ABB investerar 280 miljoner dollar i europeiskt Robotics-nav i Sverige

ABB investerar 280 miljoner dollar i europeiskt Robotics-nav i Sverige

  • Satsningen innebär en betydande uppgradering av verksamheten i Västerås och följer investeringar i Kina och USA.
  • Ett integrerat Robotics Campus på 65 000 m2 ersätter befintliga anläggningar och samlar automatiserad tillverkning, FoU, kundupplevelsecenter och utbildningscenter under ett tak för att utveckla nästa generations teknologier möjliggjorda av AI, vilket stärker företagets globala ledarskap.
  • Campuset kommer att stärka ABB:s “local for local”-strategi och öka produktionskapaciteten med 50 procent, vilket förbättrar ABB:s förmåga att möta den växande efterfrågan på flexibla automations- och robotiklösningar nära sina europeiska kunder.

ABB tillkännagav idag en investering på 280 miljoner dollar för att utöka sin produktionskapacitet i Europa och bygga ett nytt toppmodernt europeiskt ABB Robotics Campus i Västerås. Som en del av företagets produktionsstrategi "local for local" kommer campuset att fungera som nav för ABB Robotics erbjudande i Europa och förse kunder med AI-utrustade samarbets- och industrirobotar samt digitala lösningar för att möjliggöra flexibel automation. Det nya campuset ska ersätta de befintliga Robotics-anläggningarna i Västerås och planeras invigas i slutet av 2026.

"Investeringen i vårt nya Campus drivs av kundernas efterfrågan och den förväntade marknadstillväxten", säger ABB:s VD Björn Rosengren. "Följt av viktiga investeringar i Kina och USA kommer den nya anläggningen i Sverige att stärka vår förmåga att tillhandahålla lokalt tillverkade produkter på en växande marknad till våra kunder i Europa. Redan idag tillverkas cirka 95 procent av de robotar som ABB säljer i regionen här. Investeringen är inte enbart ett uttryck för vårt fokus på "local for local"-strategin, utan visar också vårt starka engagemang för våra europeiska kunder inom robotik."

ABB:s investering i ett Robotics Campus i Västerås kommer att stärka ABB:s globala ledarskap inom robotik och automation. Med anläggningen utökar ABB produktionskapaciteten med 50 procent och stärker sin förmåga att leverera produkter till den europeiska marknaden, som förväntas växa med sju procent CAGR till och med 2027[1]. När campuset är färdigbyggt kommer ABB att ha investerat 450 miljoner dollar i sina tre robotikanläggningar sedan 2018, vilka även inkluderar megafabriken i Shanghai som levererar till kunder i Asien och anläggningen i Auburn Hills som stöttar Nord- och Sydamerika.  

"Det här är en utmärkt tid att investera i robotik och automation. Det nya campuset är en viktig del av vår globala tillväxt och ett betydande stöd för våra europeiska kunder när investeringar i robotik och AI ökar till följd av omlokalisering av industrin, övergången till mer hållbara leveranskedjor och långsiktig brist på arbetskraft", säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation. "Vårt Robotics Campus kommer att hjälpa oss att såväl betjäna våra kunder mer effektivt, som att stötta både nya och befintliga sektorer, exempelvis fordon, elektronik, logistik, sjukvård, e-handel och läkemedel, i att frigöra automationens fulla potential."

ABB:s nya Campus kommer att möjliggöra ett nära samarbete med kunder och partners för att utveckla robotik- och automationslösningar i en säker och funktionell miljö. Kunderna kommer att kunna testa sina lösningar och experimentera med de senaste innovationerna inom automation på plats. Därtill kommer medarbetare, besökare och studenter att kunna ta del av ett öppet och livligt campus, både under och efter kontorstid.

"Vår nya, hållbara anläggning i Sverige kommer att ligga där allt en gång började för ABB Robotics globala innovation, som startade med ABB:s utveckling av världens första kommersiella helelektriska robot för nästan 50 år sedan", säger Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics. "I vårt nya FoU-center fokuserar vi på utvecklingen av ny digital teknologi möjliggjord av AI, vilket gör robotar alltmer tillgängliga samtidigt som tröskeln för användning i alla branscher sänks."

Det 65 000 kvadratmeter stora campuset blir en modern arbetsplats för ABB Robotics 1 300 anställda i området och omfattar en ny fabrik, kontor, ett FoU-center, ett kundupplevelsecenter och ett utbildningscenter för kunder och besökare. Den nya fabriken kommer också att använda sig av autonoma mobila robotar (AMR) som en viktig komponent för att transportera material och produkter mellan lagret, monteringsstationer och monteringsavdelningar. Byggnationen är planerad att starta 2024 och kommer att ersätta de nio separata byggnader som har vuxit organiskt sedan 1974 vilka för närvarande utgör robotikverksamheten i Västerås, vilket ytterligare stärker de tvärfunktionella synergierna.

Genom att bygga campuset på Finnslätten i Västerås fortsätter ABB konsolideringen av området som ett automationskluster med närhet till kunder, leverantörer, akademi och partners. Campuset kommer att ge en unik möjlighet att utveckla områdets ekosystem och samtidigt bibehålla snabba ledtider, kortare transporter och ett minskat koldioxidavtryck. Det gör det också möjligt för ABB att dra nytta av de kompetenser och förmågor som ABB Robotics i Sverige har byggt upp under 50 år.

Campuset kommer att byggas i linje med ABB:s hållbarhetsmål för 2030 som syftar till koldioxidneutralitet inom ABB:s verksamhet genom att minska utsläppen av växthusgaser och ett ökat resursbevarande. För att stödja detta kommer hänsyn att tas vid val av byggmaterial och byggprocesser samt användandet av solpaneler på taket.

1 Antal enheter. Källa: Interact Analysis

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 13 september 2023, vilket kan läsas på www.abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Information om presskonferensen:
ABB kommer att hålla en presskonferens i Stockholm idag kl. 09.00 med Björn Rosengren, Sami Atiya och Marc Segura. För att delta i evenemanget online, vänligen registrera dig via denna länk: https://event.vvenues.com/abb-press-conference  

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s cirka 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

ABB Robotics & Discrete Automation är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomation och det enda företaget med en omfattande och integrerad portfölj som omfattar robotar, autonoma mobila robotar och lösningar för maskinautomation, utformade och styrda av vår värdeskapande programvara. Vi hjälper företag av alla storlekar och sektorer – från fordonsindustrin till elektronik och logistik – att bli mer motståndskraftiga, flexibla och effektiva. ABB Robotics & Discrete Automation stöder kunder i övergången till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. Affärsområdet har cirka 11 000 medarbetare på över 250 platser i fler än 50 länder. go.abb/robotics

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp