ABB-free@home tekee Villa Mikaelista helpon ja turvallisen kodin

Älytalo Villa Mikael valmistui vuosi sitten Tuusulan asuntomessuille Mikael Turtiaisen kodiksi. ABB:n free@home-ratkaisulla toteutettu kotiautomaatio on osoittanut olevansa odotusten arvoinen. Automaatio tukee kodin aidosti esteetöntä omatoimisuutta ja aktiivista arkea.

Älytalo Villa Mikael valmistui vuosi sitten Tuusulan asuntomessuille Mikael Turtiaisen kodiksi. ABB:n free@home-ratkaisulla toteutettu kotiautomaatio on osoittanut olevansa odotusten arvoinen. Automaatio tukee kodin aidosti esteetöntä omatoimisuutta ja aktiivista arkea.

Mikael Turtiainen on asunut nyt vuoden verran Villa Mikaelissa. Hänen kotinsa ja sen vieressä oleva Villa Sanni on suunniteltu todelliseksi älytaloksi. Mikael Turtiainen vammautui vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa erittäin vakavasti. Koti ja sen kotiautomaatioratkaisut tukevat arjen lisäksi kuntoutumista. Viereisessä talossa asuu Mikaelin henkilökohtainen avustaja.

Mukavat automaattiset tilanneohjaukset

Mikaelin isä Petri Turtiainen kertoo kaikkien olevan erittäin tyytyväisiä asumiskokemuksiin, joita uudesta kodista on saatu.

“Eniten on ilahduttanut free@home-järjestelmän monipuolisuus. Kotiin on luotu paljon erilaisia tilanteita, jotka ohjaavat esimerkiksi valaistusta, kaihtimia ja markiiseja automaattisesti. Tämä lisää asumismukavuutta ja tekee kodista helpon ja turvallisen asua”, Petri Turtiainen sanoo.

Hyvä esimerkki automatisoidusta free@home-tilanteesta on ilta, jossa avustajan vuoro loppuu kello 23. Tuohon kellonaikaan valot siirtyvät automaattisesti yötilaan, ovet menevät lukkoon ja erilaiset hälytykset kytkeytyvät päälle.

“Kun kaikki käy automaattisesti, asuminen on helppoa. Ja vaikka avustajalla olisi sijainen, hänen ei tarvitse erikseen miettiä, mitä pitäisi sammuttaa tai laittaa päälle”, Petri Turtiainen selittää.

  • Aidosti esteetön koti Villa Mikael.
  • Aidosti esteetön koti Villa Mikael.
  • Aidosti esteetön koti Villa Mikael.

Myös sääasema ohjaa free@home-järjestelmää

Tilanneohjausten lisäksi kodin toimintoja ohjaa free@home-järjestelmään kuuluva sääasema. Myös tämä toiminto on ensimmäisen asumisvuoden aikana koettu todella hyödylliseksi.

“Esimerkiksi kovalla tuulella sääasema ohjaa ikkunoiden markiisit ylös, joten niitä ei tarvitse erikseen muistaa eikä vahinkoja satu. Lisäksi esimerkiksi lattialämmityksen puhallin toimii sääaseman ohjauksessa. Tämä järjestely säästää myös energiaa, sillä puhallin ei toimi turhaan silloin kun sitä ei tarvita.”

Monipuolinen kotiautomaatio sopinut koronatilanteeseen

Kun Villa Mikaelia aikanaan suunniteltiin, koronasta ei vielä tiedetty mitään. Hyvin suunniteltu ja toimiva kotiautomaatio on osoittanut vahvuutensa myös erikoisessa pandemiatilanteessa.

“Villa Mikaelissa automaatio toimii niin, että Mikael itse ohjaa sitä puhelimensa ja Alexan ääniohjauksen kautta, avustajat käyttävät free@home-järjestelmän omia seinäpaneeleita ja vieraat niin sanottuja tavallisia valokytkimiä”, Petri Turtiainen kertoo.

Kun eri kohderyhmät koskevat eri pintoja, ei kontakteja pintojen kautta synny samalla tavoin kuin silloin, jos kaikki käyttäisivät vaikkapa samaa valokatkaisijaa.

Villa Mikaelissa on myös ABB:n Welcome-järjestelmä ja myös se on ollut erittäin toimiva erikoisen vuoden aikana, kun esimerkiksi verkkokauppaostoksia on tilattu paljon suoraan kotiin.

Myös erilaiset säätyyppien ääri-ilmiöt on saatu testattua yhden vuoden aikana. Lumisen talven aikana kodin pihatielle asennetut lämmityskaapelit pitivät saapumisväylät mukavasti lumettomina samaan aikaan kun naapuritaloissa huhkittiin lumitöissä. Helteellä taas ikkunoiden automaattisesti toimivat markiisit ja kaihtimet ovat estäneet pahimman paisteen ja pitäneet talon mukavan viileänä.

  • ABB-Welcome ovipuhelinjärjestelmä Villa Mikaelin ulko-ovella.
  • Kotiautomaation ääniohjaus onnistuu pilvipohjaisen Amazon Alexa -puheohjauksen avulla.

UPS varmistaa, että kaikki toimii

Petri Turtiainen muistuttaa, että kotiautomaatio tarvitsee toimiakseen sähköä. Tämän vuoksi Villa Mikaelin järjestelmää tukee UPS-laite, joka pitää huolen, että kaikki toimii myös sähkökatkojen aikana. Näin vaikkapa ukkosen aiheuttama sähkökatko ei tuo huolta toiminnallisuudelle.

“Kun järjestelmä UPS:n avulla pysyy pystyssä koko ajan, säästytään buuttaamisen mahdollisesti aiheuttamilta muutoksilta esimerkiksi tilanneasetuksiin. UPS varmistaa, että automaatio toimii kaikissa olosuhteissa katkeamatta ja moitteettomasti.”

Uusia toimintoja jo mielessä

Asumismukavuuden ja turvallisuuden lisäksi free@home-kotiautomaatio auttaa osaltaan kiinteistön energiaystävällisyydessä.

Petri Turtiaisella onkin jo mielessä uusia sovelluskohteita, joissa kotiautomaatiota voisi hyödyntää.

“Olen miettinyt painovoimaisen ilmanvaihdon säätämistä. Asuntoon voisi lisätä hiilidioksidi- ja kosteusantureita tarkkailemaan sisäilmaa. Ne voisi yhdistää free@home-järjestelmään, joka hoitaisi sitten ilmanvaihdon energiataloudellisesti ja niin, että asunnossa olisi hyvä ilma”, hän kertoo.

Petri Turtiaisen mukaan free@home-järjestelmä on siitä mukava, että sitä voi kokemuksen karttuessa muokata ja siihen voi lisätä erilaisia uusia juttuja.

“Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä. Asunto on toiminut oikein hyvin.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp