Rauhalanrinteessä satsataan kotiautomaatiolla asumismukavuuteen ja turvallisuuteen

Rauhalanrinteessä satsataan kotiautomaatiolla asumismukavuuteen ja turvallisuuteen

Naantalin asuntomessukohde Rauhalanrinne on komea 220 neliön Lammi-kivitalo ja todellinen älytalo. Talon isännän Janne Hurmeen automaatio-osaamisen ja innostuksen vuoksi taloautomaatiotekniikaksi valittiin KNX, joka mahdollistaa kodin lähes jokaisen toiminnan automatisoinnin.

Kodin valaistus, verhot, pistorasiat, vesi, lämmitys, jäähdytys, pihan sulanapito, turvajärjestelmät, robotti-imuri ja -ruohonleikkuri, kodinkoneet… Kun Janne Hurme listaa toimintoja, joita hänen uudessa, asuntomessuille valmistuvassa kodissaan voi automatisoida, lista on todella pitkä. Nyt voidaan puhua todellisesta älytalosta.

– Kyllä, olen innostunut automaatiosta. Työskentelen sen parissa, joten asia kiinnostaa ja automaation mahdollisuudet innostavat, hän myöntää.

KNX on ihmisille tutumpi liike- ja toimistotiloissa, missä valot sammuvat ja ilmastointi toimii automaattisesti, mutta harvinaisempi omakotitaloissa. Insinööritaustainen Janne Hurme kuitenkin rakentaa taloautomaation juuri KNX:n päälle.

– KNX on luuranko, jonka päälle voin lisätä todella monipuolisesti erilaisia toimintoja. Pidän siitä, että minun ei tarvitse lukittautua siihen tilanteeseen, mikä on talon valmistuessa. Nyt voin muuttaa ohjausta sen mukaan, miten talo elää, ja senhän opimme tässä vuosien saatossa, hän miettii.

ABB:n Mika Silver on samaa mieltä. KNX on avoin standardoitu väyläjärjestelmä, joten sitä voi tulevaisuudessakin laajentaa hyvin vapaasti. Toki sen ohjelmointi vaatii automaatio-osaamista, jota Rauhalanrinteen isännällä onkin. Tämän vuoksi se soveltuu juuri tähän kohteeseen erinomaisesti.

Rauhalanrinteessä KNX:n päälle on rakennettu paljon erilaisia tilanneohjauksia. Kun aamulla herätään, verhot nousevat ja valot menevät pikkuhiljaa päälle, kertoo Janne Hurme. Kuva: Lammin Betoni Oy.
Rauhalanrinteessä KNX:n päälle on rakennettu paljon erilaisia tilanneohjauksia. Kun aamulla herätään, verhot nousevat ja valot menevät pikkuhiljaa päälle, kertoo Janne Hurme. Kuva: Lammin Betoni Oy.

Talo, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa

Rauhalanrinteeseen muuttaa asuntomessujen jälkeen kolmihenkinen perhe.

Automaatiosuunnitelmat on tehty perheen tarpeiden mukaan. Tavoitteena on koti, joka toimii perheen arjessa. Janne Hurmeen mielestä taloautomaatio tuo asumismukavuutta ja turvallisuutta.

– Ja totta kai haluan myös automaation avulla optimoida esimerkiksi talon lämmityksen ja jäähdytyksen, hän jatkaa.

– Jotta esimerkiksi kulutuskäyrien seuraaminen kävisi helposti, on kodin eteiseen tulossa älypeili, johon saa halutessa esiin energiankulutuskäyrät tai muuta mielenkiintoista automatiikan tuottamaa dataa.

Rauhalanrinteessä KNX:n päälle on rakennettu paljon erilaisia tilanneohjauksia.

– Kun aamulla herätään, verhot nousevat ja valot menevät pikkuhiljaa päälle. Kun kotoa poistutaan valot sammuvat, tietyt pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja veden pääventtiili sulkeutuu, hän kertoo muutamasta tilanneohjauksen esimerkistä.

Asumismukavuutta lisää myös se, että makuuhuoneessa sängyn molemmin puolin on painikkeet, joista asunnon valot sammuvat ja ovet menevät lukkoon. Ulkovaloja ohjaavat anturit, jotka mittaavat valoisuutta ja liikettä. Lisäksi kodin toimintoja voidaan ohjata ääniohjauksella Apple-laitteiden kautta.

  • Vaaleassa kivitalossa on käytetty mustaa väriä lisämausteena. Esimerkiksi vesihanat ovat mattamustat ja ikkunanpuitteet hyvin tummanharmaat. Samaan linjaan sopivat myös ABB:n uudet mattamustat kalustetuotteet eli Impressivo-pistorasiat ja Tenton-painikkeet. Kuvat: Lammin Betoni Oy.

Tyylikkyyttä unohtamatta

Vaaleassa kivitalossa on käytetty mustaa väriä lisämausteena. Esimerkiksi vesihanat ovat mattamustat ja ikkunanpuitteet hyvin tummanharmaat. Samaan linjaan sopivat myös ABB:n uudet mattamustat kalustetuotteet eli Impressivo-pistorasiat ja Tenton-painikkeet.

– Uusi mattamusta väri on suosittu sisustuksessa, Mika Silver huomauttaa.

Väri istuu myös Rauhalanrinteen sävyihin erinomaisesti. Asia on merkityksellinen, sillä kodissa on myös erittäin paljon esimerkiksi pistorasioita.

– Kyllä, niitä on paljon, kaikkiaan lähes 300, Janne Hurme vahvistaa.

Pistorasioiden määrä on ollut hänen oma toivomuksensa. Kivitaloon on hyvä laittaa tekniikka rakentaessa kuntoon, sillä jälkikäteen lisääminen on hankalaa, mies miettii.

Sähkösuunnittelusta Rauhalanrinteessä on vastannut KNX-asiantuntija insinööritoimisto Eriksson.

– Heidän kanssaan olemme käyneet todella hyvää tiedonvaihtoa kotiautomaatiosta ja sen mahdollisuuksista, Janne Hurme kiittelee.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp