ABB inviger nytt kontor i Kiruna – ”den hållbara omställningen börjar här”

ABB inviger nytt kontor i Kiruna – ”den hållbara omställningen börjar här”

Invigningen skedde tillsammans med traktens stora industrispelare och utgör ett led i företagets fortsatta satsning på att expandera verksamheten i norra Sverige

I april 2022 firade ABB invigningen av nya lokaler i Gällivare. Sedan dess har företagets satsning på att växa i norra Sverige fortsatt oavkortat med nya lokaler och fler nyanställningar på flera orter som Skellefteå, Umeå, Sundsvall och nu senast i Kiruna där man flyttar in i helt nya lokaler.

Lokalt har ABB idag 15 medarbetare, med målsättning att öka antalet medarbetare till 25 under de kommande åren. Med utgångspunkt i de nya aktivitetsbaserade lokalerna arbetar ABB:s medarbetare nära stadens största industriaktörer som Boliden, Kaunis Iron, Copperstone och LKAB.

Tidigare under månaden meddelande ABB, LKAB och Boliden att man tillsammans genomfört en framgångsrik testning av branschens första automatiserade robotladdare för ökad säkerhet i underjordsgruvor genom att ta bort behovet att mänsklig närvaro vid en av gruvverksamhetens mer riskfyllda processer.

”En stark gruvindustri är avgörande för att vi ska kunna leda omställningen mot en hållbar framtid och det är jätteroligt att se ABB fortsätta sin satsning Kiruna”, säger Kim Sunna, produktionschef på LKAB. “Vårt samarbete sträcker sig tillbaka flera decennier och vi ser fram emot att fortsätta leda utvecklingen av den svenska gruvnäringen.”

  • Bandklippning. F.v: Mats Taaveniku, kommunalråd, Kim Sunna, LKAB, Magnus Heikkilä, ABB, Åsa Granli, ABB.

Invigningen firades torsdagen den 23 november tillsammans med kunder, partners och medarbetare där det gjordes rundtur i de nya lokalerna innan representanter från Kiruna kommun, LKAB och ABB gemensamt diskuterade utmaningar i regionen.

”Vi är jätteglada över att få fira den här milstolpen i vår tillväxtresa i Norrland”, säger Magnus Heikkilä, chef för ABB i Kiruna. ”Den hållbara omställningen börjar här och för oss är det också avgörande att finnas där våra kunder finns för att kunna fortsätta driva på industriutvecklingen i tätt samarbete med dem. Dessutom har vi byggt upp ett bra samarbete med Hjalmar Lundbohmskolan där vi bidrar med vår expertis inom styrsystem för att forma deras tekniska utbildningar efter industrins behov.”

"Potentialen för industriutvecklingen i Kiruna är enorm. Men för att kunna genomföra den gröna omställningen behövs en större diversifiering av näringslivet och fler satsningar från de stora industriaktörerna", säger Mats Taaveniku, kommunalråd på Kiruna kommun. "Därför är det glädjande att se ABB göra den här typen av viktiga satsningar för att stärka sin lokala närvaro och öka Kirunas attraktionskraft.”

Utöver tillgång till större lokaler innebär flytten även att ABB öppnar upp möjligheten för stark lokal kompetenstillväxt under de kommande åren.

”De utmaningar och möjligheter som vi ser idag är komplexa och kräver att vi skiftar hela system, där flera aktörer samspelar”, säger Åsa Granli, energieffektiviseringsexpert och säljchef på ABB Motion i Sverige. ”Just nu är vi på en resa där vi expanderar vår verksamhet i hela norra Sverige, från Sundsvall till Kiruna. För oss innebär expansionen i Kiruna tillgänglighet och service för aktörerna i Malmfälten, och bättre möjligheter att tillsammans göra större nytta snabbare.”

  • ABB har framgångsrikt slutfört tester av branschens första automatiserade robotladdningsteknik för underjordsgruvor i samarbete med gruvföretagen Boliden och LKAB. Målet är att göra gruvor säkrare genom att automatisera en av få manuella processer som finns kvar inom gruvdrift: att ladda spränghålen med sprängämnen. ABB Robot Charger upptäcker borrhål i bergväggen och installerar sprängladdningar under gruvdrift, vilket eliminerar behovet av mänsklig närvaro.
  • ABB har designat, levererat och driftsatt en effektiv kraftinfrastruktur för eldrivna gruvtruckar vid Bolidens Aitikgruva.
  • Bilden visar ett gruvspel från LKAB:s gruva i Kiruna. Fotot togs 2021 i samband med att LKAB tecknade serviceavtal för tolv gruvspel från ABB. Gruvspelen spelar en viktig roll i materialflödet i gruvor då de transporterar malm flera hundra meter från underjord till ovan jord. ABB har levererat lösningar för gruvspel i över 130 år och installerade faktiskt sin första elmotor för gruvspel i Sverige 1891
  • Bilden visar ett gruvspel. ABB levererar kompletta system för gruvspel, som inkluderar både mekanisk och elektrisk utrustning, till sina kunder.
  • ABB levererar bland annat motorer till gruvindustrin. På bilden syns en motor som används till att driva kvarnar, transportband och krossar.

ABB i Kiruna

På ABB:s kontor på Österleden 21 i Kiruna finns idag expertis inom styr- och drivsystem, gruvspel, motorer, elektrifiering av gruvutrustning ställverk och transformatorer. Vi betjänar flera av områdets största industriaktörer med allt från planering och projektledning till driftsättning och service. I och med flytten till nya lokaler stärker ABB sin lokala närvaro och får samtidigt möjlighet att fortsätta expandera den egna verksamheten.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp