Energiatehokkuus on puhuttanut viime aikoina varmasti enemmän kuin koskaan. Näin myös Kuhmossa, jossa energian optimointiin ja minimointiin on kiinnitetty aina huomiota.
”Energia on kallis hyödyke, ja samalla energiansäästö liittyy vastuullisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Olemme pyrkineet mahdollisimman energiatehokkaisiin ratkaisuihin, joten olemme tietenkin myös säästäneet kustannuksissa,” sanoo Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tommi Ruha.
Sahalla tämä tarkoittaa esimerkiksi energiatehokkaiden moottoreiden ja taajuusmuuttajien käyttämistä kaikissa relevanteissa kohteissa. ”Olemme myös seuranneet taajuusmuuttajien teknistä kehitystä ja pyrkineet soveltamaan parhaimpia, uusimpia malleja ja myös sähkömoottoreissa”, kertoo Kuhmo Oy:n sähköautomaatiopäällikkö Heikki Soininen.
Kun ABB:n Suomessa valmistamat SynRM IE5 -kuivaamomoottorit tulivat markkinoille 2017, Kuhmo Oy:n sahan kuivaamoon asennettiin sellaiset ensimmäisenä asiakkaana koko maailmassa seuraavana vuonna. ”Vaikka silloin oli erilainen energiatilanne, he halusivat hyötyä korkeasta hyötysuhteesta. He olivat edelläkävijöitä, jotka näyttävät muille sahoille mallia”, toteaa ABB:n aluemyyntipäällikkö Olli-Petteri Karjalainen.
Mittava investointi energiatehokkaasti
Kuhmo Oy:ssa on parhaillaan menossa 50 miljoonan euron investointi, jossa uudistetaan kokonainen sahalaitos. Tontille on rakennettu kolmas tuorelajittelulinja, uusi sahaansyöttö ja paketointilaitos. Käynnissä on uuden sahalinjan sekä kahden uuden kanavakuivaamon rakentaminen. Investointien myötä mänty- ja kuusisahatavaran tuotanto nousee vuositasolla 600 000 m3:iin.
”Kuivaamoihin tulee SynRM-moottorit ja taajuusmuuttajat oikeastaan melkein kaikkiin käyttöihin. Lisäksi soveltuviin kohtiin tulee verkkoonjarruttavat taajuusmuuttajat, jotka ovat meille uusi asia”, Ruha kertoo. ABB:n verkkoonjarruttavien taajuusmuuttajien käyttö mahdollistaa jarrutusenergian hyödyntämisen, mikä vähentää sähkötilojen jäähdytystarvetta.
Energiatehokkuus kautta linjan
Sahalla ei ole tehty kohdekohtaisia säästölaskelmia, mutta jos energiatehokkaampien moottoreiden säästöpotentiaali skaalataan laitostasolle, asiakas voi säästää energialaskussa kuusinumeroisen summan jo parin ensimmäisen vuoden aikana.
”Pyrimme energiatehokkuuteen koko prosessimme ajan: siitä kun raaka-aine siirtyy jalostusprosessiin ja siihen saakka, kun se lopputuotteena siirtyy eteenpäin”, Ruha kertoo.
Lämpöenergiaa ja sähköä saadaan merkittävästi omalta tontilta. Voimalaitoksella hyödynnetään prosessituotannon sivutuotteita, eli puun kuoresta ja purusta tehdään kaikki tarvittava lämpöenergia ja sähköstä jopa 70 prosenttia vuosittaisesta tarpeesta.
”Totta kai energiatehokkuus on tärkeää, ja se korostuu vielä enemmän tulevaisuudessa”, Ruha sanoo. ”Näin kaikkien tulisi toimia. Ollaan vastuullisia ja käytetään resursseja tehokkaasti.”