ABB aloittaa yhteistyön Bolidenin kanssa pienentääkseen teollisuustuotteidensa hiilijalanjälkeä

ABB aloittaa yhteistyön Bolidenin kanssa pienentääkseen teollisuustuotteidensa hiilijalanjälkeä

  • ABB aikoo käyttää Bolidenin sertifioitua kierrätettyä ja vähähiilistä kuparia sähkömoottoreissaan ja sähkömagneettisissa sekoitusteknologioissaan.
  • Yhteistyö tukee ABB:n tavoitetta, jonka mukaan vähintään 80 prosenttia sen tuotteista ja ratkaisuista noudattaa kiertotalouden periaatteita vuoteen 2030 mennessä.

ABB aikoo tehdä ruotsalaisen kaivos- ja metallialan yhtiö Bolidenin kanssa strategista yhteistyötä käyttääkseen vähähiilistä kuparia sähkömagneettisissa sekoitusteknologioissaan ja korkean hyötysuhteen sähkömoottoreissaan. Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää samalla siirtymistä kiertotalouteen.

Kumppanuus Bolidenin kanssa on olennainen osa ABB:n strategista tavoitetta vähentää tuotteissaan käytettävien raaka-aineiden ympäristövaikutuksia korvaamalla ne hiilineutraalimmilla vaihtoehdoilla. Kierrätetyn kuparin käytön lisäksi ABB on sitoutunut lisäämään kierrätetyn sähköteräksen ja kierrätetyn alumiinin käyttöä. Tämä on myös tärkeä askel kiertotalouden ympyrän sulkemisessa, sillä ABB suunnittelee jo moottoreita, jotka ovat 98-prosenttisesti kierrätettävissä. Loput kaksi prosenttia käytettävissä olevista materiaaleista poltetaan lämmön talteenottoa varten. Kuparin, alumiinin ja teräksen kierrättäminen säästää energiaa 75–95 prosenttia uuteen tuotantoon verrattuna.

  • Kierrätetystä kuparista valmistettua onttoa johdinlankaa käytetään ABB:n sähkömagneettisissa sekoitinlaitteissa.
  • IE5 Ultra-Premium Efficiency SynRM -moottoreiden ympäristövaikutukset ovat jatkossa entistäkin pienemmät.
  • Bolidenin vähähiilistä ja kierrätettyä kuparia käytetään ABB:n moottoreiden ja metallurgiatuotteiden kysynnän kattamiseen Euroopassa.
  • ABB:n sähkömagneettinen ArcSave-sekoitin valokaariuunin toiminnan optimointiin.

”Osana ABB:n vuoden 2030 kestävän kehityksen strategiaa tavoitteenamme on, että 80 prosenttia tuotteistamme ja ratkaisuistamme noudattaa kiertotalouden periaatteita. Yhteistyö Bolidenin kanssa on tärkeä askel kohti tätä tavoitetta”, sanoi Ola Norén, Head of Metallurgy Products, Process Industries, ABB. ”Inventoimalla toimitukset vuoden lopussa varmistamme, että kaikissa metallurgiatuotteissamme käytetään kierrätettyjä onttoja kuparijohtimia vuodesta 2023 alkaen.”

”Haluamme tulevaisuuden olevan kestävämpi ja resurssitehokkaampi. Tämän yhteistyön avulla asiakkaamme voivat paitsi vähentää hiilidioksidipäästöjä siirtymällä energiatehokkaisiin moottoreihin, myös hyödyntää ABB-teknologiaa, jonka ympäristöjalanjälki on Bolidenin kuparin ansiosta entistä parempi”, sanoi Ulf Hellström, Managing Director, ABB Motion, Ruotsi. ”Tämä on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta käytännössä.”

Yhteistyöhön kuuluu ABB:n ensimmäinen tilaus Bolidenin sertifioidusta kierrätyskuparista, joka tulee suomalaisen metallien valmistukseen erikoistuneen Luvatan kautta. Materiaalista valmistettua onttoa johdinlankaa käytetään ABB:n sähkömagneettisissa sekoitinlaitteissa, joita käytetään sekä teräksen että alumiinin valmistukseen.

Vuodesta 2023 alkaen ABB aikoo ostaa myös Bolidenin vähähiilistä ja kierrätettyä kuparia kattaakseen Euroopassa valmistettavien IE5 Ultra-Premium Efficiency SynRM- ja e-mobility -moottoreidensa kysynnän. Yhtiöt ovat myös allekirjoittaneet Memorandum of Understanding -sopimuksen, jonka mukaan ABB tukee Bolidenia sen toimintayksiköiden tehottomien pienjännitemoottoreiden tunnistamisessa. Nämä moottorit voidaan sitten korvata korkean hyötysuhteen moottoreilla ABB:n takaisinotto- ja kierrätysjärjestelmän puitteissa. Vanhat moottorit kierrätetään Bolidenin kierrätyskuparin raaka-aineeksi.

Kupari on välttämätön materiaali teollisuuden sähkölaitteiden valmistuksessa, mutta sen tuotanto on energiaintensiivistä. Tämän ongelman ratkaisemiseksi Boliden on kehittänyt kuparia, jonka hiilijalanjälki on pienempi ja jota louhitaan fossiilivapaalla energialla. Lisäksi kuparia tuotetaan kierrätystuotteiden uusioraaka-aineesta. Näiden tuotteiden hiilijalanjälki on 65 prosenttia pienempi kuin alan keskiarvo. Tyypillinen 75 kilowatin (kW) moottori, joka painaa 650 kg, saattaa sisältää 80 kg kuparia. Bolidenin kuparin käyttö säästää noin 200 kg hiilidioksidipäästöjä jokaista valmistettua moottoria kohden. Jokaisessa sekoittimessa on jopa 2 700 kg kuparia, mikä säästää peräti 6 700 kg hiilidioksidia sekoitinta kohden.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp