Älykäs ratkaisu
Moduulirakentamisen etuja on monia. Rakennusmoduulit valmistetaan kuivissa sisätiloissa lähes valmiiksi ja rakennuspaikalla ne vain nostetaan kivijalan päälle paikoilleen. Kaikki toiminnot on mietitty valmiiksi asiakkaan tarpeiden mukaan. Ekologisuuden kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat rakennusten pitkä käyttöikä ja korkeatasoinen energiatehokkuus. Kouluille erityisen hyödyllinen ominaisuus on moduulirakentamisen räätälöintimahdollisuus. Jos asiakkaalla ilmenee erikoistarpeita, muokattavuus on helppoa. Laajentaminen käy nopeasti, sillä monistettavuus on mietitty jo etukäteen. KNX-järjestelmä kattaa valaistuksen, lämmityksen, ilmanvaihdon ja hälytysten ohjaukset. Järjestelmä on suunniteltu niin, että KNX-laitteet on helppo monistaa. Tiloja on sen vuoksi mahdollista laajentaa jälkikäteenkin.
Miksi käyttöön valikoitui ABB KNX-järjestelmälaitteet?
Suupohjan Sähköpalvelu Oy:n Arto Heinola kertoo, että vuosien varrella KNX-järjestelmää on hyödynnetty pienemmissä projekteissa. ”ABB KNX-järjestelmän monipuolisuus oli keskeinen valintaan vaikuttava tekijä.” Heinola kertoo. Tärkeää on myös huomioida rakentamisen rytmin nopeus. ”Tällä tavoin pystymme vastaamaan siihen, että pysymme nopeissakin aikatauluissa.” ”Kun sama tuote hoitaa montaa tehtävää, vähentää se rakennusvaiheen johdotustyötä ja nopeuttaa siten aikataulua.” Heinola jatkaa.
Tyypillinen koulurakennus muodostuu yleensä vähintään viidestä moduulista. Näin ollen moduuleissa saattaa olla useita erillisiä sähkönsyöttöjä. ”Jos esimerkiksi koulun käytävän valot pitää saada syttymään kaikkiin kymmeneen moduuliin samaan aikaan, on se yksinkertaista toteuttaa väyläjärjestelmällä.” Heinola sanoo.
Luokkahuoneissa KNX-läsnäolotunnistimet ohjaavat valaistusta. Valaistus ohjautuu automaattisesti himmeämmälle ja kirkkaammalle vakiovalosäädön avulla, vuorokauden valon määrän mukaisesti. Halutessaan valaistusta voi ohjata myös painonapeista, jolloin automatiikka ohjautuu pois päältä. Kun huoneesta poistutaan, automatiikka palaa takaisin normaalitilaan. Myös lattialämmityksen ohjaus hoituu täysin KNX-järjestelmällä. KNX-painikkeet lähettävät lämpötilatietoa vesikiertoisen lattialämmityksen ohjaimelle. Esimerkiksi aulassa ja muissa koulun yleisissä tiloissa käytetään KNX-huonetermostaatteja.
Tyytyväisyys ABB KNX-järjestelmään on korkealla tasolla
Moduulit rakennetaan Teuvalla. Lisäksi Teuvalla valmistellaan kaikki talotekniset asennukset. Kohteen putkitus, johdotus ja sähkökalustus hoidetaan kuntoon. Myös KNX-esiohjelmointi tehdään ennen toimitusta. Tämän jälkeen moduulit toimitetaan kohteeseen. Lopuksi hoidetaan kuntoon loput talotekniset asennukset, kuten kaikki kytkennät, käyttöönottomittaukset ja KNX-ohjelmoinnin viimeistely.
”Teknistä tukea ja apua laitevalintoihin on aina ollut saatavilla ABB:llä. On osattu valita parhaat mahdolliset tuotteet kuhunkin tarpeeseen.” Heinola kehuu.
Lähtökohta ABB KNX-tuotteilla on, että yksi tuote hoitaa montaa tehtävää. ”Läsnäolotunnistin hoitaa päivällä liikkeentunnistusta ja osaltaan sen avulla ohjataan lattialämmitystä termostaatin avulla. Illalla kun rakennus tyhjenee, sama laite ohjaa lämpötilan alas ja muuttuu rikosilmoittimen anturiksi.” Heinola kertoo. Tämä on hyvä esimerkki ABB KNX-järjestelmän monipuolisuudesta.
Huoltotyöt hoidetaan etänä
Muutosten tekeminen etänä on helppoa. Jos huoltotöitä tarvitsee tehdä jälkikäteen, huoltomies pystyy etäyhteydellä tekemään monia muutoksia, kuten muuttamaan lämpötiloja ja valaistusta. Huoltomies voi asettaa halutut lämpötila arvot huolto PC:ltä tai etäyhteydellä. Ilmanvaihto ohjautuu läsnäolotiedon, lämpötilan, CO2- ja kosteusarvon mukaisesti. Koko KNX-järjestelmä on liitetty verkkoon, jolla hoituu myös etäyhteys järjestelmään. Näin järjestelmäintegraattori pystyy helposti tarvittaessa tekemään säätöjä ja muutoksia. Huoltotöiden hoitaminen etänä on edistyksellistä ja kertoo KNX-järjestelmän monista mahdollisuuksista. KNX-järjestelmän monipuolisuuden ansiosta järjestelmällä pystytään ohjaamaan koko rakennuksen talotekniikkaa.
Hälytysjärjestelmä on liitetty KNX-järjestelmään
Hälytystila asettuu automaattisesti kellonajan perusteella. Ulko-ovilla olevat koodinäppäimistöt ja magneettikoskettimet lähettävät tiedon järjestelmään. Läsnäolotunnistimet lähettävät myös tietoa mahdollisesta murtautumisesta kohteeseen.
IV-koneiden, DALI-valaisimien ja KNX-laitteiden tilatiedot välittyvät lisäksi järjestelmään. Näin huoltomies pystyy paikantamaan helposti mahdolliset viat tai rikkoutuneet laitteet.
”Projektissa lähdettiin hakemaan yhtenäistä kokonaisuutta ja on hienoa kuulla, että loppukäyttäjä on tyytyväinen lopputulokseen.” Olli Puurtinen ABB:ltä sanoo. ”Kokonaisuus oli järkevä ja yhteistyö sähköurakoitsijan kanssa on toiminut hienosti läpi koko projektin.” Puurtinen kiittelee.