Studenter från USA på givande ABB-besök

Studenter från USA på givande ABB-besök

ABB arbetar tillsammans med världsledande universitet kring hållbarhet och innovationer. Nyligen besökte 50 studenter från USA och KTH Västerås i ett samarbete som skapar viktiga mervärden för både studenterna och ABB.

Hur kan ett så litet land som Sverige ha så många stora, innovativa exportföretag? Den frågan sökte 50 MBA-studenter från Wharton School i USA och masterstudenter från KTH svar på när de i mars besökte ABB Large Motors and Generators i Västerås.

– Det var en mycket givande dag. Jag tar med mig intressanta diskussioner om digitalisering och hållbarhet och jag är dessutom oerhört imponerad av det starka fokus på säkerhet som svenska företag har, säger Souvik Mukherjee, Executive MBA-student från Wharton School.

Imponerade studenter

Wharton School of the University of Pennsylvania är en av äldsta skolorna i USA, och de har en av landets bästa MBA-utbildningar. Besöket i Sverige var en del av deras kurs ”Understanding Sweden: Focus on Innovation and Operations” och det genomfördes i samarbete med ABB:s strategiska partneruniversitet KTH. Förutom ABB besökte studenterna andra företag med avancerad teknik och svenska rötter, som Scania, Sandvik, Ericsson, Hitachi Energy och Northvolt.

"Det var en mycket givande dag. Jag tar med mig intressanta diskussioner om digitalisering och hållbarhet och jag är dessutom oerhört imponerad av det starka fokus på säkerhet som svenska företag har", säger Souvik Mukherjee, Executive MBA-student från Wharton School.

– Det var spännande att få visa upp svensk industri för Whartonstudenterna. De var imponerade av kvalitetsnivån, av det stora mandat som medarbetare har, av arbetet med hållbar utveckling och den balanserade inställningen som industrin visade avseende digitalisering kopplat till produktion och logistik, säger Johan Blaus, senior rådgivare strategiska partnerskap på KTH och en av de ansvariga för besöket.

Två uppdrag från ABB

På ABB Large Motors and Generators fick studenterna en fabriksvisning och hade workshop kring två uppdrag som de fått från ABB: att ur ett hållbarhets- och affärsperspektiv undersöka Energy Management i processindustrin och vad som krävs för att få kunder att välja energieffektiva lösningar. David Bjerhag var värd under besöket och han fick svara på många frågor om allt från koldioxidneutralitet och R&D-investeringar, till ABB:s möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

– Det var ett kul och inspirerande besök som bjöd på en hel del oväntade frågor. Samarbeten med universitet är väldigt viktiga, både för att vara en lärande organisation som kan tänka i nya banor och för att positionera ABB för framtida rekrytering eller samarbeten, säger David Bjerhag, Global Business Line Manager Large Motors and Generators.

”Det var ett bra besök på ABB med intressanta diskussioner om hållbarhet och effektiva produktionsprocesser. Den guidade visningen var intressant, jag kände inte till att ABB tillverkar så stora motorer och generatorer”, säger Karthikeyan Dhanapal, masterstudent på KTH.
”Det var ett bra besök på ABB med intressanta diskussioner om hållbarhet och effektiva produktionsprocesser. Den guidade visningen var intressant, jag kände inte till att ABB tillverkar så stora motorer och generatorer”, säger Karthikeyan Dhanapal, masterstudent på KTH.

Win-win för alla medverkande

Besöket i Sverige var det första i vad som är tänkt att bli ett återkommande samarbete mellan Wharton School, KTH och de svenska företagen. I slutet av mars ska studenternas rapport om de uppdrag de fått från ABB presenteras.

– Att få ett utifrån och in-perspektiv på våra utmaningar är väldigt intressant. Det ger oss en möjlighet att utmana oss själva och vårt sätt att tänka affärer. Det här samarbetet är en win-win för alla medverkande; studenterna får riktiga case att jobba med och vi får nya idéer att ta med i våra strategier, säger Mikael Dahlgren, forskningschef ABB Sverige.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp