ABB E-mobility och Scania genomför framgångsrikt första test i utvecklingen av ett megawattladdningssystem

ABB E-mobility och Scania genomför framgångsrikt första test i utvecklingen av ett megawattladdningssystem

  • Nästa generations elektriska Scania-lastbil genomför första laddsession med ett pilotsystem för megawattladdning (MCS) från ABB E-mobility
  • Testet utgör en global milstolpe i utvecklingen av laddningssystem för tunga fordon
  • Samarbetet är avgörande för att driva elektrifieringen av tunga transporter, som för närvarande står för 40 procent av de globala utsläppen från vägtransporter[1]

Scania har framgångsrikt installerat och testat ett pilotsystem för megawattladdning från ABB E-mobility, vilket är en milstolpe i utvecklingen av en effektiv laddningslösning med hög effekt för tunga fordon. Tekniken kommer att göra det möjligt att halvera laddningstiden för tunga fordon.

Båda företagen har åtagit sig att möjliggöra en framtid med nollutsläpp från transporter och ta ledningen i utvecklingen av morgondagens teknik redan idag. Utvecklingen av en lösning för snabbladdning av kommersiella elfordon, som också kommer att ge betydande räckvidd, är ett stort steg mot att öka försäljningen av tunga fordon som kan köras fossilfritt.

Den inledande testningen, som ska visa att det är tekniskt genomförbart med högeffektsladdning, är ett första viktigt steg mot det framtida MCS-systemet från ABB E-mobility. Detta kommer att resultera i en successiv utbyggnad av laddare med hög effekt, med början från 1500 Ampere och så småningom med hela MCS-omfattningen på upp till 3000A. Detta är en laddningsstandard som både Scania och ABB E-mobility har investerat i och varit med och utvecklat i samarbete med CharIN (MCS-standarden väntas 2024).

MCS-tekniken är avgörande för Scanias långväga elektriska lastbilar, där både kör- och vilotider är reglerade enligt lag. Fordonet kan köras i högst 4,5 timmar innan föraren måste ta en 45-minuters paus och under denna tid måste lastbilen ladda tillräckligt med energi för att köras i ytterligare 4,5 timmar. På grund av batteriernas storlek är det viktigt med både snabb och kraftfull laddning.

"Vi ser ett momentum för elektriska transporter och vårt mål är att 50 procent av alla fordon vi säljer årligen vid 2030 ska vara elektriska. För att nå detta mål krävs infrastruktur och MCS är en viktig pusselbit för infrastrukturen framöver", säger Fredrik Allard, chef för E-mobility på Scania.

  • Scania har framgångsrikt installerat och testat ett pilotsystem för megawattladdning från ABB E-mobility, vilket är en milstolpe i utvecklingen av en effektiv laddningslösning med hög effekt för tunga fordon.
  • Tekniken kommer att göra det möjligt att halvera laddningstiden för tunga fordon.

Som världsledande inom laddningslösningar för elfordon ligger ABB E-mobility i framkant när det gäller att leverera den tillförlitliga laddningsinfrastruktur och de robusta servicefunktioner som fordonsflottorna behöver för att framgångsrikt kunna gå över till eldrift.

Chris Nordh, global chef för Fleet & Transit-verksamheten på ABB E-mobility, säger: "Vi är mycket glada över att samarbeta med Scania i detta pilotprojekt som är en milstolpe för laddning av tung trafik. Det kommer att fungera som en förebild för sektorn och visar ett av de sätt som vi samarbetar med fordonstillverkare kring laddinfrastruktur genom att effektivt vertikalisera teknikstapeln för att skapa fantastiska slutanvändarupplevelser. Vi ser fram emot många fler milstolpar framöver där vi vidareutvecklar en kvalitativ, pålitlig och sömlös laddningsupplevelse för fordonsflottor."

Från och med i år kan Scania erbjuda lastbilar med MCS-standardkontakt till kunder med specifika och uttalade behov, med produktionsstart 2024. ABB E-mobility kommer att introducera nästa generation av sin MCS-teknik i slutet av 2024/början av 2025.

ABB E-mobility: Som en global ledare inom laddningslösningar för elfordon möjliggör ABB E-mobility mobilitet med nollutsläpp för en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Vi är partner till världens största elfordonstillverkare och rikstäckande nätverksoperatörer inom laddinfrastruktur, och erbjuder den bredaste portföljen av laddningslösningar för elfordon - från smarta laddboxar för hemmet till kraftfulla laddare för framtidens bensinstationer, lösningar för elektrifiering av fordonsflottor och laddning av elbussar och lastbilar. Med ~1 500 medarbetare runt om i världen har ABB E-mobility sålt mer än en miljon elfordonsladdare på mer än 85 marknader, inklusive över 50 000 snabbladdare. https://e-mobility.abb.com/

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2022 levererade vi 80 238 lastbilar, 4 994 bussar samt 13 400 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 170 miljarder kronor, varav över 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 57 000 medarbetare. Forskning och utveckling är huvudsakligen koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Latinamerika, med regionala produktcenter i Afrika och Asien. Scania är en del av TRATON GROUP. För mer information besök: www.scania.com.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 12 maj 2023, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Endnotes

  1. World Economic Forum

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp