PLC-Automation Oy luottaa energiatehokkaisiin verkkoon jarruttaviin taajuusmuuttajiin

Oululainen teknologia-alan suunnittelu- ja palveluyritys toimittaa teollisuusyrityksille nostureita ja nostimia, automaatiosovelluksia, sähkösuunnittelua sekä kojeistovalmistus- ja asennuspalveluita. Perinteisten jarruvastineiden sijaan energiaa säästävistä jarruttavista taajuusmuuttajista on tullut entistä kysytympiä.

Nostettaessa suuria massoja ylös, liikkeeseen käytetään energiaa verkosta. Suuria massoja laskettaessa nosturia joudutaan puolestaan jarruttamaan. Perinteisesti jarrutuksessa on käytetty jarruvastuksia, joissa jarrutukseen käytetty energiaa on mennyt hukkaan lämpöenergiana. Sen sijaan verkkoon jarruttavilla taajuusmuuttajilla energia pystytään syöttämään takaisin sähköverkkoon, mikä pienentää kokonaisenergiankulutusta.

PLC-Automation Oy:ssä on huomattu teollisuuspuolen nostureissa verkkoon jarruttavien taajuusmuuttajien yleistyminen viime vuosina. PLC-Automation Oy on ABB:n valtuutettu yhteistyökumppani, joten asiakkaalle tarjotaan nosturilaitteeseen ABB:n taajuusmuuttaja. Ensisijaisena vaihtoehtona tarjotaan aina verkkoon jarruttavaa laitetta perinteisen taajuusmuuttajan sijaan.

”Verkkoon jarruttavien taajuusmuuttajien myynti on lisääntynyt 50 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Taustalla vaikuttaa energiansäästö, mutta myös tilaan liittyvät mietinnät, sillä jarruvastineet vievät paljon tilaa”, PLC-Automationin liiketoimintajohtaja Mikko Isometsä kertoo.

Energiatehokkuus edellä

Tyypillisesti nosturissa on noin 5–15 taajuusmuuttajaa, joten kaikkia ei tarvitse välttämättä uusia kerralla. Vuositasolla PLC-Automation Oy myy 50–100 verkkoon jarruttavaa taajuusmuuttajaa, joten energiatehokkuusajattelu näkyy tilauksissa.

”Nykyään asiakkaat ajattelevat paljon koneiden käyttöikää. Energian hinnan nousu varmaankin näkyy ensi vuoden puolella vielä enemmän”, Isometsä arvioi.

Vaikka jarruttava taajuusmuuttaja onkin hieman perinteistä kalliimpi, koneiden elinkaari on jopa 20–30 vuotta, joten se maksaa sovelluksesta riippuen itsensä takaisin parissa, kolmessa vuodessa.

Yhden toimitetun nosturin modernisoinnissa moottoreiden yhteisteho on 685 kW. Nosturia käytetään 8 tuntia päivässä, mistä noin puolet on jarrutusta. Sähkön hinnasta riippuen nosturilla voidaan saada jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt vuodessa.

”Sähkön hinnannousun myötä on helpompi perustella asiakkaalle taajuusmuuttajan energiaa säästävät hyödyt useissa eri tapauksissa. Sinänsä energiatehokkuus ei ole uusi asia, mutta nyt ihmiset kuuntelevat herkemmällä korvalla, että tämä on rahaa, mutta myös maailmaa ja luontoa säästävä asia ”, ABB:n aluemyyntipäällikkö Jouni Miettinen toteaa.

PLC-Automationilla energiansäästö näkyy kautta linjan. Yrityksen toimitilahalliin ja toimistotilaan asennettiin viime keväänä aurinkopaneelit, joista saadaan puhdasta energiaa omaan käyttötarpeeseen.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp