Maailmalta uudelle uralle ABB:lle Vaasaan

Ystävänpäivänä voi juhlistaa myös kollegoita. Abdallah Ghlafan ja Angelo Mutijima tapasivat ammattiopinnoissa Vaasassa ja alalle kouluttauduttuaan työllistyivät ABB:n kytkintehtaalle, jossa kumpikin viihtyy mainiosti.

Abdallah Ghlafan ja Angelo Mutijima ovat työskennelleet ABB:llä pian viisi vuotta. Smart Power -yksikön kytkintehtaalla Vaasassa heidän mielestään parasta ovat jatkuvaa oppimista tarjoavat työtehtävät sekä yhteen hiileen puhaltaminen tiiminä.

”Halu oppia uutta ja jatkuva parantaminen on tärkeää. Siten etenemme tavoitteissamme”, Abdallah sanoo. ”Pidän työpaikkamme avoimesta ja avuliaasta ilmapiiristä. Arvostan sitä, että keneltä tahansa kollegalta johtoa myöten voi kysyä neuvoa – ja aina saa apua”, Sudanista lähtöisin oleva Abdallah sanoo.

Hän on koulutukseltaan ja aiemmalta ammatiltaan englannin ja arabian kielten opettaja, joten suomen kielen opinnotkin hän aloitti hyvin pian saavuttuaan perheensä kanssa Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Nyt kieli sujuu jo ihan mukavasti. Viitisen vuotta sitten Abdallah lähti Vamiaan opiskelemaan aivan uutta alaa elektroniikan ja automaation pariin. Työharjoittelun jälkeen hän työllistyi ABB:n kytkitehtaalle ensin tuntikeräilijänä ja kesätyöntekijänä ja on sittemmin työskennellyt vuokratyöntekijänä.

  • Abdallah Ghlafan (vas.) ja Angelo Mutijima työskentelevät ABB:n Smart Power -yksikön kytkintehtaalla Vaasassa jo viidettä vuotta.
  • Abdallah ja Angelo tutustuivat jo opiskellessaan Vamiassa, ja sittemmin he ovat työskennelleet kollegoina ABB:n tehtävissä.

Abdallah toimii Hurrikaani-tiimissä kokoonpanijana. Hänen tehtävänsä koostuvat kytkinten kokoonpanosta, testauksesta ja pakkaamisesta. ”Abdallah tuntee tehtaamme laadulliset tavoitteet, ja hän toimii yhtenä arvostettuna tiimin jäsenenä”, tiimistä vastaava Ari Nukala sanoo.

”Abdallah on erittäin joustava, ja usein hän pystyy jatkamaan työviikkoa työtilanteen niin vaatiessa. Tehtävänsä hän suoriuttaa ammattimaisesti ja hyvällä asenteella”, Ari kiittelee.

Opiskelutovereista kollegoiksi

Abdallah tutustui jo Vamiassa Angeloon, ja miehet ovat tehneet yhtä pitkän työrupeaman kytkintehtaalla opintojensa jälkeen. Burundissa syntynyt ja Ruandassa koulunsa käynyt Angelo oli opiskellut sähkötekniikkaa ja elektroniikkaa, joten hän pääsi aloittamaan opinnot Vamiassa suoraan toiselta vuosikurssilta, ja uutta opeteltavaa tuli lähinnä eurooppalaisista standardeista sekä uudesta teknologiasta. Hänellä on Ruandasta myös tietokonemyyjän alempi yliopistotutkinto ja monipuolista työkokemusta esimiestyöskentelyä myöten. Myös Angelo aloitti Suomessa heti suomen kielen opinnot.

Tänä päivänä Angelolla on Smart Power -yksikössä vakituinen työpaikka, josta hän on todella iloinen. Hän on siirtynyt Hurrikaanista TrueONE-tiimin kytkinkokoonpanoon, ja toimenkuva on taitojen karttuessa laajentunut myös hitsaussolun käyttäjäksi, mikä on tavoitteena kaikilla tiimiläisillä.

Angelo pitää Suomessa työskentelystä kovasti. ”Täällä on selkeät työajat ja työvuorojen suunnitteluun on myös itse saanut vaikuttaa. Asioita osataan ennakoida ja olemme tiimi”, Angelo listaa hyviä puolia. ”Arvostan paljon sitä, että saan tehdä työtä ja kehittyä tällaisessa työympäristössä sekä olla osa suomalaista yhteiskuntaa.”

”Angelo toimii jo hyvin itsenäisesti operaattorina hitsaussolun käytössä, ja jatkaa tehtävässä kehittymistään”, Ari kiittelee. ”Lisäksi Angelon voi aina tarvittaessa helposti pyytää auttamaan, kun työtilanteet vaativat joustoa”, Ari mainitsee.

Vapaa-ajallaan Angelo harrastaa valokuvausta, onhan hänellä IT-alan lisäksi taustaa häävalokuvaajana, ja myös monet villieläimet on tullut ikuistettua turistisafareilla työskentelemisen myötä. Kuntoaan hän pitää yllä koripalloilemalla ja työpaikan omalla kuntosalilla. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin perheen kanssa vietetty aika.

Myös Abdallahilla vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa, sillä hänen lapsensa harrastavat ahkerasti. Abdallah harrastaa itse jalkapalloa sekä musiikin kuuntelua ja lukemista.

”Hyvien työkaverien kanssa on kiva työskennellä. Hommat sujuvat ja on kiva tulla seuraavana päivänä taas uudelleen”, miehet tiivistävät hyvin kollegoiden merkityksen. Ystävänpäivänä Smart Powerissa tiimityötä juhlistetaan makeissa merkeissä. 

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp