ABB ja Axpo käynnistävät yhteistyön vihreän vedyn saatavuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi

ABB ja Axpo käynnistävät yhteistyön vihreän vedyn saatavuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi

Yhtiöt ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen pilottihankkeesta Italiassa.

ABB kehittää modulaarisia vihreän vedyn tuotantolaitoksia Italiassa yhdessä sveitsiläisen energiayhtiön Axpon kanssa. Tarkoituksena on luoda optimaalinen toimintamalli edullisen vihreän vedyn tuotantoon.

Yhtiöiden osaaminen täydentää toisiaan, mikä auttaa niitä toteuttamaan yhteisen visionsa edullisemmasta vihreästä vedystä. ABB tuo hankkeeseen asiantuntemuksensa teollisuuden automaatio-, sähköistys- ja digitaalisista ratkaisuista ja Axpo kokemuksensa vakiintuneena energian toimittajana.

Hanke alkaa kannattavuusselvityksillä, joissa etsitään keinoja pienentää käyttökustannuksia ja varmistaa vedyn tuotannon vähähiilisyys. Tarkoituksena on löytää synergiaetuja, jotka edistävät vihreän vedyn järjestelmien standardointia, modularisointia sekä tehokasta, joustavaa tuotantoa.

Tuotantokustannukset estävät tällä hetkellä merkittävästi vihreän vedyn käyttöönottoa. Vihreän vedyn tuotanto on nyt noin kuusi kertaa kalliimpaa kuin harmaan vedyn tuotanto ja kaksi tai kolme kertaa kalliimpaa kuin hybridimuotoisen sinisen vedyn tuotanto. Vihreän vedyn tuotannossa käytetään vain uusiutuvia energianlähteitä, kun taas jälkimmäisiä tuotetaan fossiilisista raaka-aineista.*

ABB:n Process Automation ‑liiketoiminta-alueen johtaja Peter Terwiesch toteaa: ”Teknologiakumppanina keskitymme osa-alueisiin, joilla voimme tarjota suurimman vaikuttavuuden. Tässä hankkeessa hyödynnämme automaatiota sekä sähkö- ja digitaaliteknologioita ja toimialaosaamistamme, kun minimoimme vihreän vedyn tuotannon kokonaiskustannuksia ja pienennämme tuotantolaitoksen käyttökustannuksia.  Kustannusten pienentäminen on olennaista, jotta vihreän vedyn mahdollisuudet saadaan hyödynnettyä ja se voidaan ottaa tulevaisuudessa laajasti käyttöön.”

Axpo Italian innovaatio- ja kehitysjohtaja Simone Rodolfi kommentoi: ”Olemme sitoutuneita tutkimaan vihreän vedyn mahdollisuuksia osana strategiaamme, jossa haluamme helpottaa energiasiirtymää. Axpo ja ABB ovat tehneet viime vuosina paljon yhteistyötä, ja tämä uusin sopimus vahvistaa suhdettamme. Sen ansiosta molemmista yhtiöistä tulee tässä lupaavassa segmentissä tärkeitä toimijoita.”

Projekti on osa ABB:n laajempaa aloitetta kehittää vakaa vetyekosysteemi vähähiilisen tulevaisuuden tarpeisiin tutkimalla eri mahdollisuuksia ja teknologioita asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Axpo-yhteistyön lisäksi ABB automatisoi Lhyfen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen Ranskassa.

Aasian ja Tyynenmeren alueella ABB on mukana vetyenergian toimitusketjuja kehittävässä HESC-projektissa, jossa pyritään tuottamaan vetyä turvallisesti ja tehokkaasti Australiassa ja kuljettamaan sitä Japaniin. Hanke on maailman ensimmäisiä yrityksiä kaupallistaa vedyn nesteytys ja kuljetus.

Lisäksi ABB kehittää Hydrogen Optimized ‑yhtiön kanssa integroitua ratkaisua, jolla edistetään veden tehokkaan elektrolyysin käyttöä suurissa vihreän vedyn tuotantojärjestelmissä kemianteollisuudessa sekä energia- ja kuljetusaloilla.

ABB ja Axpo ovat tehneet menestyksekästä yhteistyötä jo pitkään, ja ABB:n ratkaisut auttavat Axpoa tuottamaan ja toimittamaan energiaa tehokkaasti, turvallisesti ja kestävästi. Tuoreimpia yhteishankkeita on ollut ABB Ability™ Smart Sensor ‑älyantureiden ja ABB Ability™ -kunnonvalvonnan asennus. Niiden avulla Axpo on muuntanut yhden sveitsiläisen vesivoimalaitoksensa moottorit älykkäiksi ja langattomasti seurattaviksi. Axpo myös valitsi ABB Ability™ -kunnonvalvontaratkaisun tukemaan italialaisten voimalaitoksiensa digitalisointia.

*”Green hydrogen cost reduction: Scaling up electrolysers to meet the 1.5C climate goal” (irena.org)

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp