Maskun kirkon valaistusta ohjaa ABB-free@home

Kun joulun aikaan Maskun kirkon sali hämärtyy kynttiläkirkon tunnelmavalaistukseen, se tapahtuu yhdellä painalluksella. Kynttiläkirkko on yksi valaistustilanteista, joka on ohjelmoitu ABB:n free@home-järjestelmään. Valaistusautomaation avulla seurakunnan työntekijät saavat helposti luotua kirkkoon erilaisia sen käyttöön sopivia tilanteita.

”Tässä on vain mielikuvitus rajana”, Maskun seurakunnan talouspäällikkö Kari Sipilä sanookin.

”Seuraavaksi voisimme miettiä vaikkapa kirkkokonserttivalaistusta”, ideoi Maskun kirkon sähköasennustöistä vastaava Tommi Hyytiäinen. Hän auttaa seurakuntaa tiiviisti automaation käyttämisessä. Tommi Hyytiäinen työskentelee sähköasennusliike Jyrki Stenroosilla.

Molempien miesten mielestä seuraava projekti on ulkovalaistuksen liittäminen mukaan free@home-automatioon. Tällä toimenpiteellä pystytään taas auttamaan seurakunnan työntekijöiden työtä ja samalla lisätään myös turvallisuutta kirkon ympäristössä.

Joustava järjestelmä

Maskun kirkossa free@home-järjestelmä on ollut käytössä kaksi vuotta. Kirkossa tehtiin noin seitsemän vuotta sitten laaja sähköremontti, jossa otettiin käyttöön myös valaistuksen ohjausjärjestelmä. Tämä järjestelmä kuitenkin temppuili ja sen käyttäminen oli kaikin puolin hankalaa. Niinpä Tommi Hyytiäinen ehdotti järjestelmän vaihtamista.

”Olin kuullut ABB:n free@home-järjestelmästä ja olin sitä mieltä, että se täyttää myös seurakunnan vaatimukset. Järjestelmä on joustava ja melko helppo käyttää. Koska kirkkoon oli silloin seitsemän vuotta sitten uusittu sähköt, se oli myös suhteellisen helppo asentaa. Kirkossa kun oli jo kaikki väyläsysteemit valmiina”, Tommi Hyytiäinen kertoo.

ABB:n Mika Silver kävi yhdessä urakoitsijan kanssa tutustumassa kirkon kaapelointeihin. Yhdessä vielä suunniteltiin sopiva laitekokoonpano, joilla asiakkaan toiveet pystyttiin toteuttamaan.

Kari Sipilän mukaan aiempaa järjestelmää oli niin tuskastuttavaa käyttää, joten siitä luopuminen ja uuteen järjestelmään siirtyminen kuulosti erinomaiselta idealta.

” Ja päätös oli hyvä. Kokemukset free@home-järjestelmästä ovat positiiviset. Ja Tommi auttaa meitä aina silloin, kun tulee ongelmia. Hyvin on tähän asti selvitty”, hän sanoo.

Kotiautomaatio palvelee myös kirkkoa

ABB-free@home-järjestelmä on nimensä mukaisesti alun perin suunniteltu juuri kotien automaatiojärjestelmäksi. Sen käyttäminen, ohjaus ja muutokset on suunniteltu helpoiksi, joten se sopii mainiosti myös käyttöön paikoissa, joissa sillä on useampi käyttäjä. Maskun kirkossa järjestelmää ohjataan taulutietokoneelta, joka kulkee työntekijöillä mukana.

ABB-free@home-järjestelmään voi luoda erilaisia tilanteita.

”Meillä kirkossa käytetyin tilanne on ”kaikki valot päällä” ja jo sen tilanteen käyttäminen auttaa meitä paljon”, Kari Sipilä kertoo.

Tommi Hyytiäisen mukaan kirkkoon on luotu myös esimerkiksi tilanne, jossa alttarialue saadaan valaistua kirkkaammin ja muu kirkko on hieman hämärämpi. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi häissä. Näin hääpari saadaan helposti nostettua esiin juhlapäivänään.

ABB-free@home-järjestelmän asentaa aina sähköasentaja. Maskun kirkkoon asennuksen on tehnyt Tommi Hyytiäinen.

”Hieman oli asennusvaiheessa pulmatilanteita, joissa hieman laajempi käyttöohje olisi auttanut. Ongelmiin sain onneksi apua ABB:ltä, joten asennus onnistui sitten heidän avullaan”, Tommi Hyytiäinen toteaa.

Myös Kari Sipilä toivoo jatkossa tukea ABB:ltä free@home-järjestelmän käyttämisessä.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp