Suomen ensimmäiset täyssähkökuorma-autot latautuvat ABB:n tekniikalla

Suomen ensimmäiset täyssähkökuorma-autot latautuvat ABB:n tekniikalla

K-ryhmän uusien MAN-sähkökuorma-autojen kuljettajille dieselin tuoksu on historiaa. Ensimmäisten Suomen teillä liikkuvien sarjavalmisteisten sähkökuorma-autojen lataaminen on siistiä puuhaa. Päivän päätteeksi ABB Terra 54 -latausaseman pistoke vain kiinni auton latausporttiin, ja aamulla auton 185 kWh:n akusto on jälleen täydessä latauksessa päivän jakeluajoihin.

– Toimintamatka riittää mainiosti koko päivän toimituksiin yhdellä latauksella, Onnisen tuotelinjajohtaja Vesa Vuopio kertoo.

Vuodesta 2020 on tulossa henkilöautopuolella sähköautoilun läpimurtovuosi, mutta tavara-autoissa sähkö on käyttövoimana vielä harvinaisuus. Piensarjana valmistettu MAN TGM 26.360E -täyssähkökuorma-auto on tienraivaaja, ja niitä liikkuukin jo kaupungeissa ympäri Eurooppaa. Kahdesta Suomeen saadusta yksilöstä kylmäkorilla varustettu sähkö-MAN toimittaa tavaraa pääkaupunkiseudun K-kauppoihin, toinen taas on Onnisen ja Pasilan K-Raudan jakeluajossa. Se onkin jo tuttu tavaran tuoja monella pääkaupunkiseudun rakennustyömaalla.

ABB:n toimittamat kuorma-autojen latausasemat ovat tarjolla myös tukkukauppa Onnisen omassa tuoteluettelossa. Vesa Vuopio kertoo, että sähkö-MANien lataukseen valittu ABB:n asema on tuttu tuote. Vuonna 2019 Onninen toimitti ABB Terra 54-asemia samaan konserniin kuuluvalle K-Lataukselle. Nyt nämä 15 pikalatausasemaa palvelevat K-Citymarketien asiakkaita ympäri Suomen.

– Käyttökokemukset ovat erittäin hyvät, Vuopio kertoo.

Suomen ensimmäiset täyssähkökuorma-autot latautuvat ABB:n tekniikalla.
Suomen ensimmäiset täyssähkökuorma-autot latautuvat ABB:n tekniikalla.
center

Korkea latausjännite valmistaa tulevaisuuteen

K-ryhmällä on käytössä latausaseman High Voltage -versio, joka soveltuu laajan jännitealueensa (150-920 V) ansiosta erinomaisesti myös sähkökäyttöisten linja- ja kuorma- autojen lataamiseen.

– Raskaassa kalustossa käytetään korkeampia jännitteitä, ja niitä kohti ollaan menossa henkilöautoissakin sitä mukaa kun akustojen koko kasvaa, ABB:n lataustuotteiden tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp kertoo.

ABB:n valikoimissa on raskaan kaluston varikkolatauslaitteita aina 600 kW:n tehoon saakka. Yönsä varikolla viettävien sähkö-MANien lataukseen riittää mainiosti 50 kW:n laite. Se lataa akun tyhjästä täyteen alle neljässä tunnissa.

Vesa Vuopio ei ole vielä itse uusia autoja ehtinyt koeajamaan, mutta aikoo kyllä. Työkseen niitä ajavat kehuvat ajokokemusta.

– Kuljettajat sanovat että kiihtyvyys yllättää, Vuopio paljastaa.

Onnisen tuotelinjajohtaja Vesa Vuopio on tyytyväinen ABB:n Terra 54 -latausasemien käyttökokemuksiin.
Onnisen tuotelinjajohtaja Vesa Vuopio on tyytyväinen ABB:n Terra 54 -latausasemien käyttökokemuksiin.
center

Liikennevaloista raskas tavara-auto lähtee niin ripeästi, että tavarat pitää sitoa huolellisesti. Se ei ole ihme, sillä vääntöä jakeluauton sähkömoottorissa on 3100 Nm, samaa luokkaa kuin isojen rekkaveturien dieseleissä. Kaupunkien paljon pysähdyksiä vaativaan jakeluajoon sähköinen voimalinja sopii erinomaisesti. Jarrutusenergia otetaan talteen ja kierrätetään takaisin akustoon.

Latausasema on sähköautoilussa paljon vartijana. Se pitää sähköautot liikenteessä.

– ABB on maailman johtava pikalatausasemien teknologiatoimittaja. Meillä on 18 000 DC-pikalatausasemaa ympäri maailmaa, Henri Kapp kertoo.

Globaalilla yrityksellä on Suomessa vahva paikallisorganisaatio. Se pitää huolen siitä, että teknologia ja varaosahuolto toimivat.

Tämä on Vuopiolle tärkeää. Uusien latausasemien käyttöönotossa tarvittiin ABB:n teknistä tukea, mutta sen jälkeen tekniikka on toiminut täydellisesti. Esimerkiksi Terra-asemien ohjelmistopäivitykset tehdään automaattisesti verkon yli.

ABB:n latauslaitteiden etäylläpitotyökalut todella toimivat.

– Tilastojen mukaan pystymme korjaamaan 75 % kaikista ongelmista etänä, Henri Kapp kertoo.

Lisätietoja:

MAN TGM 26.360E -täyssähkökuorma-auto

- kokonaismassa 26 000 kg

- kolmiakselinen alusta

- teho 264 Kw (360 hv)

- vääntö 3 100 Nm

ABB Terra 54 HV CG -latausasema

- Pikalatausasema 50 kW HV (high voltage max 920 VDC) Combo 2

ja Type 2 (AC 43 kW) -kaapeleilla

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp