Näköalapaikalla tulevaisuuteen

Diplomi-insinööri Nelli Nivalaisen tarina ABB:llä alkoi kauppatieteiden opinnäytetyöstä. Kaksi tutkintoa ovat luoneet hyvän pohjan kansainvälisiin tehtäviin.

Sähkötekniikan opintojen jälkeen Nellin tie vei kauppatieteiden opinnäytetyön kautta ABB:lle Drivesin Hankintaan, jossa hän työskenteli pitkän rupeaman niin lokaaleissa kuin globaaleissa tehtävissä. ”Päätin lukiossa lähteä lukemaan diplomi-insinööriksi, koska ajattelin, että teknisellä alalla pääsee takuulla mielenkiintoisiin tehtäviin – ja se jos mikä on osoittautunut pitävän paikkansa!”, Nelli toteaa.

”Esimerkiksi tuulivoimateollisuuden komponenttivalmistukseen liittyvissä hankintatehtävissä toimiminen oli todella kiinnostavaa. Hankinnan rooleissani sain myös matkustaa neljällä mantereella, esimerkiksi Brasiliassa, Etelä-Afrikassa, Intiassa ja Kiinassa, ja samalla pääsin tutustumaan ihmisiin ympäri maailmaa”, Nelli kertoo.

Kun Nellille vuonna 2012 tarjottiin työkomennusta Viroon, ei hän maailmaa nähneenä epäröinyt lähteä. ”Työskentelin Virossa kolme vuotta hankintapäällikkönä, ja se oli todella opettavaista aikaa, koska kulttuureissamme on kuitenkin eroavaisuuksia. Bonuksena tulin opiskelleekseni viron kielen, jota käytin myös työssäni paikallisten kanssa, vaikka muuten konsernin kieli onkin englanti. Hyvät muistot tulevat mieleen noilta vuosilta. Samalla toteutui myös unelma meren rannalla asumisesta, kun Piritan hiekkaranta, meri ja laivat näkyivät kodin ikkunoista.” 

  • Nelli Nivalainen vetää ABB:llä projektipäällikkötiimiä, jossa tehdään pääasiassa globaaleja kehitysprojekteja eri palveluliiketoimintayksiköille.
  • Nelli on kerennyt työskennellä ABB:llä 10 eri roolissa. ”Kaikesta mitä matkan varrella olen tehnyt ja oppinut, on ollut hyötyä seuraavissa tehtävissä."
  • Nellin työ on kansainvälistä, ja se on mahdollistanut pääsyn myös erikoisiin paikkoihin. ”Ikimuistoisinta oli ehkä se, kun pääsin eräällä työmatkalla tähystelemään näkymiä korkeuksista tuulimyllyn konehuoneesta käsin.”
  • Nelli arvostaa taitavia kollegoita lähellä ja kaukana. "Työkavereita ei voi koskaan kehua liikaa. On parasta voida edistää asioita yhdessä."

Molempi parempi

"Teknisestä taustasta on ollut paljon hyötyä; varsinkin urani alkuvaiheessa, kun Hankinta osallistui vahvasti ABB:n tuotekehitysprojekteihin”, Nelli sanoo. "Kannustankin nuoria hakeutumaan teknisille aloille. Globaalissa yrityksessä mahdollisuuksia on paljon. Minulla on täällä myös monta diplomi-insinööri-kollegaa jo opiskeluajoilta, jotka niin ikään ovat päätyneet mielenkiintoisiin tehtäviin.”

Nelli muistuttaa, että kaikesta opiskelusta ja työtehtävistä on aina hyötyä. ”LUTissa oli kätevää opiskella myös kauppatieteitä teknisten opintojen rinnalla. Löysin paljon mielenkiintoisia kursseja ja niinpä päätin opiskella DI-tutkinnon jälkeen myös kauppatieteiden maisteriksi”, Nelli kertoo.

”Kun ymmärtää tekniikan ja talouden yhdistelmän, siitä on paljon hyötyä monissa tehtävissä.”

Digitaalisten palvelujen vauhdissa

Nykyisessä työssään Motion Servicessä Nelli vetää projektipäällikkötiimiä, jossa tehdään enimmäkseen globaaleja kehitysprojekteja eri palveluliiketoimintayksiköille.

”Toimimme eräänlaisina sisäisinä konsultteina monen tahon rajapinnassa ja sovitamme yhteen kahden maailman kohtaamista: on monia asioita, jotka täytyy huomioida esim. tilaus-toimitusprosessissa koko kaaren mitalta, kun uusia ja nopeasti lisääntyviä digitaalisia ja ei-digitaalisia palveluja sovitetaan olemassa oleviin tuotetehdasyksikön järjestelmiin ja prosesseihin”, Nelli kertoo. ”Digitaalisia palveluja kehitetään start-up-hengessä ripeällä sykkeellä ja koko ajan pitää kyetä kohtaamaan haasteita ja nähdä mahdollisuuksia. Mutta samalla opimme valtavasti uutta, mikä on ihan parasta.”

”Lisäksi ikävuosien ja äitiydenkin myötä tuntuu yhä tärkeämmältä tehdä työtä, jossa voi olla osana ratkaisua rakentamassa parempaa maailmaa”, Nelli toteaa työskentelystä taajuusmuuttajien ja energiatehokkaiden moottoreiden ympärille kehitettävien palveluiden parissa. ”Se on todella motivoivaa.”

Nelli haluaa nostaa työn hyvistä puolista esiin myös työkaverit. ”Kollegat ovat niin osaavia ja mukavia tyyppejä! Taitavat ihmiset niin lähellä kuin kaukana ovat mielestäni yksi työni parhaista puolista. Ja ABB:n tarjoama sairaan lapsen kotihoitopalvelu helpottaa ruuhkavuosissa tiukan paikan tullen."

Muuttuvassa maailmassa pärjää

Työelämätaidoista Nelli nostaa esiin resilienssin merkityksen ja omasta työhyvinvoinnista huolehtimisen,  jota myös työnantaja paljon huomioi ja nostaa esille.

”Jos jokin on pysyvää, niin jatkuva muutos. Ja muutosvauhti vain kasvaa digitalisaation edetessä. Mutta mukana pysyy kyllä, kun pitää huolta perusasioista. Hyvällä polulla on jo, kun tiedostaa, että pienilläkin muutoksilla, kuten tauoilla työpäivän aikana, riittävällä unella ja liikunnalla, on merkitystä." Nelli myös kannustaa suhtautumaan tulevaisuuteen avoimin mielin. "Kannattaa pysyä avoimena uudelle ja suhtautua tulevaisuuteen uteliaasti ja rohkeasti!"

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp