Data ja mittarointi auttavat kehittämään Porvoon-tehtaan energiaremonttia

ABB:n Porvoon-tehtaalla toteutettiin viime vuonna energiaremontti, Mission to Zero™ -hanke, jota seurataan, mittaroidaan ja jatkokehitetään. Energiankulutus on minimoitu hankkeen myötä, mutta edelleen etsitään mahdollisuuksia toimia yhä fiksummin ja ympäristöystävällisemmin.

Porvoon-tehtaan tuotannon kehittämiseen erikoistunut Jesse Wickström on Mission to Zero™ -hankkeesta innossaan. Vuonna 2021 toteutetun energiaremontin ansiosta tehtaan hiilidioksidipäästöt on hilattu minimiin ja energiaa pystytään kierrättämään tehtaan sisällä.

Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että ruiskuvalukoneiden prosessissa tuottama lämpö pystytään nyt varastoimaan maahan ja käyttämään lämmityksessä.

”Nyt kun remontti on tehty ja kaikki on valmista, meidän on datan ja mittareiden avulla vielä optimoitava kiinteistön ja tuotannon kokonaisuutta yhä toimivammaksi. Lisäksi voimme visualisoidun datan avulla kertoa vaikkapa työntekijöille, kuinka paljon ja miten energiaa pystytään säästämään”, Wickström kertoo.

Käytössä ABB:n oma visualisointityökalu

Porvoon-tehtaan energiaremontti on osa globaalia ABB:n Mission to Zero™ -hanketta. Porvoon kiinteistö on ollut yksi hankkeen pilottikohteista. Samalla kun kiinteistön energiakulut ja hiilidioksidipäästöt on saatu alas, on päästy kokeilemaan myös yhtiön omaa ABB Ability™ Active Energy -järjestelmää.

”ABB Ability™ Active Energy -järjestelmä on todella toimiva visualisointityökalu. Sen avulla voimme yhdistellä erilaisia datatyyppejä ja teemme tarpeettomiksi monet manuaaliset työvaiheet”, Wickström kertoo.

Jesse Wicktröm toteaa, että ABB Ability™ Active Energy -järjestelmä on toimiva visualisointityökalu.
Jesse Wicktröm toteaa, että ABB Ability™ Active Energy -järjestelmä on toimiva visualisointityökalu.
center

ABB Oy:llä on menossa ISO 50001 -hankkeen käyttöönottoprojekti. Standardi edellyttää yrityksiltä energiatehokkuuden jatkuvaa parantamista ja energiankulutuksen pienentämistä.

”Kun mittarointi ja visualisointi ovat kunnossa, pystymme seuraamaan energiankulutusta uskottavasti. Tämän tiedon avulla pystymme parantamaan toimintaamme edelleen – ja myös näemme miten erilaiset toimenpiteet vaikuttavat.”

Kaikki mukaan jatkokehittelyyn

Vaikka remontti ja mittarit ovat kunnossa, projekti Porvoossa jatkuu.

”Näiden työkalujen avulla voimme esimerkiksi suunnitella tuotantoa sen mukaan, missä voimme vielä säästää energiaa. Olen ihan varma, että uusia kehityskohteita tullaan vielä löytämään”, Jesse Wickström sanoo.

Porvoon-tehtaalla kaikki on otettu mukaan talkoisiin. Heti energiaremontin alussa työntekijöille kerrottiin, mitä tehtaalla tehdään ja miksi. Lisäksi jatkossa on tarkoitus kertoa, miten omalla toiminnalla voi vaikuttaa tehtaan energiankulutukseen.

”Energia ja sen käyttö otetaan tehtaan päivittäisjohtamismalliin samalla tavalla kuin terveys ja turvallisuus. Toivomme kaikilta ideoita kehitystyöhön. Työntekijät tuntevat tehtaan ympäristön parhaiten ja he tietävät, millaiset asiat on mahdollista toteuttaa ja miten se on fiksua tehdä.”

Tehtaan energiankulutus kiinnostaa

Porvoon-tehtaan ruiskuvaluosaston esimies Victor Gustafssonin mukaan Mission to Zero™ -hanke on herättänyt kiinnostusta ja se on otettu positiivisesti vastaan.

”Tällä hetkellä ihmiset miettivät paljon energian säästämistä ja omavaraisuutta. On hienoa, että tehtaalla asia on hoidettu hyvin. Ihan typerällehän se tuntuu, että lämmitetään ilmaa harakoille”, hän miettii.

Iso energiaremontti ei hänen mukaansa juuri näkynyt tuotannossa – ja hyvä niin. Energiaa säästyy ilman sen kummempia kommervenkkeja.

”Uskon, että suuret säästöt on saatu aikaan remontin ja lämmön talteenoton avulla. Totta kai jatkokehitys on aina paikallaan. Päivittäisellä toiminnalla voimme säästää energiaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä vielä lisää”, Gustafsson painottaa.

”Jotta uusia säästöideoita syntyy, on hyvä kertoa työntekijöille mahdollisimman paljon ja mahdollisimman konkreettisesti siitä, mitä olemme saaneet aikaan ja miten pienetkin asiat vaikuttavat”, Victor Gustafsson toteaa.

Jaana Fahlsten pakkaamassa jakorasioita, joissa on kierrätysmuovista valmistetut kannet. Energiaremontti ei juuri näy tuotannon arjessa - ja hyvä niin.
Jaana Fahlsten pakkaamassa jakorasioita, joissa on kierrätysmuovista valmistetut kannet. Energiaremontti ei juuri näy tuotannon arjessa - ja hyvä niin.
center

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp