Tom Allen Seneran avulla tehtaan lämpö talteen Porvoon kallioon

Tom Allen Senera oli mukana edistämässä ABB:n Mission to Zero™ -hanketta. Hankkeen päämääränä oli pudottaa ABB:n Porvoon-tehtaan kiinteistön hiilidioksidipäästöt nollaan. Iso osa lämmitys- ja jäähdytysremonttia olivat Tom Allen Seneran toteuttamat lämpökaivot, -pumput, lämmönkeruuputkisto ja lämminvesivaraajat.

Christian Sarkala Tom Allen Senerasta on tyytyväinen Porvoossa toteutettuun projektiin. Lämpöpumppuihin ja -kaivoihin erikoistuneen energiaspesialistin mielestä ABB:n Porvoon -tehtaan projekti oli mielenkiintoinen teollisuuden hybridikohde.

”Sinänsä kohde oli meille normaali hybridikohde. Toki tavallisemmin tämäntapaisia ratkaisuja on nähty asunto-osakeyhtiöpuolella. Teollisuuskohteessa lämpöpumppujen ja -kaivojen käyttäminen on erittäin fiksu ratkaisu, sillä juuri teollisuudessa syntyy paljon hukkalämpöä. Aiemmin se on puhallettu ulos, mutta nyt otamme lämmön talteen ja varastoimme sen maan alle lämpökaivoihin”, Sarkala kertoo.

Tehokkaat ja kestävät laitteet edistävät vihreää siirtymää

Tom Allen Senera toimitti ABB:n Porvoon-tehtaan projektiin lämpökaivot, putkistot lämpökaivoihin, lämmönkeruuputkiston, kolme lämpöpumppua, lämminvesivaraajat sekä kytkennän lämmitysjärjestelmään. Näiden avulla Porvoon tehdas sekä lämpiää maalämmöllä että kerää syntyvää hukkalämpöä talteen, jotta sitä voidaan käyttää myöhemmin hyödyksi. Christian Sarkalan mielestä parhaillaan on tapahtumassa murros, jossa lämpöpumppuja hyödynnetään yhä suuremmissa määrissä.

”Laitteet ovat tehostuneet ja ne ovat yhä kestävämpiä. Näin lämpöpumppujen hyötysuhde paranee jatkuvasti. Samaan aikaan energian hinta nousee, joten kaikki etsivät yhä tehokkaampia tapoja sekä tuottaa lämpöä että viilentää kiinteistöjä. Lisäksi niin sanottua vihreää siirtymää on tuettu poliittisesti, joten uusiin ratkaisuihin on mahdollista saada myös erilaisia tukia”, hän listaa. Sarkala lisää, että vaikka yritykset tavoittelevat energiahankkeille mahdollisimman lyhyitä takaisinmaksuaikoja, tällä hetkellä myös muut arvot kuin pelkkä raha ovat yrityksille tärkeitä.

”Ympäristö, vastuullisuus ja energian omavaraisuus ovat selvästi tärkeitä asioita, joiden vuoksi yritykset haluavat vähentää lämmityksestä ja viilennyksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästäjä.”

Sujuva projekti

Christian Sarkalan mukaan projekti sujui hyvin ja vaikka esimerkiksi poraukset tehtiin suhteellisen lähellä asutusta, valituksia ei tullut.

”Haimme poraustyölle meluluvan ja tiedotimme niistä lähialueen asukkaita hyvin. Maalämpö- ja lämpökaivotöissä onkin erittäin tärkeää, että tiedotusta on runsaasti ja naapuristolle kerrotaan mahdollisesta melusta etukäteen. Näin ihmiset ymmärtävät mistä on kyse.”
Porvoon tehtaan alueella poraukset myös kestivät hieman pidempään, sillä maanpeite oli paksu ja poraus oli hitaampaa.

”Aloitimme koko projektin kesäkuussa 2021 ja lokakuussa kaikki oli valmista. Kaikki meni sujuvasti. Nyt ABB:n Porvoon-tehtaan lämmöt saadaan talteen kallion hyvään lämpövarastoon ja ne saadaan käyttöön, kun lämmityskausi taas alkaa.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp