkon uusinnassa huomioon.

”Koska Vallisaari liitetään Helenin verkkoon, sen eri komponenttien tulee olla Helenin teknisten vaatimusten mukaiset”, kertoo avainasiakaspäällikkö Tom Karlsson sähkötukkuliike Onniselta.

ABB:ltä toimitettiin saareen seitsemän järeää Kabeldon-kaapelijakokaappia. Ne toimivat saaren sähköverkossa solmukohtina, joista kaapelit haarautuvat eri suuntiin. Ne myös osaltaan suojaavat verkkoa. Robustiin käyttöön tarkoitetuista kaapeista suurimmat ovat 1000 ampeerin luokkaa.

”Kaappien avulla huolehditaan esimerkiksi uuden vesihuoltoverkoston vesipumppaamon sekä saaren kahvila- ja huoltorakennusten ja tulevien Biennalen näyttelytilojen sähköntarpeesta”, Karlsson kertoo.

  • Jeti-Sähkön Janne Dowton on tyytyväinen Kabeldon-kaapelinjakokaappien toimintaan.

Vallisaaren kaapelinjakokaappeja räätälöitiin asiakastarpeen mukaan, jotta ne pystyvät palvelemaan saaren tulevia käyttäjiä.

”ABB ja Jeti-Sähkö asensivat kaappeihin lisäkomponentteina energiamittareita ja ryhmäkeskuksia. Niiden avulla voidaan tarvittaessa tehdä saaren tapahtumien tarpeisiin tilapäisliittymiä ja mittaroida niissä käytetty sähkö. Näin saadaan skaalattua toiminta vaihtelevien tarpeiden mukaan”, Karlsson kertoo.

Vallisaaren sähköurakoinnin on tehnyt porvoolainen Jeti-Sähkö.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp