Kammien pohjoiset olosuhteet vaativat automaatiojärjestelmältä poikkeuksellista toimintavarmuutta

Kammien pohjoiset olosuhteet vaativat automaatiojärjestelmältä poikkeuksellista toimintavarmuutta

Tundrea on Kilpisjärvellä sijaitseva lomakeskus äärimmäisyyksien äärellä, kolmen valtakunnan rajalla. Kilpisjärvi tunnetaan läheisestä sijainnistaan Suomen tunnetuimman tunturin, mahtavan Saanan kupeessa. Kilpisjärvellä asuu 128 vakituista asukasta.

Alkuperäinen kammi on lappilainen tilapäismajoitus luonnosta löytyneistä rakennusaineista. Tundrean nykyaikaiset lomakammit on suunniteltu ja ajateltu Lapin luontoa säästäen. Kammien sisustukseen on panostettu paljon, mukavuuksista tinkimättä.

Tundrean lomakeskukseen on muiden olemassa olevien mökkien lisäksi rakenteilla 3 lappilaista kammia. Kaikissa kammeissa on ABB:n Impressivo® -sähkökalusteet, Näpsä-ohjauskeskukset ja ABB:n free@home -järjestelmä 7” kosketusnäytöillä.

Tundrean kammissa voi olla yhtä luonnon kanssa.
Tundrean kammissa voi olla yhtä luonnon kanssa.
center

Wow-house hurmaa vaativimmankin asiakkaan

Tundrean kammissa voi olla yhtä luonnon kanssa. Kammin elementit on mietitty siten, että ihminen voi viihtyä sisällä, mutta olla silti luonnon keskellä esimerkiksi suurten ikkunoiden myötä. Luonnon elementtejä on myös tuotu sisälle kammiin moniaistillisesti. Näkö-, tunto-, kuulo-, haju- ja makuaisti on otettu huomioon kammin tunnelmaa ja teemoja luodessa.

Meille tuli vieraaksi asiakaspariskunta jotka olivat kammiin tullessaan pitkään hiljaa. Ensimmäinen sana jonka he sanoivat oli “wow”. Leikkisästi olemme kutsuneet kammia sen jälkeen wow-houseksi. Se on ollut se lähtemättömin palaute jonka olemme saaneet, Tundrean Timo Vanhapiha kertoo.

Pohdittavaa toteutuksessa riitti esimerkiksi sen osalta, miten halutut elementit ja aistielämykset toteutettiin teknisesti. Tavoitteena oli, että asiakkaan ei tarvitse tuntea yhtään tekniikkaa. Kun asiakas tulee sisään, on jo silloin kammissa oikea teema ja tunnelma päällä. Asiakas voi myös halutessaan vaihtaa suunniteltuja teemoja.

- Ratkaistavaksi jäi miten kammin tekniikka hoidetaan. ABB:lta sattui löytymään tämä free@home-järjestelmä, joka sopi meidän tarpeisiimme.

Talvella pakkasasteita -30, kesällä paahtava aurinko porottaa

Lapin vaativat olosuhteet laittavat laitteiston todelliseen testiin. Talvella pakkasta voi olla tavallisina päivinä reippaasti yli 30 astetta. Toisaalta, kesällä aurinko porottaa täydeltä taivaalta, jolloin kammien lasiseinät lämmittävät tilan. Tällöin esimerkiksi jäähdytyksen on toimittava moitteetta.

- Käyttäjän kannalta free@home-järjestelmä on yhtä helppokäyttöinen kesällä ja talvella. Kaikki toimii muutamalla napin painalluksella. Termostaatteja ei tarvitse itse säädellä manuaalisesti, kertoo ABB:n aluemyyntipäällikkö Oskar Järnefelt.

free@home-järjestelmä on yhtä helppokäyttöinen kesällä ja talvella. Kaikki toimii muutamalla napin painalluksella.
free@home-järjestelmä on yhtä helppokäyttöinen kesällä ja talvella. Kaikki toimii muutamalla napin painalluksella.
center

Tundrealla on rakenteilla kaksi uutta kammia, joiden kohdalla tehdään ensimmäisen pilottikammin myötä opittuja parannuksia.

- Seuraavassa vaiheessa pohdimme lisää automatiikkaa. Onko meidän mahdollista vähentää kammin asukkaiden kosketusta säätölaitteisiin? Jos ihminen esimerkiksi menee sänkyyn, voisi järjestelmä himmentää valoja automaattisesti, Vanhapiha esimerkintää.

Järjestelmän toimintavarmuus ja mutkaton yhteistyö kaiken keskiössä

Kilpisjärvi sijaitsee kaukana. Lähimpään sähkötukkuun on 422 kilometriä eikä kylästä löydy sähköputkimiestä. Esimerkiksi Vain kaksi kalaa -pilkkikilpailun aikana koko kylä on täynnä majoittujia.

- Jos järjestelmään tulee vika, niin me emme voi majoittaa ihmisiä, eikä täällä kukaan pääse toimintahäiriöistä järjestelmää nopeasti korjaamaan. Siksi toimintavarmuus on ollut meille todella tärkeä kriteeri ja sen ABB on järjestelmällä pystynyt takaamaan.

Kiitosta Vanhapihalta saa myös ABB:n kanssa mutkattomasti sujunut yhteistyö.

- Projektin alkumetreiltä lähtien yhteistyö on ollut erittäin mutkatonta ABB:n kanssa. Aina saa vastauksen ja kelloon katsomatta vastataan viesteihin. Onhan heillä voittava tiimi, Vanhapiha päättää.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp