VamiaEasy tarjoaa mahdollisuuden kokeilla älykotia

VamiaEasy tarjoaa mahdollisuuden kokeilla älykotia

Vaasassa remontoitiin Vamia oppilaitoksen ja yritysten yhteistyönä oppimisympäristöksi asunto, jossa valot toimivat ääniohjauksella ja jääkaapissa on älyä. ABB:n free@home -kodinohjausjärjestelmällä toimiva oppimisympäristö osoittaa, että muun muassa hoitotyötä sekä asumismukavuutta että -turvallisuutta voidaan parantaa uudella teknologialla.

Kyseessä on esteettömän asumisen simuloitu ympäristö. VamiaEasyksi nimetyssä oppimisympäristössä on käytössä runsaasti hyvin monipuolista teknologiaa, jota pääsevät kokeilemaan niin opiskelijat, eri alojen ammattilaiset kuin ikäihmisetkin.

Teknologian monipuolisen käytön mahdollistaa ABB:n free@home -kodinohjausjärjestelmä.

Kotiautomaatio lisää asumismukavuutta ja helpottaa esimerkiksi esteetöntä asumista. Kun vaikkapa valot, verhot, lämpötila, ovien avautuminen ja tietyt hälytykset hoidetaan kotiautomaation avulla, kotona pystyy asumaan yhä pidempään.

– Näemme, että palveluasuminen muuttuu jatkuvasti siihen suuntaan, että tuetaan ihmisten itsenäisyyttä ja omatoimisuutta. Lisäksi ikäihmiset asuvat kotonaan entistä pidempään ja kotihoidon määrä kasvaa. Kotiautomaation hyödyntäminen on yksi ratkaisu tähän lisääntyvän tuen tarpeeseen. Ymmärrys sen käyttämisessä on kasvanut, mutta edelleen automaatio herättää ennakkoluuloja, kertoo VamiaEasyn kehittämishankkeenvetäjä Anu Ylikahri.

Kotiautomaation hyödyntäminen on yksi ratkaisu lisääntyvän tuen tarpeeseen, kertoo VamiaEasyn kehittämishankkeenvetäjä Anu Ylikahri (kuvassa oikealla).
Kotiautomaation hyödyntäminen on yksi ratkaisu lisääntyvän tuen tarpeeseen, kertoo VamiaEasyn kehittämishankkeenvetäjä Anu Ylikahri (kuvassa oikealla).

Projektissa ABB:ltä mukana oleva Oskar Järnefelt onkin iloinen, että erilaiset käyttäjät pääsevät Vamian simulaatioasunnossa kokeilemaan ja käyttämään erilaisia kotiautomaation mahdollisuuksia.

– Tässä koeasunnossa kiteytyy hyvin Vamian ajatus siitä, että automaatio ja hyvinvointiteknologia eivät korvaa hoitotyössä ihmisiä, vaan lisäävät mahdollisuuksia kotona asumiseen ja antavat hoitajille aikaa ja rahkeita nimenomaan hoitamiseen. Kun tekniikka ja sen mahdollisuudet tulevat tutuiksi, sitä uskalletaan käyttää ja ehkä keksitään myös lisää uudenlaisia käyttömahdollisuuksia, Järnefelt miettii.

Puheohjaus ja älyjääkaappi ihmetyksen aiheina

VamiaEasyssä toimitaan kodinomaisessa ympäristössä. Asunnossa on keittiö, vessa ja makuuhuone. Kyseessä on oppilaitoksen opetustila, jossa toinen puoli oli opetuskeittiötä ja toinen puoli oli huone, keittokomero ja wc. Nämä tilat yhdistettiin. Vanhan opetuskeittiön varastosta tehtiin makuuhuone ja opetuskeittiön puolelle tuli simulaatio-ohjaamo ja muunneltava oppimisympäristö. Huone, keittokomero ja wc remontoitiin täysin. Kotiautomaatio on rakennettu ABB:n free@home-ratkaisun avulla. Järjestelmän erilaisia mahdollisuuksia on mietitty yhdessä Vamian, oppilaitoksen ja eri laitevalmistajien kanssa.

Asunnon valoja, verhoja ja ovia voidaan ohjata puheohjauksella. Eri huoneisiin on asennettu erilaisia hälytystoimintoja ja keittiön kaapit laskeutuvat pyörätuolitasolle.

  • VamiaEasyksi nimetyssä oppimisympäristössä on käytössä runsaasti hyvin monipuolista teknologiaa, jota pääsevät kokeilemaan niin opiskelijat, eri alojen ammattilaiset kuin ikäihmisetkin.
  • Asunnossa on runsaasti esimerkiksi erilaisia hälytystoimintoja, jotka lisäävät turvallisuutta.

Asunnossa on sisäkameralla varustettu älyjääkaappi, jonka sisältöä voi tarkastella etäyhteyden kautta puhelimella. Jääkaapin ovessa olevasta näytöstä näkee, mitä kaikkea jääkaapissa on sisällä.

– Puheohjaus ja älyjääkaappi ovat ehkä olleet ne suurimmat ihmetyksen aiheet. Samaan aikaan asunnossa on runsaasti esimerkiksi erilaisia hälytystoimintoja, jotka lisäävät turvallisuutta, Oskari Järnefelt kertoo.

VamiaEasy kiinnostaa myös sosiaali- ja terveyspuolen päättäjiä

Anu Ylikahrin mukaan VamiaEasy on herättänyt kiinnostusta muun muassa Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyspuolen päättäjissä. He kertoivat saaneensa hyviä ideoita siitä, mitä kaikkea kotiautomaatiojärjestelmillä voidaan saada aikaan palveluasunnoissa ja kotihoidossa.

– Tilamme toimii opetuskäytössä oppilaitoksemme sosiaali- ja terveysalan sekä rakennus-, sähkö- ja automaatioalan opiskelijoille. Lisäksi tätä voidaan käyttää testiympäristönä niin ikäihmisillä kuin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla eli tänne voi tulla kokeilemaan, millaisia erilaiset ratkaisut ovat käytössä. Yhteistyötä teemme jatkuvasti myös yritysten kanssa, jotta saamme asuntoon käyttöön uusinta tekniikkaa, hän kertoo.

Oskar Järnefeltin mielestä tämänkaltainen yhteistyö on erittäin hyödyllistä myös yrityksille.

– Saamme täältä hyvää palautetta tekniikan hyödyntämistä. Tässä ympäristössä syntyy myös uusia ideoita kotiautomaation käyttökohteista yhä laveammin.

Oskar Järnefeltin mukaan juuri ABB free@home onkin VamiaEasyyn mainio ratkaisu, sillä sitä on helppo skaalata ja siihen voidaan tulevaisuudessa liittää uusia laitteita mukaan.

Anu Ylikahri on samaa mieltä.

– Tässähän on hyvä mahdollisuus esimerkiksi erilaisille opinnäytetöille, teknisten alojen lisäksi myös sosiaali- ja terveysalalle tai turvallisuusalalle. Käytössä on kotiympäristö, jossa voi rohkeasti kokeilla erilaisia asioita.

Vamia on Vaasassa toimiva ammatillisen koulutuksen organisaatio. Oppilaitos tarjoaa koulutusta nuorille, aikuisille ja työ- ja yrityselämälle. Vuosittain Vamiassa opiskelee noin 5 000 opiskelijaa. Koulutustarjonnassa on noin 60 perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa.

Vamiassa on 9 erillistä oppimisympäristöä, joista VamiaEasy on yksi. 

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp