Veisto Oy kehitti energiatehokkaamman hydraulikoneikon

Sahalinjoja ja sahakoneita valmistava mäntyharjulainen Veisto Oy toimitti Rauman sahalle huippunopean sahalinjan. Raumalla on ensikäytössä uudenlainen, entistä energiatehokkaampi Veiston kehittämä hydraulivoimayksikkö.

Sahakone nielaisee tukin sisään ja muuttaa sen laudoiksi, lankuiksi ja hakkeeksi. Se on sahalaitoksen sydän, jonka sisuksissa pyörii Veiston kehittämä nopeussäätöön perustuva hammaspyöräpumpun, SynRM-moottorin ja taajuusmuuttajan muodostama voimayksikkö.  

Koneikon kehittely aloitettiin 1,5 vuotta sitten, ja testilaite todettiin lupaavaksi konseptiksi. Ensimmäinen kokonaisuus toimitettiin Rauman uudelle huippumodernille sahalle toukokuussa 2022.  

”Alun perin melutason alentaminen oli ensimmäinen tavoite, mutta myös totta kai suoristuskyvyn kasvatus ja parempi toimintavarmuus,” kertoo Veiston tekninen asiantuntija Leo Ukkonen.  

Nopeussäätöpohjainen pumppu

Toisin kuin vanhoissa säätötilavuuspumpuissa, Veiston kehittämän voimayksikön pumppua pyöritetään vain silloin kun tarvitaan tilavuusvirtaa, mikä tuottaa vähemmän lämpöä ja toimii siten korkeammalla hyötysuhteella. Uusi yksikkö on myös entistä dynaamisempi.

”Ja kun otetaan nopeus suoraan liikuteltavan toimilaitteen nopeudesta, viive jää minimaaliseksi, ja voi olla että saadaan vielä enemmän suorituskykyä”, Ukkonen arvelee. Hän myös kiittelee ABB:n toimittamia laitteita, mikä mahdollistaa energiasäästöt. ”Itse pumppu on yksinkertaista tekniikkaa, moottori ja taajuusmuuttaja hoitavat energiatehokkuuden. SynRM on se juttu”

ABB:n SynRM-moottoreilla on erinomainen, jopa IE5-energiatehokkuusluokitus ja niiden energiahävikki on peräti 40 prosenttia pienempi kuin yleisesti käytössä olevien IE3-moottoreiden. SynRM-moottorit ovat energiatehokkaampia ja tuottavat siten vähemmän hiilidioksidipäästöjä maailmanlaajuisesti.

Pienempi jäähdytystarve

Vaikka koneikon energiatehokkuutta ei ole vielä mitattu, hyötysuhde nähdään jo nyt: uudessa järjestelmässä on selvästi pienempi öljyn jäähdytystarve.

”Pienempi jäähdytyksen tarve on myyntivaltti etenkin lämpimiin maihin suuntautuvassa kaupassa. Energiatehokkuus on nykypäivänä kaikilla mielessä aina”, Ukkonen sanoo. Veiston tuotteista 80 prosenttia menee vientiin, etupäässä Pohjois-Amerikkaan ja Keski-Eurooppaan.

Ukkonen näkee, että ylipäätään hydrauliikassa on isoin energiansäästöpotentiaali. ”Se on toiminut huonolla hyötysuhteella eli noin 30 % energiasta menee hukkaan. Nyt sitä saadaan kurottua umpeen.”

Veistolla vanhaan eli ole paluuta, eli Ukkosen mukaan perheyritys tulee jatkossa käyttämään uutta pumpputekniikkaa. Energiatehokkuuden lisäksi pumpun alempi melutaso lisää työhyvinvointia ja antaa lisää mahdollisuuksia sijoitella kone tuotantolaitoksissa. ”Asiakas luottaa meidän tuottamaan tekniikkaan, eli tätä tullaan suosimaan 80–90 prosenttisesti tilauksista.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp