Miten pehmokäynnistinteknologia auttaa vesilaitoksia säästämään vettä?

Miten pehmokäynnistinteknologia auttaa vesilaitoksia säästämään vettä?

center

Vesivuodot ovat jokaiselle vesilaitokselle tuttu ongelma. Vuodot maksavat paljon rahaa joka vuosi sekä hukkaavat energiaa ja arvokkaita luonnonvaroja. Joakim Jansson, ABB:n Global Product Manager, Softstarters, kertoo vettä säästävästä avainteknologiasta osana vesivoimaloiden strategioita.

Mikä aiheuttaa vuodot – eikö kyseessä ole putkiongelma?

Vuodot johtuvat pääasiassa putkirikoista, mutta myös muista tekijöistä. Ongelmat johtuvat usein paine- ja vesi-iskuista, jotka kiihdyttävät putkien ja liitäntöjen kulumista. Vesilaitokset käyttävät veden jakeluun monenlaisia pumppuja, ja nesteen liike voi jarruttaa pumppua käynnistyksen aikana – tai ajaa pumppua eteenpäin pysähdyksen aikana. Sähkömoottoreiden käynnistysten ja pysäytysten puutteellinen hallinta voi aiheuttaa paine- ja vesi-iskuja, jotka lopulta vaurioittavat putkia.

Miten pehmokäynnistimet estävät vuotoja?

Pehmokäynnistimet ohjaavat pumpun AC-sähkömoottoria. Ne ohjaavat moottorin jännitettä momentin nostamiseksi asteittain ja samalla minimoivat pumppuun ja itse vesijärjestelmään kohdistuvan mekaanisen rasituksen. Entistä älykkäämmän pehmokäynnistimen ansiosta pystyt paremmin optimoimaan moottorin ohjauksen sekä maksimoimaan pumppujen ja vesijärjestelmän suorituskyvyn.

Kuinka paljon vettä pehmokäynnistin voi säästää?

Tämä määräytyy vuotojen vakavuuden, teknisten haasteiden ja pehmokäynnistinteknologian tason mukaan. Hyvin vanhassa vesi-infrastruktuurissa saatetaan menettää vuotoina 25 prosenttia veden kokonaismäärästä. ABB:n PSTX-pehmokäynnistin on älykkäimpiä saatavilla olevia ratkaisuja. Se voi vähentää putkistovaurioita vanhassa infrastruktuurissa 50 prosentilla.

PSTX:ää käytetään myös pidentämään tuotantohuippuja uusissa asennuksissa. Toiminnan kannalta kriittisiin sovelluksiin ja haastaviin ympäristöihin suunnitellun pehmokäynnistimen sisäänrakennettu Modbus integroituu laitoksen automaatiojärjestelmiin. Momenttiohjauksen ja pumpun puhdistustoimintojen ohella PSTX myös lämmittää moottoreita kondensaation ja jäätymisen estämiseksi kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Pehmokäynnistin voi pidentää pumppujen käyttöikää jopa 100 prosenttia.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp