ABB utrustar Nobias nya högteknologiska köksfabrik med komplett uppsättning robotar

ABB utrustar Nobias nya högteknologiska köksfabrik med komplett uppsättning robotar

  • ABB har tilldelats ett kontrakt om att förse Nobias nya, topp­moderna köksfabrik i Jönköping med en komplett uppsättning robotar
  • Fabriken ska massproducera skräddarsydda och miljömässigt hållbara kök till kunder i Norden, vilket gör den till en av de modernaste och mest avancerade köksfabrikerna i Europa
  • ABB:s ledande robotteknik gör Nobias tillverkningsprocesser mer robusta, flexibla och effektiva

ABB Robotics har valts ut av Nobia, Europas ledande köksspecialist, för att leverera lösningar för robotautomation till den nya fabriken i Jönköping. Genom kontraktet expanderar ABB Robotics ytterligare till nya industrisegment och bidrar till en mer effektiv och hållbar produktion.

”ABB:s bidrag till Nobias nya toppmoderna fabrik visar tydligt hur vi hjälper företag att dra nytta av flexibel automation för att omvandla verksamheten och stötta dem med global industriexpertis och innovativa, skräddarsydda produkter”, säger Andrea Cassoni, chef för General Industry på ABB Robotics. ”Tillsammans med Nobia kommer våra robotlösningar att möjliggöra en snabb massproduktion av skräddarsydda kök och tillgodose konsumenternas ökade efterfrågan på anpassade och personliga produktval.”

ABB:s robotar kommer att möjliggöra för Nobia att förverkliga visionen om en mer flexibel och mer hög­automatiserad tillverkning som klarar att producera kundanpassade produkter i stor skala. Genom att robotarna utför de mer monotona, smutsiga och ibland farliga arbetsuppgifterna blir det möjligt för Nobias personal att ta sig an säkrare och mer stimulerande arbetsuppgifter. Aktuella robotar är IRB 7600, idealisk för tunga tillämpningar, IRB 4600, en robot för olika allmänna tillämpningar som ökar produktions­kapaciteten och förbättrar produktiviteten, samt IRB 6700, den mest högpresterande roboten i 150–300-kilosklassen som i genomsnitt lyfter 2,5 ton per dag från en produktionsmedarbetares arbetsbörda. Robotarna kan tillverka skräddarsydda köksskåp med 75–80 procents högre effektivitet (i tid) än icke-automatiserade processer.

Genom att kombinera ABB:s tekniska ledarskap inom automation med Nobias insikter och kunskaper om kundernas behov ska företagen i framtiden kunna utveckla än mer flexibla och digitaliserade tillverkningsprocesser. Tillsammans stärker de båda företagen kompetensutvecklingen inom automation i Jönköpings­regionen. Lokalt kommer ABB Robotics att stötta och utbilda Nobias befintliga och framtida medarbetare liksom studerande vid Jönköpings universitet och Linköpings universitet. Utbildningen hålls i ABB Robotics nyöppnade utbildningscenter i Jönköping.

”Vi är mycket glada över samarbetet med ABB. Vi bygger upp en framtidssäker fabrik med hög kapacitet som kommer att befästa vår ledande ställning. Det är en verklig gamechanger för hela industrin. Fabriken kommer att tillverka skräddarsydda kök på beställning med snabbast möjliga leverans och högsta möjliga kvalitet. Den unika kombinationen av tekniklösningar kommer tillsammans med vår expertis göra det möjligt att erbjuda kök med ledande design och högsta hållbarhetsprestanda till kunder i hela Norden. För att klara det kommer vi att utnyttja ABB:s marknadsledande teknik till hög­automatiserade och flexibla processer och omfattande logistikkonsolidering”, säger Jon Sintorn, vd för Nobia.

Regionen runt Jönköping kännetecknas av omfattande tradition, kunnande och expertis inom tillverkningsindustrin. Fabriken kommer att vara i full drift under 2024 och blir en av Europas modernaste köksfabriker.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex)är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen.

ABB Robotics & Discrete Automation är en av världens ledande leverantör av robotik, maskinautomation och det enda företaget med en omfattande och integrerad portfölj som omfattar robotar, autonoma mobila robotar och lösningar för maskinautomation, utformade och styrda av vår värdeskapande programvara. Vi hjälper företag av alla storlekar och sektorer – från fordonsindustrin till elektronik och logistik – att bli mer motståndskraftiga, flexibla och effektiva. ABB Robotics & Discrete Automation stöder kunder i övergången till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. Affärsområdet har cirka 11 000 medarbetare på över 100 platser i cirka 53 länder. go.abb/robotics

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 3 april 2023, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp