ABB, Vattenfall ja paikalliset sähköyhtiöt perustavat sähköautojen latausverkostoja Tromssaan ja Finnmarkiin

25 uutta latauspistettä nopeuttaa sähköautojen käyttöönottoa ja vihreää muutosta Norjan pohjoisosassa.

center

ABB toimittaa nopeita ja huippunopeita pikalatausasemia latausverkkoon, jota Vattenfall rakentaa. Operaattorina toimii Ishavskraft, ja paikalliset sähköntuottajat haluavat kannattaa läheltä saatavaa, vihreää sähköä.

Yksi ABB-pikalatausasema, 50 kW (Terra 54 CJ) ja yksi huippunopea ABB-pikalatausasema, 175 kW (Terra HP 175D). Lisäksi jokaiseen latauspisteeseen tulee kaksi normaalia 22 kW:n latausasemaa.

Helpompi ajaa sähköisesti

Yksi pullonkaula on nyt poistettu matkalla tavoitteeseen, jonka mukaan kaikkien Norjassa myytyjen uusien autojen olisi vuodesta 2025 lähtien oltava päästöttömiä. Sähköautojen osuus maassa on ylittänyt kymmenen prosenttia, ja noin puolet kaikista myydyistä uusista autoista on päästöttömiä. Laaja 25 latauspisteen latausverkko maan koilliskolkassa lisää sähköautojen myyntiä ja käyttöä alueella.

"Nyt on helpompi ajaa sähköautolla Tromssassa ja Finnmarkissa, ja monista tuntuu turvallisemmalta investoida sähköautoon", kertoo ilmasto- ja ympäristöministeri Sveinung Rotevatn Enovalle, joka tukee latausverkon kehittämistä.

Jokainen latauspiste saa yhden 50 kW:n (Terra 54 CJ) ABB-pikalatausaseman ja yhden huippunopean 175 kW:n (Terra HP 175D) ABB-pikalatausaseman, joka voidaan päivittää 350 kW:iin. Jokaisessa latausasemassa on yksi yhdistetty latausjärjestelmä (CCS) ja yksi CHAdeMO-liitin.

"Kun uusi latausverkko valmistuu vuodenvaihteessa, ABB-latausasemia näkyy tiheään, kun ajetaan etelästä pohjoiseen", sanoo ABB Electrification Norway AS:n toimitusjohtaja Gøran Salomonsen. ”Sähköautoilijat voivat ajaa läpi Norjan ja ladata virtaa akkuihinsa meidän latausasemiltamme.” Hän lisää, että päästöttömät ajoneuvot tukevat useita YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Kuvassa tulevat latauspisteet (Ill. Enova).
Kuvassa tulevat latauspisteet (Ill. Enova).
center

Fossiiliton Nordkapp

Jokaiseen latauspisteeseen tulee lisäksi kaksi normaalia 22 kW:n latausasemaa. Tämä tarkoittaa, että samanaikaisesti voidaan ladata yhteensä kuutta autoa. Asennukset aloitettiin elokuussa, ja niiden odotetaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

"Tämä on erittäin mielenkiintoista yhteistyötä. Uusilla latauspisteillä on suuri merkitys Pohjois-Norjalle", sanoo Vattenfallin E-mobilty Nordicin johtaja Susanna Hurtig. "Vattenfall pyrkii kohti fossiilitonta elämää. Se, että nyt voi ajaa fossiilittomasti sähköllä Nordkappiin asti, tuntuu juuri oikealta.”

ABB:n latausasemat toimivat digitaalisella ABB AbilityTM -alustalla, joka käsittää tähän mennessä yli 210 ratkaisua eri toimialoille. Latausasemaratkaisuun sisältyy mm. maksaminen ja tiedon saanti käyttötavasta. Sen etuja ovat parempi hallinta, maksimaalinen käyttöaika, parannettu tehokkuus ja optimaalinen toiminta.

ABB on maailman johtava sähköajoneuvojen infrastruktuuria kehittävä yhtiö. Sen kattavassa valikoimassa on lataus- ja sähköistysratkaisuja sähköautoille, sähkö- ja hybridilinja-autoille sekä laivoille ja junille. ABB tuli sähköautojen latausmarkkinoille vuonna 2010. Nykyään yhtiöllä on yli 14 000 ABB-pikalatausasemaa yli 80 maassa. Hiljattain ABB sai Global E-mobility Leader 2019 -palkinnon työstään kestävien liikenneratkaisujen kansainvälisen käyttöönoton edistämisessä.

Tässä tulevat latauspisteet

Itä-Finnmark

Båtsfjord

Berlevåg

Mehamn

Kjøllefjord

Ifjord

Kirkkoniemi – Hesseng

Varangerbotn

Tana Bru

Vesisaari

Vuoreija

Levajoki/Utsjoki

Keski-Finnmark

Honningsvåg

Skaidi

Olderfjord

Lemmijoki

Kaarasjoki

Hammerfest

Havøysund

Länsi-Finnmark ja Pohjois-Tromssa

Alta

Maasi

Koutokeino

Puruvuono

Storslett

Pirttavaara

Øksfjord

Vattenfallin omistaa Ruotsin valtio, ja se on yksi Euroopan suurimmista sähköenergian tuottajista ja suurin vesilämmön tuottaja. Päätuotteitamme ovat sähkö, lämpö ja kaasu, ja meillä on yli kuusi miljoonaa loppuasiakasta Pohjoismaissa ja Pohjois-Euroopassa. Vattenfall kehittää ja toimittaa älykkäitä energiaratkaisuja, jotka on mukautettu kunkin asiakkaan energiatarpeisiin. Useissa Euroopan maissa palvelemme kaikkia pienimmistä kotitalouksista suurimpiin teollisuuslaitoksiin ja kuntiin. Norjassa tarjoamme nykyään ratkaisuja suuremmille teollisuusasiakkaille.

www.abb.fi

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp