Supercellin pelikehitys ei pysähdy sähkökatkoon

Supercellin pelikehitys ei pysähdy sähkökatkoon

Peliyhtiön uuden pääkonttorin IT-ratkaisut noudattavat samaa tinkimätöntä linjaa kuin koko muukin rakennus. ABB:n komponenteilla turvatussa sähkönsyötössä mitään ei ole jätetty sattuman varaan.

Supercellin uusi puurakenteinen pääkonttori erottuu kaupunkikuvasta edukseen. Suuri osa rakennuksen kauneudesta on kuitenkin sisäistä. Tavoitteena oli luoda supercelliläisille maailman parhaat työskentelyolosuhteet.

Uuden toimistotalon oma päiväkoti ja yläkerran kahvilan iloinen puheensorina kertovat, että tavoitteessa on taidettu onnistua. Pelikehittäjien moninaisista tietoteknisistä tarpeista taas huolehtii kellarikerroksen konesali.

Supercellin IT Lead Mats Malmstén istahtaa kahvilan sohvalle ja avaa kannettavansa ruudulle valvomonäkymän konesalin UPS-järjestelmään. Järjestelmässä on kaksi identtistä UPS-kaappia, molemmissa sisällä kahdeksan 20 kW:n tehoista UPS-modulia. UPS-järjestelmä turvaa niin konesalin, taloautomaation kuin toimistotalon eri kerrosten kytkimien ja wlan-tukiasemien sähkönsaannin.

– Vaikka sähköt häviäisivät talosta, tietoliikenne ja talotekniikka toimivat, Mats Malmstén kertoo.

Työt talossa jatkuvat omalla läppärillä, vaikka muu kaupunki ympärillä pimenisi.

  • "Meillä on ABB:n ympärivuorokautinen päivystyspalvelu neljän tunnin vasteajalla", kertoo Supercellin IT lead Mats Malmstén.
  • Valvomonäkymä konesalin UPS-järjestelmään avautuu kannettavan ruudulle.

Etävalvonta reagoi nopeasti

Mats Malmsténin ruudulla näkyvät UPS-järjestelmän viimeaikaiset tapahtumat. Lokissa näkyvät pienetkin verkkovirran häiriöt. UPS-järjestelmä suodattaa ne palvelimille syötettävästä sähkövirrasta. Vakavammista ongelmista akustossa tai UPS-moduleissa Mats Malmstén saa hälytyksen puhelimeensa, mutta ongelmaan on jo todennäköisesti reagoitu ABB:n etävalvontapalvelun valvomossa.

– Meillä on ABB:n ympärivuorokautinen päivystyspalvelu neljän tunnin vasteajalla.

Supercellillä on maine yrityksenä, joka pitää peliensä julkaisuriman korkealla. Sama periaate näkyy myös konesalin sähkösyötön suunnittelussa. Huolelliseen suunnitteluun on panostettu paljon, jotta järjestelmät toimisivat tulevaisuudessa ilman huolia.

– Mitä vähemmän työtä IT-järjestelmät tuottavat meille jatkossa, niin sitä parempi, Malmstén toteaa.

Tämä periaate on sanellut konesalin suunnitteluratkaisut. Talon omaan muuntamoon syötetään sähköä kahdesta suunnasta, ja niin UPS:it kuin akustot on kahdennettu. Näiden lisäksi taloon rakennettiin vielä yksi varajärjestelmä totaalisen sähkökatkon varalle.

– Meillä on myös ulkoinen syöttöpiste talon pihalla.

Talon kriittiset järjestelmät voi siis hätätapauksessa sähköistää pihalle tuotavalla generaattorilla vain yksi kaapeli kytkemällä.

Järjestelmän kunnossa pysymisen takaa ABB:n Total Care -huoltosopimus. Akuutteihin vikoihin reagoidaan välittömästi. Kerran vuodessa tehdään perusteellinen ennakkohuolto, jossa laitteiston ja akuston toiminta purkaustilanteessa tarkastetaan.

Muutoksia matkan varrella

Rakennusalan ammattilehdet kertoivat monissa jutuissa, miten poikkeuksellinen asiakas omaa toimistotaloaan rakennuttava Supercell oli. Tulevat käyttäjät olivat rakentamisen aikana tiiviisti mukana työmaalla, ja muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin tehtiin paljon.

Myös kokonaistoimituksena hankittu konesali servereineen ja ABB:n UPS-järjestelmineen koki monia muutoksia. Rakentamisen edetessä tuli muutostarpeita, joita lähdettiin ratkomaan yhdessä ABB:n suunnittelijoiden kanssa. Jo ensimmäisellä kartoituskäynnillä selvisivät tärkeimmät parannuskohteet.

  • Konesalin huolelliseen suunnitteluun on panostettu paljon, jotta järjestelmät toimisivat tulevaisuudessa ilman huolia.
  • UPS-kaapit saavat pian uudet ABB:n verkkokortit.
  • Konesalin serveriräkit vastaavat yrityksen 250 pelikehittäjän tarvitsemasta it-infrastruktuurista, versionhallinnan järjestelmistä aina neuvotteluhuoneiden av-tekniikkaan, ip-kaiuttimiin ja näyttöscreeneihin.

Kellarikerroksen konesali muistuttaa siisteydeltään sairaalan leikkaussalia. UPS-kaappien ja akuston yläpuolella kulkevat kaapelikanavat ovat huolellisesti ojennuksessa. Kaapelointi ja UPS-laitteiden sijoittelu oli yksi muutoksista, joita tehtiin ABB:n katselmuksen jälkeen.

Konesalin serveriräkit vastaavat yrityksen 250 pelikehittäjän tarvitsemasta it-infrastruktuurista, versionhallinnan järjestelmistä aina neuvotteluhuoneiden av-tekniikkaan, ip-kaiuttimiin ja näyttöscreeneihin.

– Iso osa niiden datasta liikkuu kellarin kautta, kertoo Mats Malmstén.

Kun UPS-järjestelmä sai suunnitteluvaiheessa uusia tehtäviä, lisättiin molempiin UPS-kaappeihin kolme 20 kW:n tehoista moduulia. Toinen merkittävä muutos liittyi akustoon. Alkuperäisissä suunnitelmissa kahtia jaettu akusto oli kytketty niin, että toisen UPS-kaapin vikaantuessa vain puolet akkukapasiteetista olisi ollut käytössä.

– Nyt pystymme käyttämään koko akkukapasiteettia yhden UPSin läpi. Se on iso parannus.

Nyt järjestelmä sietää yli kahden tunnin mittaiset sähkökatkot.

Muutostöiden suunnittelu kävi ABB:n asiantuntijoilta ripeästi.

– Kollegatkin ovat kehuneet heidän asiantuntevaa porukkaansa.

UPS-kaapit saavat pian uudet ABB:n verkkokortit. Myös UPS-etävalvonnan näkymä uudistuu pian, kun ABB:n uusi valvomo-ohjelmisto julkaistaan.

Konesalin suunnittelu ja rakentaminen on ollut suuritöinen urakka. Huolellisella suunnittelulla ja pienillä parannuksilla voidaan ehkäistä ongelmat ennakolta. Nyt sähkönsyöttö on turvattu kaikin mahdollisin keinoin, ja laitteet ovat jatkuvassa etävalvonnassa. Kaikki tähtää siihen, että IT työllistää tulevaisuudessa mahdollisimman vähän.

– Silloin me olemme onnistuneet ja tehneet työmme hyvin, Mats Malmstén toteaa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp