Terrafame tuottaa akkukemikaaleja vastuullisesti ja matalalla hiilijalanjäljellä Sotkamossa sijaitsevalla teollisuusalueellaan. Akkukemikaalien eli nikkeli- ja kobolttisulfaatin lisäksi Terrafame tuottaa uudella tehtaalla myös lannoiteraaka-ainetta ammoniumsulfaattia. Lisäksi yhtiö tuottaa merkittäviä määriä sinkkiä sekä myös pienemmän määrän kuparia.
Terrafamen kesällä 2021 käynnistämä uusi akkukemikaalitehdas tuottaa täydellä kapasiteetilla nikkelisulfaattia noin miljoonaan sähköautoon vuodessa, joka on yksi maailman suurimmista tuoantokapasiteeteista. Terrafamen bioliuotukseen perustuva tuotantomenetelmä on erittäin energiatehokas, joten yhtiön päätuotteen nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on 60 % alan keskiarvoa pienempi. Terrafame on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2039 mennessä, joten hiilivapaat ja energiatehokkaat ratkaisut ovat yhtiölle tärkeitä.
On selvää, että tällaisessa teollisuusympäristössä tarvitaan satoja, ellei tuhansia moottoreita, jotka pyörittävät erilaisia kuljettimia, puhaltimia, sekoittimia ja pumppuja. Vuonna 2021 käynnistetty akkukemikaalitehdas lisäsi osaltaan moottoreiden tarvetta ja määrää.
Näin suuren mittaluokan tuotantolaitoksen ei kannata hankkia kaikkia moottoreita itse, vaan Terrafame on solminut ABB:n kanssa moottorien ja taajuusmuuttajien varalaitepalvelusopimuksen ja elinkaaripalvelun. Asiakkaan ei tarvitse ostaa varaosia, ja saa aina rikkoutuneen moottorin tilalle uudenveroisen ja toimintakuntoisen laitteen.
”Tällä tavoin saamme siirrettyä pääomaa pois omalta tontilta. Vaa’assa painaa myös käytettävyys ja liikuteltavuus. Meidän ei tarvitse erikseen ylläpitää ja varastoida omia laitteita, vaan homma pyörii hienosti ABB:n kautta”, sanoo Terrafamen sähköautomaatiopäällikkö Mika Paakkari.
Asiakas hyötyy myös taloudellisesti. Jos tarkastellaan viiden vuoden aikaa, puhutaan jopa yli 50 prosentin sitoutuneen pääoman vähenemisestä komponenttien osalta, ja jopa 20 prosentin kustannussäästöistä.
Nopea vasteaika ja käytettävyys
Varalaitepalvelun piirissä Terrafamella on lähes puolet kaikista moottoreista, eli 650 kappaletta sekä 519 taajuusmuuttajaa. Laitteet on kartoitettu teholuokan ja kriittisyyden mukaan. Omassa varastossa säilytetään prosessin kriittisimmät eli yksittäiseen käyttöön varatut moottorit, jotka voivat esimerkiksi pysäyttää tuotantoketjun tai ovat muuten ympäristökriittisiä. ”Meillä se tarkoittaa muun muassa vesienhallintaa, jossa siirretään isoja vesimassoja paikasta toiseen”, Paakkari selventää.
Osa ABB:n varalaitteista on sijoitettu Kajaaniin, josta on alle tunnin vasteaika, mutta suurin osa löytyy Lappeenrannasta, josta uuden moottorin saa viimeistään seuraavana päivänä.
Energiatehokkuus edellä
Terrafamella noin 40–50 % sähkönkulutuksesta syntyy isoista puhaltimista, joiden hyötysuhteeseen pystyy vaikuttamaan prosessin optimoinnilla. Moottoreiden uusiminen ei kuitenkaan käy kädenkäänteessä, joten energiatehokkuus paranee silloin kun vanha rikkoontunut laite vaihdetaan uuteen IE4- tai IE5-moottoriin.
”Yritämme joka päivä keksiä ratkaisuja, joilla voisimme vähentää energiankulutusta. Varsinkin näinä korkeiden sähkömarkkinoiden aikana etsimme mahdollisuuksia pienentää sähkön ostoa ja tapoja löytää uusia energiatehokkuusratkaisuja,” Paakkari toteaa.
Kiertotalousajattelua edustava varalaitepalvelu on yksi vastuullisemman tuotannon komponentti. ”Nykypäivänä varalaitepalvelut ovat yleistymään päin. Suurilla teollisuusyrityskumppaneillamme se on käytössä ja palvelu kasvaa koko ajan”, sanoo ABB:n aluemyyntipäällikkö Arto Keskitalo.
Samaan pakettiin kuuluva elinkaaripalvelu tarkoittaa sitä, että ABB:lla on moottorien omistajana vastuu laitteen lopullisesta elinkaaren valvonnasta.
”Kun vanha laite tulee meille, tarkastamme kannattaako hajonnutta lähteä korjaamaan”, kertoo ABB:n kaivos- ja metalliteollisuus toimialajohtaja Petri Vuolukka. ”Jos ei kannata korjata, saatamme sen oikealla tavalla asianmukaiseen elinkaaren päähän, eli kierrätämme kuparit, teräkset, alumiinit ja taajuusmuuttajien elektroniikkakomponentit.”