Tämän päivän arkea tulevaisuuden kodissa

Porilaisessa Niinimäen perheessä asuntomessuhulinan jälkeinen arki on alkanut huolettomasti. Messukohteisiin kuulunut omakotitalo suunniteltiin nuoren, kasvavan perheen muuttuviin tarpeisiin.

Koti sai Villa Hohde -nimensä kimaltavista yksityiskohdistaan. Kodin asumisviihtyvyyttä lisää moderni kodinohjausjärjestelmä ABB-free@home. Ida ja Jussi Niinimäen esikoinen Nikolas sekä pariskunnan itse suunnittelema koti syntyivät samoihin aikoihin. Uudet elämäntilanteet muuttavat suhtautumista tärkeisiin kysymyksiin, kuten asumisen helppouteen ja turvallisuuteen. Kodinohjausjärjestelmä on lisännyt Niinimäen perheessä kumpaakin.

  • "Rutiinit syntyvät nopeasti. Kuukaudessa olemme ehtineet tottua kotiautomaatioon niin, että ilman olisi vaikea elää", Niinimäet toteavat.
  • Ida Niinimäen mukaan kodinohjausjärjestelmää on erittäin helppo käyttää.

Kodin toiminnot kännykässä
Sähköautomaatioalan ihmisenä Jussille oli selvää, että uuteen kotiin tulee keskitetty kodinohjaus. Asennuksen ja käyttöönoton helppous yllätti jopa ammattilaisen iloisesti.

“Ohjeita ei tullut juuri luettua, kun oli niin kova into saada järjestelmä toimintakuntoon. Käyttöönotto onnistuikin todella helposti ilman hankalien ohjelmistojen ja lisenssien kanssa pelaamista”, hän kertoo.

ABB-free@home sallii 64 laitteen kytkemisen järjestelmään. Niinimäen perheessä on käytössä lähes koko kapasiteetti, 58 laitetta. Kaukosäätiminä toimivat kännykät, tabletti ja seinään kiinnitetty kosketuspaneeli.

“Oikeastaan kaikki ne toiminnot, mitä ohjata voi, ovat meillä ohjattuja”, Jussi ja Ida kertovat.

“Uusien ominaisuuksien lisääminen ja turhien poistaminen onnistuu onneksi helposti milloin tahansa.”

Etäohjauksen monet hyvät puolet
Syksyllä asennetun erillisen murtohälytinjärjestelmän lisäksi Niinimäkien kotia valvovat perheen kaksi koiraa, Milli ja Mokka. Turvallisuuteen liittyy muitakin näkökulmia, joihin kotiautomaatio tuo helpotusta.

“Voimme esimerkiksi ohjelmoida valot syttymään säännöllisin väliajoin ja simuloida näin kotonaoloa, vaikka itse olisimme matkoilla. Jos hana pettää, kosteusvahti antaa automaattisen hälytyksen ja sulkee pääventtiilin”, Jussi kertoo esimerkkejä.

Kodin energiatehokkuudesta kiinnostunut Jussi toivoisi saavansa liitettyä järjestelmään veden ja lämmön lisäksi energiamittarien kilowattituntien ja ilmalämpöpumpun analogiatulojen automaattisen seurannan.

“Lämpötilojen tarkkailu termostaateista onnistuu, mutta myös rossipohjan lämpötilaa olisi kiva seurata”, hän tarkentaa.

Kotiautomaatioon tyytyväiset Niinimäet arvostavat pienistä yksityiskohdista syntyvää asumismukavuutta. Talvipakkasilla auton saa lämmitykseen ulos astumatta, ja ulkovalot toimivat astrokellon mukaan.

Järjestelmään voi myös ohjelmoida erilaisia tiloja kodin toiminnoille ja valaistukselle. "Yhdellä napin painalluksella saamme ihanteellisen tunnelman vaikkapa elokuvien katselulle tai tunnelmalliselle illalliselle", Ida kiittää. "Myöskään päivän päättyessä ei enää tarvitse sammutella valoja, valitsemme vain yötilan."

“Rutiinit syntyvät nopeasti. Kuukaudessa olemme ehtineet tottua kotiautomaatioon niin, että ilman olisi vaikea elää”, Niinimäet toteavat.

NÄIN KOTIAUTOMAATIO YLEISTYY SUOMESSA

Kodinohjauksen suosio on kääntynyt reilussa vuodessa selvään nousuun. Rakennusteollisuuden toimialajohtaja Harri Liukku ABB:ltä arvioi kysynnän tuplaantuvan kolmen vuoden kuluessa.

Mitkä asiat vaikuttavat eniten kotiautomaation yleistymiseen?

1. Kotiautomaation vakiintuminen isojen valmistajien talopaketteihin.

2. Kotien digitalisoituminen: kodinkoneet ja tekniset laitteet digitalisoituvat ja tarve yhdistävälle järjestelmälle kasvaa.

3. Kuluttajien kasvava tietoisuus ja halu parantaa asumisen turvallisuutta, energiatehokkuutta ja mukavuutta.

4. Loma-asunnot: mökille kaivataan samaa turvallisuutta ja mukavuutta kuin kotiin.

Teksti: Saana Jaakkola
Kuvat: Jussi Partanen

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp