Söderkullan kirkon alttariteoksen valaistusta ohjataan ABB:n KNX-automaatiolla

Söderkullan kirkon alttariteoksen valaistusta ohjataan ABB:n KNX-automaatiolla

ABB:n KNX-taloautomaatio mahdollistaa yksilöllisten valaistusjärjestelmien toteutuksen muun muassa teollisuus- ja liikerakennuksiin, kerrostaloihin sekä julkisiin tiloihin. Järjestelmä on vaivaton asentaa ja valaistuksen tasoa ja näyttävyyttä on helppo hallita. Söderkullan kirkon alttariteoksen valaistusta ohjataan KNX-automaatiolla, joka luo lasitaideteokseen ainutlaatuisen tunnelman.

Teos nimeltään Auringon laulu on Kirsti Taiviolan suunnittelema työ, joka koostuu 365 käsinpuhalletusta lasiosasta. Seurakuntalaiset osallistuivat teoksen luomiseen lähettämällä taiteilijalle luontokuvia, joiden pohjalta hän suunnitteli värityksen kuhunkin lasiosaan. Värilliset lasiosat ja valaistus luovat yhdessä kirkkosaliin uudenlaista näyttävyyttä.

KNX-automaatiolla ohjataan taideteoksen valaistukseen luotuja kahdeksaa eri tilannetta, jotka luovat omanlaisensa tunnelman kastetilaisuuteen, vihkimiseen, hautajaisiin ja muihin kirkon tilaisuuksiin. Ohjelman mukaisesti valot voivat hohtaa esimerkiksi hitaasti, eloisasti, kirkkaasti tai himmeästi. Valoja voidaan myös ohjata astrologisen kellon mukaan: esimerkiksi tietty ohjelma kytkeytyy päälle, kun aurinko laskee.

Söderkullan kirkon alttariteoksen valaistusta ohjataan KNX-automaatiolla, joka luo lasitaideteokseen ainutlaatuisen tunnelman.

”Valoja voidaan muuttaa taideteoksen omalla järjestelmällä, jota ohjataan KNX-releyksiköllä. Kun tietty ohjelma kytketään päälle, taideteoksen pinta ikään kuin elää esimerkiksi kirkkaampana tai himmeämpänä riippuen tilaisuuden luonteesta”, kertoo sähkösuunnittelija Harri Helenius Klawers Oy:lta.

Klawers Oy on suunnitellut sähköt vuonna 2018 valmistuneeseen kirkkoon, jonka muutakin valaistusta ohjataan ABB:n KNX-automaatiolla. Kun taideteos valmistui, myös se liitettiin samaan järjestelmään.

”Teos oli vaivaton liittää kirkon muuhun valaistukseen KNX-releyksikön kautta. KNX-automaation etuja ovat nimenomaan helppous ja monipuolisuus. Sen kautta on mahdollista luoda valaistusta tiloihin, joissa on erilaisia valaisimia”, kuvailee Helenius. ”Jos tilassa ilmenee uusia tarpeita, niin valaistusta voi myös helposti muuttaa.”

Valaistusta ohjataan sakastissa sijaitsevasta kosketuspaneelista tai kirkkosalin puolelta kaukosäätimellä. Söderkullan kirkon suntio Päivi Kyyhkynen vahvistaa järjestelmän helppokäyttöisyyden.

  • Söderkullan kirkon suntio Päivi Kyyhkynen vahvistaa järjestelmän helppokäyttöisyyden.
  • ”Toiminto on hyvin helppokäyttöinen – kuin tavallisia valoja säätäisi”, kuvailee Kyyhkynen.

”Toiminto on hyvin helppokäyttöinen – kuin tavallisia valoja säätäisi”, kuvailee Kyyhkynen.

”Suunnitteluvaiheessa oli paljon epäilijöitä, mutta tässä vaiheessa kaikki ovat yksimielisiä siitä, että taideteos ja siihen liittyvä valaisu on upea. Aiemmin teoksen kohdalla oli kirkas lasi-ikkuna. Nyt teos ikään kuin sulkee tilan, sitä on rauhoittava katsoa. Olipa teoksessa sitten kirkkaampi tai himmeämpi valaistus, se on vangitseva samaan tapaan kuin takkatuli”.

ABB:n aluemyyntipäällikkö Olli Puurtinen kertoo, että älykäs automaatiojärjestelmä mahdollistaa huomattavia etuja tavanomaiseen sähköasennukseen verrattuna. Myös monet tavallisesti erikseen toimivat toiminnot, kuten huonelämpötila, valaistus ja säätyvät kaihtimet, voidaan yhdistää samaan järjestelmään.

  • Valoja voidaan muuttaa taideteoksen omalla järjestelmällä, jota ohjataan KNX-releyksiköllä

”KNX-järjestelmää käytetään paljon esimerkiksi toimistoissa, kouluissa, päiväkodeissa ja myös kerrostaloissa, joissa siirrytään yhä enemmän älykkäisiin ohjauksiin. Järjestelmä on teknisesti yksinkertainen ja käyttäjäystävällinen. Söderkullan kirkon taideteoksen visuaalisesti näyttävät valaistumahdollisuudet ovat tästä erinomainen esimerkki. ”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp