ABB modernisoi sveitsiläisen paperikoneen malliesimerkiksi energiatehokkuudesta

• Model Group on modernisoinut tärkeän paperikoneen ABB:n IE4-sähkömoottoreilla ja linjakäytöillä

• Uusi laitteisto säästää 900 000 kWh sähköä vuodessa

• Tuotantonopeus nousi 12,5 prosenttia ja voi nousta yhteensä 25 prosenttia

ABB on auttanut Model Groupia modernisoimaan yhden konsernin tärkeimmistä paperikoneista energiatehokkailla moottoreilla ja huipputason taajuusmuuttajilla. Model Group on pakkausvalmistaja, jonka kotipaikka on Sveitsissä. Muutos paransi tuottavuutta ja luotettavuutta sekä vähensi energiankulutusta peräti 900 000 kilowattituntia (kWh) vuodessa. Tämä vastaa 200:n nelihenkisen sveitsiläisen kotitalouden sähkönkulutusta. Investoinnin ennustetaan maksavan itsensä takaisin alle viidessä vuodessa.

Model Group kehittää, tuottaa ja toimittaa laadukkaita, painokartongista ja aaltopahvista valmistettuja pakkauksia yksinkertaisista kuljetuspakkauksista pitkälle jalostettuihin suklaa- ja hajuvesirasioihin. Model Groupilla on tuotantolaitoksessaan Sveitsin Weinfeldenissä kaksi valtavaa, lähes 80 metriä pitkää paperikonetta. Koneet saavat tehoa kymmeniltä sähkömoottoreilta ja ovat toiminnassa vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Ne tuottavat kartonkia konsernin tuotantolaitoksiin, jotka valmistavat noin 1 500 miljoonaa neliömetriä aaltopahvia vuodessa.

Paperintuotanto vaatii paljon energiaa. Siksi Model Group halusi selvittää päivitysvaihtoehtoja, joilla energiatehokkuutta voitaisiin parantaa, kun Weinfeldenin toinen paperikone oli tulossa käyttöikänsä päähän.

Tehtaan tekninen johtaja Philipp Lenhard kertoo: ”Meille etusijalla ovat kierrätys ja energiatehokas tuotanto – niin ekologisesta kuin taloudellisestakin näkökulmasta. Ne olivat ensisijaisia myös toisen paperikoneen käyttöjärjestelmien uusimisessa. Taajuusmuuttajat olivat vanhoja malleja, joihin ei ollut saatavilla varaosia. Moottorit taas olivat vuodelta 1991 ja olivat mittavan peruskorjauksen tarpeessa.”

”Se, minkälaista päivitystä ABB:n asiantuntijat ehdottivat, teki meihin vaikutuksen. Sen myötä voisimme asentaa uudet moottorit ja käytöt ja välttää käytössä olevien moottoreiden kalliin peruskorjauksen. Lisäksi voisimme saada valtionavustusta, jota myönnetään energiatehokkuutta parantaville hankkeille.”  Modernisointihanke suunniteltiin toteutettavaksi Model Groupin kuusipäiväisten kesäseisokkien yhteyteen vuosina 2019 ja 2020. Uusi laitteisto toimitettiin työmaalle valmiina nopeaan asennukseen ja käyttöönottoon.

Vuonna 2019 taajuusmuuttajat korvattiin uusimmilla ABB ACS880 Multidrive -linjakäytöillä. Sitten vuonna 2020 yhteensä 36 sähkömoottoria korvattiin ABB:n IE4-moottoreilla, joiden energiatehokkuusluokitus on AC-induktiomoottoreiden paras.

Philipp Lenhard jatkaa: ”ABB:n IE4-moottoreiden ansiosta voimme hakea hankkeelle Sveitsin liittovaltion avustusta, jota ei olisi ollut saatavilla, jos olisimme käyttäneet IE3-moottoreita. Tämä avustus oli noin 32 prosenttia kokonaisinvestoinnistamme. Itse asiassa tehokkuusluokituksen parannus maksoi moottorit alusta asti.”

Model Groupilla on käytössään yhteensä 36 uutta ABB:n IE4-moottoria.
Model Groupilla on käytössään yhteensä 36 uutta ABB:n IE4-moottoria.

Toimitus ja käyttöönotto sujuivat täysin suunnitelman mukaisesti, ja paperikone voitiin käynnistää jälleen elokuussa 2020, aiempaa hiljaisempana ja taloudellisempana. Model Groupin laskelmat osoittavat, että energiatehokkaat moottorit ja käytöt säästävät jopa 900 000 kWh vuodessa. Niiden lisäksi on saatu myös muita tärkeitä etuja.

Aiemmin 2,5 metriä leveä paperiraina kulki koneen läpi noin 800 metrin minuuttinopeudella. Nyt se kulkee 900 metrin minuuttinopeudella – huomattava tuottavuuden lisäys. Lisäksi uusien käyttöratkaisujen avulla koneita on mahdollista käyttää kilometrin minuuttinopeudella, kun muita päivityksiä on tehty. Myös moottorin nopeutta on laskettu 1 500:sta 1 000:een kierrokseen minuutissa. Sen ansiosta voitiin optimoida tai poistaa vaihteistoja ja vähentää siten kitkaa huomattavasti.

Tämä kaikki tehosti tuotantonopeutta, toi merkittäviä energiansäästöjä ja lopputuloksen arvioitu sijoitetun pääoman tuotto (ROI) on alle viisi vuotta.

ABB Motion -divisioonan johtaja, IEC-pienjännitemoottorit, Stefan Floeck sanoo: ”Tämän Model Groupin hankkeen menestys on täydellinen esimerkki siitä, ettei energiatehokkuus vain aiheuta yritykselle lisäkustannuksia. Sen sijaan nykyaikaistaminen uusimmilla energiatehokkailla moottoreilla ja käytöillä vaikuttaa suoraan myönteisesti nettotulokseen ja auttaa vähentämään hiilipäästöjä.”

Lisätietoja ABB:n ratkaisuista sellu- ja paperiteollisuudelle: https://new.abb.com/drives/segments/pulp-and-paper

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp