ABB asentaa Tallink Megastar -autolauttaan maistasyöttöjärjestelmän edistämään päästötöntä merenkulkua

ABB:n kokonaisvaltaisen maasähköliitännän ansiosta Tallink-varustamon Megastar-reittialus voi kytkeytyä paikalliseen sähköverkkoon Tallinnan satamassa, jolloin sen pysähdys yön yli ei aiheuta melua eikä päästöjä.

Matkustaja-autolautta Megastar liikennöi kolme edestakaista matkaa päivässä Tallinnan ja Helsingin välillä. Se viettää yöt Tallinnan satamassa, jossa sen on pidettävä generaattorit käynnissä aluksen järjestelmien sähkönsaantia varten. Polttoaineena Megastarissa käytetään vähäpäästöistä nesteytettyä maakaasua, ja alkuvuodesta 2022 lähtien alus saa satamassa ollessa tarvitsemansa sähkön ABB:n maistasyöttöjärjestelmän kautta.

Järjestelmä otetaan käyttöön ilman keskeytyksiä aluksen liikennöintiin tai sen aikatauluihin. Megastarista tulee Tallinkin laivaston toinen alus, jossa on ABB:n maasähköliitäntä. Toinen alus on MyStar, jota parhaillaan rakennetaan Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla. Tässä aluksessa sama teknologia on valmiina ja käytettävissä heti, kun alus luovutetaan varustamolle vuonna 2022. Kumpikin autolautta käyttää Tallinnan sataman vanhan kaupungin laivaterminaaliin vuonna 2020 asennettuja ABB:n maasähköjärjestelmiä. Kansainvälisten säännösten mukaisesti suunniteltu pistoliitinratkaisu automatisoi laivan maasähköön liittämisen ja takaa erinomaisen turvallisuuden ja luotettavuuden.

”Olemme iloisia siitä, että voimme laajentaa ympäristöystävällisiä toimintoja autolautoissamme”, sanoo Tallink-konsernin Ship Management -toimintojen johtaja kapteeni Tarvi-Carlos Tuulik. ”Ensi vuodesta alkaen kumpikin reittialuksemme pystyy Tallinnan sataman vanhan kaupungin terminaalissa olevalla ABB:n infrastruktuurilla vähentämään aluksista aiheutuvia päästöjä ja melua. Tämä koskee sekä Megastaria että uutta, rakenteilla olevaa Itämeren ympäristöystävällisintä alusta MyStaria. Tällä tärkeällä edistysaskeleella Tallink-konserni pääsee lähemmäs tavoitettaan vihreämmän energian käytöstä ja merenkulkutoimintojemme ympäristöystävällisyydestä kaupunkikeskustojen lähellä; maistasyöttöjärjestelmällä on suuri vaikutus paikallisille asukkaille, koska se vähentää melua ja ilmansaasteita.”

”Itämeri on vastuullisten merenkulun aloitteiden globaali keskittymä, ja meille on kunnia-asia tukea Tallinkia sen edistäessä kestävää merenkulkua”, sanoo Jyri Jusslin, Head of Service, ABB Marine & Ports. ”Maasähköliitäntäratkaisuihimme kuuluu laivan ja sataman infrastruktuuri. Niiden avulla Tallink voi vähentää toimintojensa kokonaisvaikutusta ja omalta osaltaan edistää Tallinnan historiallisen vanhan kaupungin satamaympäristön puhtautta.”

Meyerin Turun telakan vuonna 2017 toimittamalle Megastarille mahtuu 2 800 matkustajaa ja 646 autoa. ABB:n toimitukseen sisältyvät sähkökeskus, maasähköliitäntäkaappi ja maasähköliitännän ohjauskeskus, jossa on kolme erillistä aluksen ja sataman välistä tiedonsiirtoväylää, joilla voidaan torjua tiedonsiirtoyhteyden katkeaminen. Megastarissa on myös ABB:n propulsiomoottorit, keskijännitegeneraattorit ja ohjauspotkurimoottorit.

ABB:llä on pitkä ja menestyksekäs historia maasähköliitäntäteknologioista jo vuodesta 2001, jolloin se asensi ensimmäisen alusjärjestelmänsä. Tähän mennessä ABB on asentanut maasähköliitäntäteknologiaa tai saanut siitä toimeksiannon yhteensä 150 alukselle, muun muassa autolautoille, risteilylaivoille, säiliöaluksille ja kaasunkuljetusaluksille. Yhtiö on myös asentanut useille uusille risteilylaivoille maasähkökeskuksia, jotka ovat valmiita liitettäviksi maistasyöttöjärjestelmiin heti, kun ne tulevat käyttöön satamissa, joissa laivat vierailevat.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp