EU-asetuksen mukainen taajuussuojaus

Euroopan Unionissa on määritelty asetus 2017/2196, jolla luodaan sähköverkon verkkosääntö. Verkkosäännön tarkoituksena on taata sähköjärjestelmän turvallisuus ja estää käyttöhäiriöiden leviäminen tai paheneminen.

Asetuksella pyritään välttämään suurhäiriötila ja mahdollistamaan sähköjärjestelmän tehokas ja nopea käytönpalautus hätä- tai suurhäiriötilasta. Suomessa asetuksen toteutusta valvoo Fingrid.  

Asetuksen vaatimukset pystytään täyttämään viisiporaisella alitaajuussuojauksella. Asetus velvoittaa siirto- ja jakeluverkonhaltijat toteuttamaan alitaajuussuojauksen, joka kytkee kulutusta irti 30 % kokonaiskuormasta taajuuden alittaessa tietyt rajat. Taajuus on Pohjoismaissa sama ja sen hallinta yhteinen tehtävä. Tästä syystä pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat yhdessä sopineet, millainen on optimaalinen tapa toteuttaa alitaajuussuojaus Pohjoismaissa.  

Alitaajuussuojausjärjestelmää käytetään viimeisenä keinona, jolla taajuuden laskiessa pyritään pelastamaan suurin osa sähköjärjestelmästä kytkemällä irti osa Suomen sähkönkulutuksesta, enintään 30 %. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että taajuus laskee niin alas, että alitaajuussuojaus aktivoituisi. Aikaisemmin käytössä ollut tehonvajaussuojauksen nimellä tunnettu järjestelmä ei olemassaolonsa aikana aktivoitunut yhtään kertaa. Mikäli näin kuitenkin joskus kävisi, niin vaaditaan äärimmäisen nopeita automaattisia toimenpiteitä.  

Pohjoismaiden yhdessä sopimat taajuusrajat, jotka ovat tulevat Suomessa käyttöön näkyvät alla olevassa kuvassa 1. Jakeluverkonhaltijat velvoitetaan valitsemaan toimintatavan, jolla ne toteuttavat kulutuksen irtikytkennän omassa sähköverkossaan. Suurilla jakeluverkkoyhtiöillä on monia sähköasemia. Yhdellä asemalla ei tarvitse toteuttaa kaikkia kuvassa 1 määriteltyjä taajuusportaita, vaan suoja voidaan hajauttaa eri asemille jakeluverkonhaltijan haluamalla tavalla.  

Pienillä jakeluverkkoyhtiöillä on vain vähän asemia. Tällöin ei ole välttämättä järkevää käyttää kaikkia portaita, mutta suositeltavaa on kuitenkin hajautetaan suoja niin monelle portaalle kuin mahdollista. Ääritapauksessa on vain yksi taajuusporras (asettelulla 48.8 Hz), joka laukaisee vähintään 30 % ko. jakeluverkon kokonaiskulutuksesta.  

Asetus koskettaa myös suurteollisuutta, lähtökohtaisesti kaikkia teollisuuslaitoksia ja suuria kuluttajia jolla on oma >110 kV liittymä. Alitaajuussuojaus voidaan toteuttaa suurilla yrityksillä valtakunnallisesti siten että ajetaan alas kokonaisia tuotantolaitoksia aina siihen asti, että voidaan pudottaa yksittäisiä kuormia hajautetusti tuotantolaitoksen sisällä.  

Alitaajuussuojaus tulee olla toteutettuna viimeistään joulukuussa 2022.  

center

ABB:ltä asiakas saa halutessaan kokonaisratkaisun alitaajuussuojauksen toteutukseen ABB:n suojareleille. Tarvittaessa voidaan toimitukseen lisätä myös jos alitaajuussuojaustoteutus näin vaatii asiakkaan verkkoon tarvittavat lisäkatkaisijat. Lisätietoja löytyy esitteestä sekä aikaisemmin pidetystä webinaarista. Webinaarissa on esitetty mitä muutoksia tai lisäyksiä kullakin suojareletyypillä tarvitaan, että saadaan alitaajuussuojaus toteutettua.

Lisätiedot: Janne Sillanpää, 010 2243360

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp