Globaali lannoiteyhtiö parantaa energiatehokkuuttaan ABB:n moottoreilla ja taajuusmuuttajilla

Globaali lannoiteyhtiö parantaa energiatehokkuuttaan ABB:n moottoreilla ja taajuusmuuttajilla

• Yara uudistaa yhden suurimmista kansainvälisistä tuotantolaitoksistaan suurtehoteknologialla

• Noin 1 000 moottoria on päivitetty, ja toisessa vaiheessa noin 2 500 moottoria korvataan IE5-tahtireluktanssimoottoreilla ja -taajuusmuuttajilla

• Laskennalliset vuosittaiset säästöt ovat jopa 40 GWh ja CO2-päästöt vähenevät 19 kilotonnia  

ABB toimittaa Yaralle erittäin tehokkaita moottoreita ja taajuusmuuttajia, joilla parannetaan Yaran Porsgrunnissa Norjassa sijaitsevan päätuotantolaitoksen energiatehokkuutta. Yara on maailman johtava typpipohjaisten yhdistelmälannoitteiden tuottaja. Pitkäaikaisella uudistusprojektilla energiaa säästyy vuosittain 32–40 gigawattituntia (GWh) ja CO2-päästöt vähenevät 12–19 kilotonnia. Tämä vastaa lähes 14 000 tavallisen henkilöauton päästöjä.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa Porsgrunnin laitoksessa on jo korvattu noin 1 000 pienjännitesähkömoottoria IE3-moottoreilla. Tämä vastaa heinäkuussa 2021 voimaan tulleessa uusimmassa Ecodesign-asetuksessa määritettyä nykyistä energiatehokkuuden vähimmäistasoa. Näistä moottoreista 75 prosenttiin lisättiin taajuusmuuttajia. Ne parantavat energiatehokkuutta ja säästävät energiaa noin 16 GWh vuodessa.

Parhaillaan käynnissä on pitkän aikavälin suunnittelu seuraavaa vaihetta varten, joka toteutetaan laitteistopäivitysten ja -vaihtojen aikana sekä uusissa projekteissa. Kaiken kaikkiaan 2 500 moottoria, joiden keskimääräinen teho on 75 kilowattia (kW), korvataan SynRM-moottori- ja -taajuusmuuttajapaketeilla tuottamaan erinomainen IE5-hyötysuhde. Lähes 70 prosenttia näistä moottoreista asennetaan pumppu- ja puhallinsovelluksiin tuomaan merkittäviä energiasäästöjä.  

Energiasäästöjen ja pienempien hiilidioksidipäästöjen lisäksi Yara odottaa huomattavia säästöjä huoltokustannuksista. Tämä johtuu siitä, että vähäisemmän mekaanisen rasituksen ansiosta moottorien ja taajuusmuuttajakäyttöisen koneiston käyttöikä on pidempi ja ne kuluvat vähemmän.

”ABB auttoi arvioimaan järjestelmämme ja hahmottamaan kaikki päivityksestä saatavat hyödyt”, sanoo Perry Jaspers, Technical process owner electricity and automation Yaralta. ”Energiatehokkuutemme parantamisen kannalta oli ratkaisevan tärkeää valita uusinta moottori- ja taajuusmoottoriteknologiaa. Samalla saamme merkittävää hyötyä myös siitä, että käyttöaste paranee ja huoltotarve vähenee.” 

”Yaran projekti on erinomainen esimerkki siitä, millainen vaikutus huipputason moottoreihin ja taajuusmuuttajiin vaihtamisella voi olla yrityksen energiatehokkuuden parantamisen lisäksi myös prosessin jatkuvuudelle”, sanoo ABB:n IEC Low Voltage Motors -divisioonan johtaja Stefan Floeck. ”IE5 SynRM -teknologiaan vaihtamalla sijoitetulle pääomalle saadaan tuottoa nopeasti ja yritykset voivat varmistaa sen, että niiden toiminnot kestävät aikaa."

Porsgrunnin laitos kierrättää myös vanhat moottorit vastuullisesti yhteistyössä ABB:n ja Stena Recyclingin kanssa osana kiertotalousaloitetta.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp