Parempaa maailmaa kehittämässä

”Päivittäinen työni on innostavaa, koska saan kehittää uusia ominaisuuksia taajuusmuuttajiimme ja siten auttaa asiakkaitamme menestymään”, sanoo 3,5 vuotta sitten Suomeen muuttanut Mobile Developer George Kapoya. ”Alun perin tulin tänne töihin erääseen start-up-yritykseen, mutta olen sittemmin löytänyt paikkani Suomen ABB:ltä.”

George työskentelee Helsingin Pitäjänmäellä, jossa on ABB:n suurin taajuusmuuttajien tutkimus- ja tuotekehitys- sekä tuotantokeskittymä. George syntyi ja kasvoi Zimbabwessa ja on elänyt suurimman osan aikuisiästään Etelä-Afrikassa. Hän tuo auringon ja kasvoillaan näkyvän ilon mukanaan tapaamiseen.

”Oi, minä rakastan Suomea”, hän aloittaa, eikä kolea kevätsää näytä tuottavan hänelle mitään ongelmia. ”Neljä vuodenaikaa ovat itse asiassa aivan parasta”, hän vakuuttaa ja jatkaa luettelemalla uuden kotimaansa parhaita puolia. ”Ihmiset ovat niin ystävällisiä, luonto on kaunis ja yhteiskunnassa kaikki toimii erittäin hyvin. Arvostan todella mahdollisuutta elää ja työskennellä täällä.”

Suomi on siis selvästi löytänyt paikkansa Georgen sydämessä. Yksi syy siihen on myös työpaikka ABB:llä. Aiemmin hän työskenteli sovelluskehittäjänä suomalaisessa start-up-yrityksessä, jonne hän oli päässyt osallistuttuaan San Franciscossa järjestettyyn sovelluskehittäjätapahtumaan. Se oli ilmiselvästi polku, jolle kannatti lähteä, sillä se avasi myös uuden uramahdollisuuden.

  • George Kapoya työskentelee ABB:llä Pitäjänmäellä kehittäen mobiilisovelluksia taajuusmuuttajiin. ”Työni tuntuu merkitykselliseltä."
  • George työskentelee kansainvälisessä tiimissä, jota vetää Mikko Nevalainen. Tiimin kanssa pidetään tiivistä yhteyttä ja Mikon kanssa nähdään myös toimistolla.
  • ”Jatkuva kiinnostavien teknologioiden oppiminen pitää minut motivoituneena. Haastan itseäni joka päivä", George toteaa.
  • George viihtyy Suomessa erittäin hyvin. "Opiskelen suomea."

Merkityksellistä työtä

”Sovelluskehittäjän työni tuntuu todella motivoivalta”, George sanoo. ”Painopiste on uusien ominaisuuksien kehittämisestä mobiilisovelluksiin, eikä esimerkiksi pelkästään virheiden korjaamisessa. On hienoa parantaa jatkuvasti käyttäjäkokemusta, nähdä asioiden kehittyvän ja voida auttaa asiakkaita hyödyntämään tuotteitaan mahdollisimman hyvin.”

“ABB:llä voin yhdistää kummankin maailman: pienen tiimin ketteryyden ja suuryrityksen valtavan skaalan”, Mobile Developer George Kapoya kuvailee. 

Rakennusalan ja teollisuuden sovelluksissa käytettävien sähkömoottoreiden osuus maailman sähkönkulutuksesta on 45 %. Taajuusmuuttajalla voidaan säätää moottorin nopeutta ja siten parantaa prosessinhallintaa ja säästää energiaa.

”Työni tuntuu merkitykselliseltä, kun saan olla osa yritystä, joka auttaa rakentamaan vastuullisempaa tulevaisuutta esimerkiksi energiatehokkuutta parantavilla taajuusmuuttajillamme. Tunnen myös, että voin henkilökohtaisesti tuoda lisäarvoa näihin hankkeisiin”, George sanoo.  

Ryhmässä on voimaa

Georgen tarina ABB:llä alkoi etänä pandemian aikana, mutta kaikki toimi hyvin. ”Esimieheni, kollegoideni ja kaikkien käytettävissä olevien työkalujen ansiosta sain hyvän perehdytyksen”, hän sanoo.

”Nyt työskentelemme hybridimallilla ja teen edelleen töitä kotoa käsin, mutta tapaan kollegoitani myös säännöllisesti toimistolla.” Hän kuuluu 15 hengen monikansalliseen tiimiin, jossa on vain yksi suomalainen. Hänen mielestään tämä kuvaa hyvin ABB:n monimuotoista työympäristöä.

”Jatkuva kiinnostavien teknologioiden oppiminen pitää minut motivoituneena. Haastan itseäni joka päivä, otan vastuuta ja teen työtehtäväni itsenäisesti", George kertoo työstään. ”Mutta teemme töitä myös tiiminä, keksimme ratkaisuja yhdessä ja opin paljon muilta."

"Ihmiset saavat tuntemaan oloni kotoisaksi täällä", hän jatkaa. "On hienoa päästä vähitellen palaamaan normaaliin. Odotan kovasti sosiaalisia kokoontumisiamme."

George testaa silloin tällöin rohkeasti kielitaitojaan suomalaisten kollegoidensa kanssa ja on saanut hyvän vastaanoton. Suomalaiset osaavat hänen mielestään englantia todella hyvin, mutta hänestä suomen opetteleminen on avain kulttuuriin. Siksi hän käy säännöllisesti suomen kielen tunneilla. Hän myös toivoo voivansa tulevaisuudessa perustaa perheen zimbabwelaisen vaimonsa kanssa, joka työskentelee esikoulussa.

“Kun osaa kielen, on helpompi nauttia elämästä uudessa kotimaassa ja olla osa yhteiskuntaa”, George sanoo ja antaa todisteen siitä puhumalla vähän suomea.

”Usko tai älä, olen jopa kokeillut laskettelua! Ja minä rakastan lohta”, hän sanoo naurahtaen suomeksi.

Videolla George kertoo työstään:

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp