Työkaverit rikastuttavat koko elämää

ABB:llä tutustuneet ja eri tehtäviin rohkeasti tarttuneet Laura Jåfs, Anu Perkkiö ja Elina Saukkosaari ovat kannustaneet toisiaan työurillaan jo yli kymmenen vuotta. ”Hyvien ihmisten ympäröimänä on mahtavaa tehdä töitä”, Electrification-liiketoiminta-alueella työskentelevät ystävykset sanovat.

Anusta ja Laurasta tuli kollegoita noin 15 vuotta sitten, kun he työskentelivät silloisen Vaasan Product Support -yksikön aftersales-palveluiden prosessinomistajina. ”Oli hienoa päästä kehittämään tuotteiden elinkaaripalveluita yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa ja luoda varaosa-, takuu- ja korjausprosessiin toimintamalli työohjeineen”, releiden maailmaan perehtyneet energiset ekspertit kertovat.

Anu oli tullut taloon oppisopimuksella suojareleiden korjaamolle, jossa hän hoiti saapuvien ja lähtevien toimitusten logistiikkaa. Helsingissä kasvanut Laura taas oli valmistunut Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta tehtyään BBA-tutkinnon lopputyön ennakkohuoltopalvelumarkkinoinnista ja päätynyt kesäharjoittelijaksi samalle osastolle Anun kanssa.

”Rekrytoiva esimies toimi nopeasti ja palkkasi minut suoraan haastattelusta kesätöihin Vaasaan. Olin hakenut ABB:lle myös Helsinkiin, mistä soitettiinkin tunnin kuluttua, mutta oli jo myöhäistä”, Laura nauraa muistolle, joka sinetöi hänen kohtalonsa. ”Sillä tiellä olen edelleen. Olen saanut haastaa ja kehittää itseäni täällä monissa erilaisissa tehtävissä. Siinä sivussa olen saanut kolme lasta – sekä nämä mahtavat ystävät elämääni”, Vaasassa viihtyvä Laura toteaa. ”Kun täällä tutustut johonkin, se on sitten loppuelämän juttu.” 

  • Elina Saukkosaari, Anu Perkkiö ja Laura Jåfs kannustavat rohkeuteen ja uteliaisuuteen. "Olemme saaneet tarttua monenlaisiin kiinnostaviin haasteisiin vuosien varrella, ja matka jatkuu", ABB:llä Vaasassa työskentelevät ystävykset sanovat.
  • Elina, Anu ja Laura arvostavat yhteistyötä kollegoiden kanssa ja toinen toisensa tukemista. "Kaikki pystyvät antamaan parastaan, kun töissä on hyvä fiilis", he toteavat.

Uteliaisuudella ja rohkeasti uutta kohti

ABB tukee jatkuvaa oppimista työssä ja opintojen parissa. Muun muassa prosessin omistajana ja esimiestehtävissä työskennellyt Anu on opiskellut töiden ohessa VAMKissa BBA- ja MBA-tutkinnot – ja saanut niin ikään kolme lasta.

"On ollut hienoa voida opiskella töiden ja perheen ohessa ja saada kehittää itseään sitäkin kautta”, nykyään tuotetehtaan huolinnassa asiantuntijana toimiva Anu kiittää.

"Uteliaisuus ja rohkeus heittäytyä uuteen on välttämätöntä globaalissa teknologiayrityksessä. Ja mitä kaikkea olenkaan saanut oppia vuosien varrella, kun olen avoimin mielin tarttunut uusiin haasteisiin ja erilaisiin tehtäviin", Anu Perkkiö summaa. 

Tuotteiden ympärillä monenlaista kehitystyötä

Kolmikosta Elina oli valmistunut VAMKista IT-puolen insinööriksi, kun hän reilu kymmenen vuotta sitten aloitti Lauran äitiysloman sijaisena. Tätä ennen hän oli ollut reletehtaan tuotannossa kesätöissä ja jatkanut siellä tuntiharjoittelijana opiskelujen ohessa. Tehtyään opinnäytetyön ABB:lle Elina aloitti varaosaprosessin omistajana. Anu ja Elina ystävystyivät perehdytyksen parissa. Myöhemmin Elina tutustui myös äitiyslomalta palanneeseen Lauraan, ja ystävyys on kantanut sieltä saakka. 

”Nykyisin työskentelen järjestelmäasiantuntijana Electrification Servicessä Vaasassa. Olen lähes koko ABB-urani toiminut B2B Online -sovellusten parissa erilaisissa projekteissa ja järjestelmäkehityksessä”, Elina kertoo. 

"IT-kehitystehtävissä olen paikallisen yhteistyön lisäksi saanut toimia globaaleissa hankkeissa. Sitä kautta olen tutustunut mahtaviin kollegoihin myös eri puolilta maailmaa", Elina Saukkosaari toteaa.  

Distribution Solutions tuotetehdas ja Electrification Service ovat aina toimineet läheisessä yhteistyössä. Niinpä naisetkin ovat vaihtaneet tehtäviä sujuvasti puolelta toiselle, ja samalla on voitu hyödyntää eri puolilta saatuja oppeja. "Olemme saaneet kehittää palveluita ja prosesseja, tiedonsiirtoa ja tiedonkulkua”, naiset toteavat.

”Iso organisaatio tarjoaa paljon erilaisia kehittymismahdollisuuksia. Se on ehdottomasti ABB:n vahvuus”, Laura Jåfs sanoo. "Teknologiayrityksessä tarvitaan ihmisiä erilaisiin tehtäviin, ja kaupallisella taustalla on ollut hyvä kasvaa monenlaisiin vastuisiin.”

”Esimerkiksi tuotteen elinkaaren hallinta ja palvelutuotekonseptien kehitys ovat olleet valtavan kiinnostavia asioita”, Laura jatkaa. ”Nykyisessä roolissani kehityspäällikkönä tuotetehtaalla kehitän toimintojamme asiakaskokemuksen parantamiseksi. Tuote on tärkeä, mutta myös sen ympärillä olevat asiat vaikuttavat paljon asiakaskokemukseen”, tällä hetkellä palvelumuotoilunäkökulmalla asiakkaiden tarpeita tutkiva Laura painottaa.  

Ihmiset ovat kaiken keskiössä

Työkaveruus on kasvanut ystävyydeksi. Naiset ovat tavanneet vuosikaudet vapaa-ajallaankin tiiviisti, muun muassa urheilun, naisteniltojen ja myös lomamatkojen merkeissä. Toki poikkeusaikana on pitänyt keksiä vähän uudenlaisia ajanviettokeinoja. Anu on myös Elinan lapsen kummitäti, mikä osaltaan kertoo ystävyyden merkityksestä ja sitoutumisen asteesta. Kaveruus jatkuu myös seuraavassa sukupolvessa: Elinan ja Lauran samanikäiset pojat ovat ystävyksiä.   

”Toisiaan tukevat kollegat työssä ja vapaa-ajalla ovat tärkeä voimavara. Sillä on ihan uskomaton merkitys, kun voi jakaa asioita ja saa tukea”, Elina sanoo. ”Viimeisen parin vuoden aikana tämä on tietysti vielä korostunut.”

”Ja jos vielä saat työkavereista sydänystäviä, mikäs sen mahtavampaa. Olen monesti ajatellut, että minulla on niin mahtavat työkaverit, etten voi täältä minnekään lähteä. Myös Vaasan yliopiston ja isojen yritysten tuoma kansainvälisyys ovat plussaa kaupungille", Laura listaa.

Kolmikolla on katse kirkkaasti eteenpäin ja sammumaton tahto kehittyä aina vain lisää. Kun pohditaan tärkeimpiä asioita töissä, ystävykset toteavat: ”Osaamisena kehittämisen lisäksi on ollut hienoa tutustua monien alojen ammattilaisiin – ABB:llä on vaan niin hyvää porukkaa ja osaavia tyyppejä. Ihmisistä saa energiaa päivään ja huumori kantaa kaikessa."

Katso videolta Anun, Elinan ja Lauran ystävänpäivätoivotus:

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp