Saumatonta yhteistyötä robottihitsauksessa

Etäohjelmointi ja jigitön hitsaus tuovat joustavuutta tuotantoon Steran tehtaalla

Stera Technologies Oy:n Kaavin yksikössä valmistetaan suurikokoisia, muodoltaan monimutkaisia polttoaine- ja hydrauliöljysäiliöitä. Tehtaalla ABB IRB 1660ID -hitsausrobotti ja ABB IRB 8700 -käsittelyrobotti toimivat monirobottisoluna, joka mahdollistaa jigittömän hitsauksen ja jopa yksittäiskappaleiden automatisoidun hitsaamisen.

Monirobottisolussa käsittelyrobotti poimii makasiinista aina uuden säiliön hitsattavaksi ja kääntää sitä jatkuvasti oikeaan asentoon hitsausrobotin suorittaessa omaa työtään. Kun tuote on valmis, käsittelyrobotti palauttaa sen asemaansa ja poimii seuraavan tuotteen. Solu on toteutettu ABB:n MultiMove -ohjauksella, mikä mahdollistaa koordinoidun hitsauksen molempien robottien liikkuessa samanaikaisesti. Tuotteet poimitaan nollapistekiinnittimellä paletilta hitsaukseen. Hitsattavalle kappaleelle ei tarvita erillistä kääntöpöytää. 

”ABB:n työkalupisteen hallinta ja railonseuranta toimivat hienosti yhteen käyttämämme Fronius CMT -hitsauslaitteiston kanssa. Saumat ovat aina siellä missä pitääkin ja vaativien tuotteiden hitsaus onnistuu paljon helpommin kuin ennen", kertoo tehtaanjohtaja Jarno Vehviläinen. "Myös tuotannon laatu on parantunut huomattavasti ja saanto kasvanut verrattuna perinteiseen valmistustekniikkaan." 

  • ABB IRB 1660ID -hitsausrobotti ja ABB IRB 8700 -käsittelyrobotit hitsaamassa Stera Technologies Oy:n Kaavin yksikössä. Monirobottisolu hitsaa suurikokoisia, muodoltaan monimutkaisia polttoaine- ja hydrauliöljysäiliöitä.
  • Jarno Vehviläinen on erittäin tyytyväinen ratkaisuun, sillä Stera on saavuttanut ne tavoitteet, joita investoinnilla lähdettiin hakemaan.
  • ABB:n työkalupisteen hallinta ja railonseuranta toimii hienosti yhteen Fronius CMT -hitsauslaitteiston kanssa.

Pienempiä sarjakokoja

Monirobottiasema on ollut Steran käytössä noin kaksi vuotta. Hyvien kokemusten perusteella tehtaalle hankittiin myös toinen ABB hitsausrobottiasema, joka asennettiin alkuvuodesta 2022. Jigitön hitsaus, etäohjelmointi ja simulointi mahdollistavat laajan tuotevalikoiman valmistamisen samassa solussa, ja tällä hetkellä monirobottisolussa valmistetaan noin 20 erilaista tuotetta. Ohjelmointi tehdään ABB RobotStudio® -ohjelmistolla, jonka avulla robottien ohjelma pystytään mallintamaan hyvin pitkälle valmiiksi ennen sen viemistä soluun.  

Alkuvuodesta 2022 toimitettu robottiasema on ABB:n yksi vakiolaitteistoista kaarihitsaukseen sisältäen robotin, hitsausvarustuksen ja asiakkaan tuotteille sopivan käsittelylaitteiston. "Sterankin uudessa asemassa on puolenvaihdolla varustettu käsittelylaite, joka tehostaa tuotantoa. Operaattori poistaa valmiin ja lataa uuden tuotteen samalla kun robotti hitsaa toisella puolella, jolloin hitsauksen kaariaika saadaan maksimoitua”, kertoo ABB Roboticsin Area Sales Manager Pasi Kukkonen.

Steran Jarno Vehviläinen kiittelee toteutusta. "Olemme ratkaisuun erittäin tyytyväisiä, ja olemme saavuttaneet tavoitteet, joita investoinnilla lähdettiin hakemaan. Lähivuosina jigittömän robottihitsauksen merkitys tulee kasvamaan edelleen, ja offline-ohjelmoinnin ansiosta uusien hitsaussovellusten ylösajo saadaan niin nopeaksi, että yhä pienempien sarjojen hitsaaminen roboteilla on kannattavaa."

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp