Ahvenanmaan viljelijöiden virta ei katkea

Ahvenanmaan viljelijöiden virta ei katkea

Jomalassa, noin vartti Maarianhaminasta pohjoiseen, pitää päämajaansa Ålands Trädgårdshall (ÅTH), joka auttaa osuuskuntansa osakkaita saamaan hedelmiä, vihanneksia ja juureksia kaupan keskusliikkeiden kautta kuluttajille.

Syksyllä 2020 energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan panostava ÅTH halusi uusia sähkökeskuksensa, ja samalla varmistaa sähkönsaantinsa myös sähkökatkosten aikana.

”Entiseen sähkökeskukseemme ei uutta ratkaisua olisi saatu mahtumaan”, ÅTH:n tekninen johtaja Ove Norell toteaa.

Ratkaisua etsittäessä keskusvalmistajana toiminut Gistele päätyi ottamaan yhteyttä ABB:hen, jonka Kabeldon tarjosi oivat mahdollisuudet sähkökeskuksen räätälöintiin – myös vaativiin ahvenanmaalaisiin olosuhteisiin.

ABB:n Kabeldon tarjosi oivat mahdollisuudet sähkökeskuksen räätälöintiin – myös vaativiin ahvenanmaalaisiin olosuhteisiin. Kuvassa vasemmalla ÅTH:n tekninen johtaja Ove Norell ja oikealla ÅTH:n toimitusjohtaja Tord Sarling.
ABB:n Kabeldon tarjosi oivat mahdollisuudet sähkökeskuksen räätälöintiin – myös vaativiin ahvenanmaalaisiin olosuhteisiin. Kuvassa vasemmalla ÅTH:n tekninen johtaja Ove Norell ja oikealla ÅTH:n toimitusjohtaja Tord Sarling.
center

”Kun tutkin urakoitsijalta tulleita kuvia, ajattelin, että ainoa ratkaisu oli Kabeldonin kompakti ratkaisu. Se oli mielenkiintoinen myös siksi, että se oli nopein tapa ratkaista asiakkaan ongelma”, Gistelen myyntijohtaja Tapio Aro-Heinilä sanoo.

ABB:n Kenneth Henrikssonille Gistelen päätös kääntyä Kabeldonin puoleen ei ollut suuri yllätys.

”Gistele ehdotti, että tarjoamme ratkaisua yhdessä, kun asiakas halusi verkonvaihtoratkaisun. Harvinaista oli, että heillä ei ollut tiloja tekniikkaa varten ja siksi ratkaisuksi tarjottiin kaapelinjakokaappia.”

Henrikssonin mukaan ABB:n valtti oli Ruotsin tehtaan Kabeldon-mallisto ja sen laaja valikoima, josta löytyi sopiva, räätälöity ratkaisu. Vaihtokytkin saatiin mahtumaan kaappiin ja siihen saatiin myös suurille virroille tarkoitettu kiskosto.

”Yleensä puhutaan 400–600 ampeerista, mutta Kabeldonin kaappiin saadaan jopa 1600 ampeerin virta. ÅTH:lle riitti tuhat ampeeria. ”

”Kolmas valttimme on, että meidän laajasta valikoimastamme löytyi myös moottoriohjattu verkonvaihtokytkin, joka myös pystyttiin soveltamaan sähkökeskuksen yläkaappiin”, Henriksson kertoo.

ÅTH:lle asennettu kaappi on niin sanottu tuplakaappi, joka on 260 cm leveä, 160 cm korkea ja 32 cm syvä. Kaappi on kuumasinkitetty, näin varmistetaan, että se kestää Ahvenanmaan vaativan meri-ilmaston. Maan alle asennettavat osat on vahvistettu polymeeripinnoitteella, mikä takaa erittäin kestävän korroosiosuojauksen.

Henriksson nostaa esiin myös partnerin merkityksen. Gistele kokosi Kabeldonin tuotteet toimivaksi kokonaisuudeksi.

– Tässä tapauksessa olimme tavarantoimittajan roolissa, sillä me Suomen ABB:llä emme yleensä tee avaimet käteen -projekteja. Toki konsernissamme on projektiosastoja, jotka vastaavat laajoista projekteista, kuten sähköasemien rakentamisesta, ja silloin vastaamme koko ketjusta.

Kaiken kaikkiaan projekti kesti parisen kuukautta ja ÅTH:n Norellin mukaan kaikki meni myös mutkattomasti.

Vielä heidän ei ole tarvinnut käyttää varageneraattoriaan, mutta jos sähkö katkeaa, toiminnan jatkuminen on nyt varmistettu.

Projektin sähköurakoitsijana toimi Harrys El Ab Ahvenanmaalta.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp